Sze 192006
 

Ezt a sajtos-olívás süteményt nem nevezném kenyérnek, hisz nem lehet megkenni. De sütemény sem, vagyis pont a kettő között valami – ezért lett kenyérsütemény a neve -, ami remek házibuliba, bor mellé, még melegen, vagy már kihűlve, vagy csak úgy magában. Olyan sokféleképpen lehet tálalni, hogy nálunk gyakran van az asztalon, néha csak reggelire esszük és a hozzávalóktól függően jól is lehet variálni.
Nagyon egyszerűen el lehet készíteni, kelttésztából készült, de nem szükséges keleszteni, csak a tésztát összekeverni és zsupsz be a sütőbe ! (Ha persze van idő, akkor érdemes neki időt hagyni, de így is működik.) Ha kihűlt, szeletekre vágva fagyasztani is lehet.
A legjobb hozzá  a jóminőségű olívabogyó: lehetőleg fekete Kalamata, de legalábbis zamatos, érett fajta, az az üveges, aszott, zöldbogyó – azt inkább hagyjuk a polcon. A sajtnál a Gruyère a legjobb, ha ezt nem kapnánk, pótoljuk valamilyen alpesi, igen aromás sajttal, esetleg emmentáli is szóba jöhet. A sonkaszalonnánál én általában pancetta-t használok, de jó a sonka, vagy a füstölt tarja is.
(A gruyère sajt [grüjer] a svájci Fribourg kantonból származó, tehéntejből készült, zsíros kemény, jellegzetes, markáns ízű sajt, több érettségi fokban kapható. Ha mégsem kapnánk, akkor svájci emmentálival vagy cheddar-ral helyettesíthető. Magyar gyártmányt nem érdemes venni, mert az íze miatt igen meghatározó lesz és az nem elég markáns vagy jellegzetes.)

Olívabogyós kenyérsütemény

200 g olívabogyó, magozott, keverve
olívaolaj a formához
250 g liszt
1 cs szárított élesztő
50 ml olívaolaj (esetleg több, érzés után)
50 ml fehérbor, száraz (esetleg több, érzés után)
4 db tojás
200 g sonkaszalonna
100 g Gruyère, reszelve

A sütőt (légkeverésen) 180 °C-ra előmelegítek.
Egy hosszúkás sütőformát olívaolajjal egy ecset segítségével kipemzlizek. Az olívabogyót 4-be vágom. (Az olívabogyó fekete és zöld legyen keverve, de lehetőleg minél nagyobb szemű, legjobb kimérve a görög Kalamata típus.)
Egy tálban elkeverem a lisztet az élesztővel (ezt a tésztát nem kell keleszteni), hozzáöntöm az olajat, bort, majd egyenként hozzákeverem a tojásokat. Beleforgatom az apró kockára vágott sonkát (ez lehet bacon, vagy főtt tarja is), majd végül hozzákeverem az olívát és a reszelt sajtot is. A tésztának sűrűn folyósnak kell lennie, (ez a tojások nagyságától is függ), ha elég szilárd, akkor még egyenlő arányban olajat és bort öntsünk hozzá.   
A tésztát beleöntöm a formába és úgy 45 percig sütöm. A vége felé érdemes egy száraz villát beleszúrni, ha nem ragad, akkor megsült. A legjobb a formában hagyni, amíg kihűl.

16 szelet / 189 kcal / 11,5 g zsír / LF30 54,8%

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.