Sze 122006
 

Ez egy igazán keleties, amolyan diós-mézes nyalánkság.
Hogy mitől lesz azonban az örmények nemzeti süteményéből egyszer csak cseh marlenka, nem tudtam, pedig így is, úgy is hallottam már.
Nos, kikutakodtam, hogy Gevorg Avetisian családjával együtt elhagyta Örményországot (az időpontra sajnos nem derült fény), így telepedett le Csehországban. A nővére, Hasmik sütötte először cseh földön egy 1000 éves (igen, ezer éves, így olvastam) családi recept alapján ezt a süteményt, de arra még nem jöttem rá, hogy miért marlenka lett a neve.
Az üzlet beindult, így az észak-moráviai kezdetek után mára egy 100 fős családi vállalkozássá nőtte ki magát.
Ez a recept biztosan nem az eredeti, inkább közelebb áll az örmény óhazában sütöttekhez, de mint tudjuk, ahány ház, annyi szokás.

Az örmény szerecsendiós sütemény egy másik verziója ITT található.

ormeny_mezes_szerecsendios_sutemeny2_0500

Örmény mézes-szerecsendiós sütemény

A kevert tésztához
3 db tojás
125 g cukor
1 ek vaníliakivonat
1 csipet só
75 g vaj, szobahőmérsékleten
3 ek tejszín
150 g liszt
1 tk sütőpor
A mézes krémhez
100 g vaj
80 g cukor
80 g méz
2 ek tejszín vagy zsíros tej
100 g mandula lapocska
2 ek dió, őrölt
½ tk szerecsendió, őrölt
½ tk fahéj, őrölt

A sütőt 150 ºC fokra előmelegítem. A vajat egy kis tálban kissé felolvasztom (vagy időben kiveszem, hogy szobahőmérsékletű legyen).
Egy keverőtálba teszem a tojást, cukrot, a vaníliát és a sót és néhány perc alatt kézi robotgéppel habosra keverem. Hozzákeverem a vajat és a tejszínt is, majd a lisztet és a sütőport. Kivajazok egy 27 x 27 cm-es, négyzetes kerámiaformát, vagy egy hasonló méretű sütőformát és beleöntöm a tésztát. Beteszem a sütőbe a középső rácsra és 10 percig sütöm.

Közben egy lábosban megmelegítem a vajat és hozzákeverem a többi hozzávalót. Mivel a mézet nehéz kimérni és újra belekanalazni a lábosba, ezért a legegyszerűbb a mérlegre rátenni egy vágódeszkát és erre helyezni a forró lábast. A mérleget lenullázom és így már minden hozzávalót belemérhetek.
(Fontos, hogy mandulalapocskát tegyél bele, más formában nem lesz az igazi. A mandula-dió arányon lehet még változtatni, de a mandula mindig több legyen, különben diós süteményt kapsz. A tejszínt tejjel is helyettesítheted, működni fog.)
10 perc után óvatosan kiemelem a formát a sütőből és a mézes krémet a tetejére simítom. A sütőformát lefedem, ha nincs teteje a formának, akkor alufóliát teszek rá és még 15 percig sütöm.
Ekkor a finomságnak készen kell lennie. A teteje még ugyan fortyog, de ahogy hűl, úgy lassan kicsit megkérgesedik. A formában hagyom kihűlni, ez egy óráig is eltarthat. Ezután kockákra felvágom.
16 darab / 243 kcal / 15 g zsír / LF30 55%

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.