okt 032006
 

 

Több tájegység mondhatja magáénak a Provence-t, amely Franciaország délkeleti csücskében helyezkedik el. Van egy alpin, vagyis egy hegyekkel átszőtt Provence, aztán egy mocsári Provence, de a leghíresebb a tenger mellett fekvő, az igazi, levendulaillattal átitatott és mélykék tengervízzel csipkézett Provence, a Côte d’Azur. Ez a tengerparti rész a gazdagok és híresek tülekedő helye, amely Nizzától Marseille-ig terjed. Olyan csodás városokat találunk itt, mint Antibes, Juan-les-Stifte és persze Cannes. Azt hihetnénk, pedig a provence-i konyha messze nem olyan harsány és csillogó, mint a bennük megforduló sztárok. Ez a konyha nemesen egyszerű, mivel bátran használja a régi, paraszti hagyományokat és éppen ezért nagyszerű is. Felhasználja mindazt, amit a piacon frissen kapni lehet.
A pissaladière már a nevében is az olasz pizzára emlékeztet és valóban van némi hasonlóság. Készülhet kelt vagy omlós tésztából – sőt egyszerű snack-nek akár előre megpirított baguette-ra is kerülhet -, de soha nincs benne paradicsom. Fő kelléke a bőséges mennyiségű párolt hagyma és a szardella, a tetejére pedig szokás szerint fekete nizzai olívabogyó kerül. Vagyis a pissaladière – aminek nincs is magyar neve – nem más, mint egy francia hagymás omlós lepény fekete olívával és szardellával. Fogyasztható előételnek, főételnek, vagy csak úgy, egy pohár bor mellé.
Ez a recept is csak egy a sok közül – ezt is mindenki másképp készíti. Chocolate&Zucchini ezen a helyen közzétett egy nagyon jó leírást és receptet.

Francia hagymás-szardellás omlós lepény
(Pissaladière traditionnelle)

Az omlós tésztához
250 g liszt
1 csipet só
125 g vaj
1 db tojás

A töltelékhez
6 ek olívaolaj
10 db salottahagyma (vagy 4 db főzőhagyma)
1 doboz szardellafilé
20 db fekete olívabogyó

Először elkészítem az omlós tésztát. A lisztet a sóval egy keverőtálba teszem, majd hozzáadom a vékony lapokra vágott hideg vajat és a tojást. Most egy késsel a vajat a liszttel kevergetve kisebb darabokra vágom, de közben kevergetem. Amikor már elég kis darabokban van a tészta, akkor már kézzel gyúrom tovább. Addig kell a tésztát nyomkodni, amig a kéz melegétől kicsit megolvadva kész tésztává nem áll össze, az egész 5 perc alatt kész is. Ekkor legalább fél órára beteszem a hűtőbe, így a tészta jobban összeáll és könnyebben lehet majd formázni.
Közben a sütőt 160 fokra előmelegítem. Egy kerek formát kivajazok. Ez az adag elég egy nagy 26 cm kerek formához, vagy két kisebbhez (ahogy én csináltam), vagy egy méretarányos szögletes formához, illetve egy nagy sütőtepsi feléhez.
Közben elkészítem a hagymás rávalót. Az olajat egy lábasban megforrósítom, majd beleteszem a vékony karikára vágott hagymát. A legjobb a salottahagyma, mivel az jóval enyhébb, finomabb ízű, de ha ez nincs, akkor marad a hagyományos. Úgy 15 perc alatt a hagyma megpuhul, ha kész, só és durvára őrölt bors kerül rá. (Vigyázat, a szardella nem sós, de ha mégis az lenne, akkor nem szabad a hagymába sót tenni !)
Közben a tésztát előveszem a hűtőből, kissé kinyújtom, (ez a konyhapulton igen kevés liszt alászórásával remekül megy) és beteszem a kivajazott formába, majd abban a széléig kinyújtom, úgy, hogy egy centis pereme is legyen. (Ez a legjobb a tenyér teljes felületével kifelé nyújtó mozdulatokkal és a hüvelykujjal végezni, nekem így sikerül a legjobban.)
Ezután a tésztára rásimítom a párolt hagymát. A szardellát erre ráteszem, az olívát félbevágom és azokat is rászórom, hogy mindenhova jusson. Mehet be a sütőbe, ahol úgy 30 perc alatt készre is sül.
Mint bármelyik más őszi hagymás lepényhez, ehhez is fehér újbor dukál.
2 személyre / 1.390 kcal / 96 g zsír / LF30 61%

  3 hozzászólás to “Francia hagymás-szardellás omlós lepény (Pissaladière)”

 1. Kedves Mamma!

  Nagyon ígéretes a recept. Lehet, hogy hamarosan kipróbálom.

  Csak egy megjegyzés a bevezetőhöz: az “igazi” Provence pont nem az általad megnevezett Côte d’Azur, hanem ahogy a provanszálok is tartják; Vaucluse és Bouches-du-Rhône tartományok. Noha valóban közigazgatásilag több terület is ide tartozik ők maguk sem tekintik a klasszikus értelemben vett Provencenak bizonyos részeit.
  Nem kötekedni akartam, csak helyesbíteni. :o)

 2. Nagyon köszönöm a megjegyzésed:-) Az a levendulaillatú, vidéki élet valóban máshol van:-))
  Bár északon már többször megfordultam, de Fr.o. déli részére még nem jutottam el. Viszont nagyon kedvelem ezeket a francia lepényeket is:-)

 3. :o)
  Nos igen… Még ha csak levendulaillatú lenne!!! :o) Azok az illatok csakúgy mint a fények-árnyak és ízek leírhatatlanok!
  Feltétlen nézd meg egyszer ha lesz rá alkalmad! ;o)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.