Sze 282006
 

Mindig azt hittem, a madártej valami ősidőkből ránkmaradt magyar dolog. Miután fáradságosan gyűjtögettem a valóban magyar eredetű ételeket (hogy azokat aztán igen autentikus módon a magyar konyháról mit sem sejtő külföldiek tányérján is tálalhassam), rá kellett jönnöm, hajajjj! Az angol kulinária a mi madártejünket “floating island”, vagyis úszó sziget formájában tartja számon. Ugyanez a helyzet a franciáknál “Île flottante”, vagy a spanyoloknál “Isla Flotante” formájában. Sőt, a fülemnek alig hittem, amikor a a Németországban lévő ratingeni “In der Crone” magyar étteremben ezt az étket csupán a “Vogelmilch” (a madártej eléggé megerőszakolt német nyers megfelelője) fordításban tudtam megrendelhetővé tenni…. Az íze ugyan kárpótolt, de nevének eredetéről még mindig nem tudtam meg semmit.
“A madártej francia eredetű desszert, mely tojásfehérjéből felvert habgaluskákat tartalmazó vaníliás tejsodó.” világosított fel a Wikipedia.

Az alábbi csokoládéleves pedig teljes értékű kedvenc lett, gyerekkorunk legszebb nyarai, a 60-as évek óta…. Nos, ez nem más, mint egy sűrű forró csoki, magyarul kakaó, tojáshabbal feldíszítve. Ezzel együtt bűnösen finom…. No comment.
Lehet, hogy most nem írom be a tápérték adatokat.
Vagy csak egészen apró betűkkel…

csokoladeleves1

Csokoládéleves úszó szigetekkel
(Îles flottantes au chocolat)

A tojáshabhoz
2 db tojásfehérje
1 csipet só
1 ek cukor
A forró csokoládéhoz
500 ml tej (1,5%)
500 ml tejszín (30%)
100 g étcsokoládé (min. 50%)
1 ek étkezési keményítő
2 db tojássárgája
1 ek valódi kakaópor
1 csipet só
½ mk fahéj
½ mk gyömbér, őrölt
½ mk kardamom, őrölt
1 ek cukor
A díszítéshez (opcionálisan)

½ narancs hajszálvékony héja
2 ek brandy
2 ek mandula, apróra vágva

A csokoládélevest úgy érdemes készíteni, hogy azt azonnal tálalni is tudjuk.
Először szétválasztom a tojásokat. A sárgáját félreteszem, a fehérjét pedig beleteszem egy edénybe, amiben csipet só és cukor hozzadásával keményre felverem. Egy lábasban vizet forralok (legegyszerűbb vízforralóval), majd ha a víz forr, visszaveszem egész csendesre, majd egy a vízbe mártott evőkanál segítségével kisebb galuskákat szaggatok és azokat a vízbe helyezem. 5-10 perc alatt készre forrnak a hablabdák, akkor egy lapos szűrőkanállal kiemelem őket. Egy lapos tányéron várhatnak további sorsukra.
Elkészítem a forró csokit. A tejet és a tejszínt egy edényben felteszem főni, és beleteszem a darabokra tört étcsokoládét. (Csupán tejből is készíthető, de ez itt a “legbűnösebb” verzió. A csokoládét nem kell reszelni, hisz az a dolga, hogy elolvadjon. A csokoládé mindenképp min. 50% kakaótartalmú legyen, a csomagoláson a hozzávalóknál megtalálod. Jó választás szűkebbre mért budget esetén a Szerencs étcsokoládé, vagy a Tibi étcsokoládé 60%. Ha ennél jobb minőségű csokihoz tudsz hozzájutni, akkor nyert ügyed van, hisz ez az étek a csokoládéból “él”) Állandóan kevergetem, amíg a csoki elolvad és lassan forráspontig hevítem. Egy kisebb tálban néhány kanál tej segítségével összekeverem a keményítőt, a tojássárgáját, a kakaóport, a fűszereket és annyi cukrot, amennyi jólesik és beleöntöm a fortyogó csokoládéba. (A fűszerek el is hagyhatóak, vagy tetszés szerint változtathatóak, bár szerintem pont így lesz jó, ezzel a kissé keleties ízhatással.)
Ekkor a csokoládélevesnek kissé sűrűnek kell lenni és már tálalható is. Levesestányérokba merem és ráfektetem a hablabdákat.
Nagyon jól lehet valamilyen kétszersültet vagy akár olasz cantuccini-t belemártogatni és rágogatni hozzá.
Ez az alapváltozat, de ez az étek felturbózható még julienne-re vágott narancshéjjal (előtte a narancsot gondosan meg kell mosni), a csokoládéba az utolsó fázisban hozáöntött brandy-vel esetleg narancslikőrrel, vagy szárazon, serpenyőben megpirított mandulaforgáccsal vagy durvára vágott diódarabkákkal. Esetleg mindennel együtt ….
(A tápértéket a díszítő elemek nélkül számoltam)
4 személyre / 629 kcal / 49,6 g zsír / LF30 71%

* Változatok:
Hogyan tedd tejtermékmentessé? – használj növényi tejet és tejszínt
Hogyan tedd paleóvá: –  használj növényi tejet és tejszínt, pl. kókuszkrémet. Cukor helyett használj természetes édesítőt, és magas kakaótartalmú csokoládét.

  8 hozzászólás to “Csokoládéleves úszó szigetekkel”

  1. Kardamom-hoz hol lehet hozzájutni Mamma?

  2. Nézd meg a jobboldali linkoszlopban a “Shopping túra” alatt, ott az első négyben biztosan kapsz. Legjobb a kardamommag, mert sokáig eláll: a héja védi a benne levő magokat, amit össze lehet törni. Őrölt formában is lehet kapni, az viszont hamarabb elveszti az aromáját.

  3. Herbaházban biztos.
    http://www.herbahaz.hu/

  4. Köszönöm Mamma és t3v!

  5. Jujj, ha megkóstolhatnám most! :)

  6. Zsu, sajnos már rég elfogyott minden:-(((

  7. Üdvözöllek Mamma! Én most kezdtem el kutakodni, miután nagyon rám csodálkoztak. Így találtam meg ezt a receptet nálad. – Már több mint 40 évvel ezelőtt tanultam a kakaós madártej receptet egy nagyon idős nénitől. Miután nagyon csokis vagyok, egy kicsit átalakítottam és fel is tettem, hogy mások is elkészíthessék. – De azt hiszem, hogy az általad készített változatot is meg fogom csinálni. :) – Amit én alkottam, azt meg tudod nézni: http://www.facebook.com/media/set/fbx/?set=a.1333234189573.42594.1792615117#!/photo.php?fbid=1525211268880&set=a.1333234189573.42594.1792615117&type=1&theater -, vagy: http://www.receptlap.hu/recept/csokolades_madartej_2_2710 – Desszertnek készítettem. – Bár időben kicsit későn, de örülök, hogy Rád találtam. – Zia, terőke

  8. Szia, Terőke,
    én sem ismertem sokáig ezt a változatot, de mostanában gyakran készítem, sőt, nemrég még Franciaországban is ettem :)). Kicsi a világ! Nyitott vagyok minden változatra, a Tied is megnézem!
    Örülök, ha tudod Neked újat nyújtani, gyere máskor is!
    Üdvözöllek

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.