okt 122006
 

A pesto, vagyis a klasszikus pesto alla genovese alapanyaga a fenyőmag, másnéven pínia.

A pesto szót más gyakran más hozzávalóból készített pestora is használják, ezért utánanéztem, nem egy "eltulajdonított" névről van-e csupán szó. Nem, a pesto eredete a "szétnyomott" szóból származik, vagyis ha betartjuk az alapvető hozzávalók listáját, akkor másfajta pestot is kapunk, amit nyugodtan nevezhetünk akár ekként is, megjelölve, hogy miből is származik.

Hagyományosan a pesto 4 alapvető hozzávalóból áll:
zöld fűszernövény – ez többnyire bazsalikom, de lehet rucola, petrezselyem, vagy egyéb is, de kizárólag friss állapotban
olajos mag– ez lehet pínia, vagy tökmag, dió, mandula, mogyoró, vagy egyéb is
olaj – ez leginkább olívaolaj, de lehet tökmagolaj, vagy egyéb is
sajt – ez leginkább parmigiano reggiano, de lehet egyéb is

De maradjunk az elsőnél, az eredetinél, a pestok királyánál.
A pesto készítése egyszerűbb, mint az első ránézésre látszik. Igaz, az olaszok esküsznek arra, hogy valódi pestot kizárólag manuálisan, mozsárban lehet készíteni, de nyugodtan elővehetjük a mini aprítónkat, ami a dolgot pillanatok alatt elvégzi. (1 pillanat = 5 másodperc)
A fenyőmagról egy érdekes oldal található magyarul itt.

Pesto alla genovese

1 csokor bazsalikom (csakis friss)
2 ek fenyőmag (pínia)
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
50 g parmigiano reggiano (parmezán tömbben)

bors, őrölt

A hozzávalókat betesszük az aprítóba, és pépesítjük. Kész. Ha hiányozna valami, vagy az arányokon szeretnénk változtatni, azt könnyen megtehetjük. A sajtot nem kell lereszelni, hisz a gép megteszi ezt helyettünk.
Ilyenformán több pesto variációval próbálkozhatunk, a későbbiekben én is megteszem.
Ez a pesto egy kis üvegben elég sokáig eláll a hűtőben, de fagyasztható is.
(Nem próbáltam, meddig áll el, hisz nincs benne tartósító, mint a gyári kiszerelésűben, de a só és az olaj egy ideig jól tartósít.) Jégkockatartóban le lehet fagyasztani és szükség szerint a tésztára pottyantani egy párat, máris kész a Spaghetti alla genovese.
1 kis üveg / 620 kcal / 49,5 g zsír / LF30 79,8%

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.