Sze 242006
 

Jellegzetes risottotípus a gombás, amit főleg vargányából és rókagombából készítenek, de ha nincs más, akkor sampinyonból is megfelel.
A risottoról és készítéséről a blogban ITT lehet olvasni. (Fontos, ha valóban autentikus risottot szeretnél készíteni.)

Összefoglaló receptgyűjtemény a risotto ételekről a magyarnyelvű gasztroblogokban ITT található.

risotto_ai_finferli1

 

Risotto rókagombával
(Risotto ai finferli)

A risottohoz
2 db salottahagyma
2 ek olívaolaj
2 ek vaj
250 g risotto rizs
100 ml fehérbor, száraz
2 szál sáfrány

bors, őrölve
750 ml brodo (zöldség-, marhahús-, csirkehúsleves)
50 g parmezán, frissen forgácsolva

A gombához
3 ek vaj
300 g rókagomba
2 gerezd fokhagyma

bors, őrölve
4 db borókabogyó
½ csokor petrezselyem, felvágva

A hagymát apróra felvágom, az vaj-olaj elegyben megpirítom, de ne barnuljon meg.
(Néhány recept úgy írja, hogy ekkor halásszuk ki a hagymát, mert csak az íze miatt fontos, de én belefőzöm.)
A rizst, amit nem kell megmosni, beleteszem az olajba, és gyakran kevergetve párolom, hogy minden rizsszem kapjon egy kicsit az olajos rétegből. Ekkor hozzáöntöm a fehérbor egy részét.
(Fontos szabály az egész risotto főzésénél, hogy mindig csak kevés folyadékot öntök hozzá, kevergetem, és hagyom, hogy a rizs magába szívja. Csak ekkor öntöm hozzá a többi folyadékot, de először mindig a bornak kell elfogynia.)
Közben hozzáteszem azt a pár szál sáfrányt is, majd folyamatosan felöntöm a zöldséglével is. A fenti mennyiség csupán irányadó, az menetközben látszik, mennyi folyadékot vesz fel a rizs. A lényeg, hogy a végén egy krémes állagú dolgot kapjunk, ami ne legyen száraz !
(Ha nincs sáfrány, kihagyhatod, de ettől lesz igazi, igazán sárgás színű, de a sáfrány ad a risottónak egyfajta érdekes, mással össze nem hasonlítható mellékízt is. A sáfrány a legdrágább fűszer a világon és valóban csupán 2-3, pár miliméternyi szál szükséges hozzá. Sáfrány ázsiai boltban teljes biztonsággal beszerezhető.)
Közben megtisztítom a rókagombát, úgy, hogy beteszem egy szűrőbe, és alaposan átmosom, ennyi elég is.
(Természetesen más gombából is el lehet készíteni, de sampinyonból messze nem lesz olyan intenzív, de bármely erdei gomba jó hozzá. Vannak olyan fogások, amiket akkor érdemes készíteni, amikor épp kaptunk hozzávalót. Ez tipikusan ilyen, amolyan rókagombaspecifikus dolog.)
Beteszem a felmelegített vajba és alacsony hőn pirítom. Nagyon sok levet ereszt közben, ezért nem is szabad semmi folyadékot hozzáönteni, így is elég gond, amíg a meglévő elpárolog, ugyanis a gomba hamarabb kész lesz. Ez úgy 15-20 percet vesz igénybe. Közben hozzáteszem az ujjammal szétnyomkodott borókabogyót, majd a vége felé hozzányomom a fokhagymát, sózom, alaposan rátekerem a zöldborsot, és a legvégén hozzákeverem az apróra vágott petrezselymet. Ezzel kész is a gombás ragu, amit máshoz is, sőt önnálló fogásként is lehet fogyasztani.
Most a gombás ragut beleforgatom a kész rizsbe és kész is a rókagombás risottónk. Ezt a legjobb abban a mély pastatányérban tálalni, a tetejére pedig parmezánt forgácsolni.
(Én a képen látható módon friss tárkonyt tettem a raguba, de petrezselyemmel a legjobb.)
4 személyre / 442 kcal / 16 g zsír / LF30 32,5%

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.