okt 062006
 

Szívesen megcáfolnék egy tévhitet: zöldsalátát nem csak nyersen lehet enni. De nem ám, főzhetünk belőle levest, darabosan bele is tehetjük, sőt köretnek meg is párolhatjuk. És mi van akkor, ha főétel készül belőle?

Hát ez!
A salátaszív ez esetben római saláta, ha ez épp nem lenne, akkor egy fejes salátát annyira le kell csupaszítani, hogy a “zsenge lelke” megmaradjon. A római saláta elég tömör és nem esik szét párolás közben, de mással is próbálkozhatunk. Szóba jöhet még a cikória, endívia, vagy a zsenge fehérkáposzta is, ezt egy kicsit tovább kell majd párolni.
Könnyű, üde ebéd vagy vacsora lesz belőle, egy szelet sült mellé köretként is kiváló.

Ha tojássárgájával sűrítjük, akkor egy francia klasszikust kapunk, így zamatosabb lesz, mivel a stájer tökmagolaj felteszi a pontot az i-re.
Ha nem kapunk római salátát, akkor fejtsük le egy fejes saláta külső leveleit, amíg el nem jutunk a tömörebb salátaszívhez. A maradék levelet csíkokra vágva vagy pürésítve akár bele is keverhetjük a mártásba.

salataszivek_petrezselymes_zoldborso1

Párolt salátaszívek petrezselymes zöldborsóval

2 db salátaszív (romana, római saláta)
200 ml víz
100 ml fehérbor, száraz
100 g zöldborsó
50 ml tejszín

bors, őrölve
1 ek mustár
1 tk étkezési keményítő

A tálaláshoz
1 csokor petrezselyem
2 ek tökmagolaj

A salátaszíveket egészben hagyom, kívülről alaposan megmosom, a talpából levágok egy keveset. Beteszem egy lábasba, ráöntöm a vizet, bort, és 5 percig halk melegen párolom. Hozzáteszem a zöldborsót, a fűszereket, majd a tejszínt és készre párolom – 5 perc elég lesz. Amikor kész van, a salátaszívet arra a tányérra teszem, amiben majd tálalom. A megmaradt mártást kevés keményítővel besűrítem, (a mártás maradjon kissé folyós) megkóstolom és szükség szerint még ízesítem.
Tálaláshoz a salátaszívek mellé öntöm a mártást, megszórom egy halom felvágott petrezselyemmel és meglocsolom a tökmagolajjal.
2 személyre / 231 kcal / 10,8 g zsír / LF30 41%

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.