dec 172006
 

10 évvel ezelőtt a Bad Ischl-ben lévő híres Zauner cukrászda karácsonyi sütemény műsorral lepte meg a nézőket, amelyben maga Zauner úr készítette el legújabb kreációit. Az egyik sütemény az Ischli csokoládés kocka nevét viselte – hűen a helyhez, ahol készült.
Akkoriban sok főzős műsort videóra rögzítettem, mint ahogyan ezt is. A műsor láttán életem párja azonnal közölte: "Ezt én megcsinálom!" (Mielőtt bárki is azt hinné, netalán titkolt mesterszakácsi képességekről van szó: nem, nem tud főzni.)
Igy is lett. Egy hétre rá Zauner úr Ischli csokis kockája – nem kis gyötrődés árán – elkészült, bár erre az időre nekem el kellett hagynom otthonunkat.  Ez a procedúra azóta minden évben egyszer, pontosan decemberben megismétlődik, azzal a különbséggel, hogy most már finom bort kortyolgatva ücsöröghetek a konyhában és kedvtelve nézegethetem, ahogyan életem párja mér, önt, kever, süt, vág, ken, majd elkészül a nagy mű. Időközben olyan mérhetetlen fontos dolgokat is megtanult, hogy mi is az a vízfürdő, mire jó a szilikonlapát, vagy mi szükség a tortafűrészre.
Sütés előtt gondos szakács módjára mindig maga vásárol be. Mérlegeli, melyik ribizlilekvárnak van a legjobb konzisztenciája, és melyik csokoládé olvad majd a legkönnyebben. Párom közölte továbbá, hogy ez a recept, mivel ő is meg tudta csinálni, önmagában is idiótabiztos, ennek ellenére a könnyebb elkészíthetőség kedvéért néhány megjegyzéssel, ahogy szoktam, kiegészítettem, idegen tollakkal ékeskedve első szám első személyt használva.
A süti valóban méltó Zauner úr nevéhez, nagyon csokis és finom. 

Ischli csokoládés kocka
(Ischler Schokowürfel)

A kevert tésztához
150 g vaj
100 g kristálycukor
4 db tojás
150 g étcsokoládé (min. 50%)
150 g natúr földimogyoró, őrölve (vagy mandula, esetleg dió)
150 g búzaliszt
400 g feketeribizli dzsem
A csokoládémázhoz
4 ek forró víz
120 g étcsokoládé (min 50%)
150 g porcukor
1 ek vaj

A sütőt légkeverésen 180 °C-ra, alsó-felsőn 200 °C-ra előmelegítem.
A kézmeleg vajat a kristálycukorral – lehetőleg robotgéppel – habosra keverem. A tojásokat egyenként adom hozzá és mindegyikkel 2 percig keverem. Eközben az étcsokoládét vízfürdőben felolvasztom, de arra vigyázzunk, hogy 40 °C-nál ne legyen melegebb. (Ha nincs vízfürdőhöz alkalmas kisebb edény, akkor egy nagy lábasba beleállítok egy kisebb lábast, úgy, hogy az alja ne érjen le, a két fülénél kapaszkodjon a nagy lábas peremébe. A nagy lábasba annyi vizet teszek, hogy a kisebbik alját éppen elérje. A víz csak csendesen forrjon. Ha nincs cukorhőmérőnk, amivel a hőt mérhetjük, akkor egyszerűen végezzünk ajakpróbát, ami még az ajkunknak kellemes, az 40 fok körül lesz.) A csokoládét kissé lehűtöm.
Most a vajas masszába belekeverem a lehűtött csokoládét, majd óvatosan belekeverem a mogyorót és a lisztet is. 
A tepsibe sütőpapírt helyezek és a tésztát 2 cm vastagon belesimítom. (Ez kb. egy 20×30 cm-es téglalap lesz és mivel a tészta elég sűrű, magától megáll, nem folyik el. De a kisebb szabványméretű, 26×16 cm-es sütőtepsi is megfelel, ekkor kisebb süteményt kapunk, viszont magasabb lesz.)
Beteszem a tésztát a sütőbe és 15 percig sütöm. Kiveszem és hagyom kihűlni – ez legalább 30 perc. Leveszem róla a sütőpapírt. (Legegyszerűbb a süteményre rátenni egy nagy deszkát, majd az egészet átfordítani és a hátáról lefejteni a papírt.) A süteményt vízszintesen két lapba vágom. (Több gyártótól létezik egy tortavágó kis fűrész, ami egy mini lombfűrészhez hasonlít, persze egy hosszabb kés is megteszi.) A ribizlidzsemet egy szűrőn átpaszírozom vagy a botmixerrel pürésítem, hogy homogén elegyet kapjak. (Ha nem kapható piros ribizlidzsem, a Pacific Óceán cég gyárt feketeribizliből.) A dzsem felével megtöltöm az alsó lapot, ráfektetem a felsőt és ezt is megkenem a dzsem maradékával.
A csokoládémázhoz felforrósítom a vizet, majd belekeverem a többi hozzávalót. Óvatosan keverve forralom, ezt sem szabad 40 °C fölé melegíteni. A kész csokoládémázt egy vízbe mártott széles pengéjű késsel egyenletesen rásimítom a kész süteményre.
Hagyom, hogy a máz megszáradjon, ez 1 óra is lehet. Ekkor 5×10 db kockára vágom. A tetejét az ünnepnek megfelelően még díszíteni is lehet.
50 db süteménykocka /

Making off ischli csokiskocka

  17 hozzászólás to “Ischli csokoládés kocka (Ischler Schokowürfel)”

 1. Én, a csokimán, idén karácsonykor cukorbetegeknek (is) sütök, úgyhogy majd csak szilveszterkor lesz kipróba, de akkor tuti :)

  A javaslat pedig: a vízfürdőhöz 1) duplafalú edény 2) ha nincs, szerintem a te javaslatod gőz/forrázásveszélyes. Viszont ha akkora (kerek aljú) acéltálat teszünk egy kislábosra (amibe kb. ujjnyi vízzel töltöttünk), hogy teljesen lezárja a száját, nem kell aggódni, csak a tál leemelésénél kell figyelni a kicsapó gőzre, és gyors mozdulattal egy konyharuhára tenni.

  Amint felforrt a víz, le is zárom a tűzhelyet, így nem melegszik túl a csoki, és mivel a tál átforrósodott, rövid időn belül akár fél kiló is szépen felolvad – de nem gázom van, és a maradékhőt is beleszámítom.

  Tortavágó fűrész helyett pedig cérnával vagy damillal szeletelem a torták tésztáját. Körben egyenletesen odaillesztem a szélére, aztán összehúzom, így nem morzsál és tök egyenes lesz (előtte késsel be is lehet vágni körben, de a damil simán belemélyed).

 2. Kedves t3v, köszönöm a hsz-odat.
  Ahogy fentiekből kiderül, ezt NEM én sütöttem (csak megfigyelő voltam), de hozzátenném:
  magasabb kakaótartalmú csokival töményebb és jobb lesz, csokimanóknak kiváló. A mogyorót mandulával is lehet helyettesíteni, mint ahogy a Torta Caprese esetében is. A lisztet pedig burgonyaliszttel is lehet, attól még könnyebb lesz. A máz, ahogy a képen látszik, kissé megtört a kristálycukor miatt, ezért írtam porcukrot – gondolom nem olvadt fel teljesen. De így van az origin recept, ezért “így kellett sütni”.
  A vízfürdővel kapcs. nem találtam veszélyesnek a dolgot, mivel a víz épp csak forr. Egyébként ceránlapunk van, és amúgy nem szoktam vízfürdőt használni, mert azon 1-en fokozaton is fel lehet olvasztani. Mindig így csinálom, de a párom “ragaszkodott” a receptleíráshoz. Gáznál úgy csinálnám, ahogy leírtad.
  A damil jobb ötlet a cérnánál, viszont ez a “tortafűrész” tényleg filléres dolog, megéri venni, nekem már 10 éve van. Kezdőnek vagy “ügyetlenebbek”-nek remek.

 3. ez mesésen néz ki. kérdésem, hogy hol szerezhető be ribizli lekvár? én évek óta keresem, de sehol sem találom. (nem értem, nálunk megterem a ribizli mégsincs lekvár, tele vannak a boltok áfonya meg narancs meg egyéb lekikkel, amiket szintén szeretek, de én piros ribizlit szeretnék)

 4. Köszönöm, az elismerést továbbítom! Bár a teteje kicsit megtört (lásd fent). De így autentikus:))
  A lekvárt sajnos én sem tudom. A Pacific Óceán-nak van feketeribizli dzsemje, nem emlékszem, mennyiben tér el az íze, én mindig azt használtam a párolt vöröskáposztába a piros helyett.
  Piros ribizli ügyben az illetékeset kellene megkérdezni, mi lesz azzal a rengeteg gyümölccsel.
  A postot ki is egészítettem!

 5. Itt van ni a lekvár! Egy kaliforniai üzlet árulja: imported from Hungary…
  http://members.aol.com/HungImprts/Jams.htm

 6. Az én tűzhelyem is kerámialapos, de még sosem mertem csak úgy simán rárakni a csokit, csak ha mondjuk vajjal együtt vagy tejszínnel olvasztottam (jénaiban), viszont lehet, hogy a hatásodra megpróbálom!

  A tortafűrész tényleg remek dolog, de nálam évi két-három tortáról van szó, a 7 négyzetméteres konyha-étkezőmben pedig szimplán nincs hely felesleges (nagyon ritkán használt) dolgoknak.

  Chilii, én magam készítettem ribizlilekvárt. Nincs kertem, de még úgy is megérte, merugye nemigen kapni, ha mégis, marha édes.

 7. Közben tisztáztam a dzsem kérdést is.
  Kenyérre, vagy csak úgy magában: a piros.
  Süteményekhez: a fekete (mivel zamatosabb és sűrűbb).

 8. köszi a tanácsokat! ültettem már 2-3 bokrot a kertben, csak sajna még egy lekvárra való nem termett, de remélem jövőre már én is önellátó leszek :o), sőt ha jobban belegondolok azt hiszem ültetni kellene még néhányat, azután exportálni Kaliforniába :o)

 9. Nézd meg az árát, egyezkedni kéne Ottoval, biztos megérné! :)))

 10. Na, csak vissza kellett jönnöm kommentelni: ma rumba áztatott aszalt szilvát és egyéb finomságokat mártottam olvasztott csokiba, és a tanácsodhoz híven alacsony fokozaton, simán a kerámialapra tettem a jénait, és láss csodát, semmi baja nem lett a csokinak. Szóval megint tanultam vmit, ráadásul milyen hasznosat! Viszlát, gőz, és örök hálám!

 11. Szuper, örülök! (Már tegnap sem éltem hiába:)) Azért az attól is függ, milyen csokit használtál, csokoládé-minőség-függő. A csokimázhoz valók mindig mennek, a többibe kell pici víz és vaj.

 12. tegnap végre eljött az én időm és megsütöttem! földimogyoró helyett dióval és a hivatkozott feketeribizli lekvárral. jelentem isteni!!!

 13. De örülök!:)) A cukrásznak továbbítom, oda lesz a gyönyörtől!
  Akkor működik dióval is.

 14. Ebben a hivatkozott műsorban – Zauner cukrászda – volt egy mandulás, narancshéjjal ízesített isteni finom recept, ami évekig meg volt és sütöttem is, de valahova eltüntettem a receptet és azóta is fáj a szívem, mert nem tudom ilyenkor megsütni és mindenki kérné a családban. Aki felvette a műsort annak idején videóra és megküldené nekem a receptet a következő e-mail címre, nagyon hálás lennék. kokenytimea@freemail.hu

 15. Lehet, hogy ez a recept rajta van a videon is, ha azóta le nem töröltem, – 5-6ra emlékszem. Ha megtalálom, leírom!:-) Zaunernek nagy sütőkönyve is létezik, szerintem ez ott is megvan, ha pontosan tudnád a recept címét:-))

 16. Kedves Mamma,
  annyi eszem természetesen volt, hogy NEM sós mogyorót használtam, de mivel a környéken nem kaptam sózatlan, ezért héjas mogyorót pucolta(tta)m hozzá. Az eredmény végülis ehető volt, de kérem vagy az “idiótabiztos” kitételt törölni, vagy szájbarágni, hogy natúr mogyoró kell hozzá :-))
  Kár, hogy nem olvastam chilii kommentjét, mert dió viszont lett volna otthon, dögivel.
  A cukrásznak pedig add át légy szíves legmélyebb tiszteletem :-)

 17. Kedves Sand Witch!
  Remélem, hogy a kisebb malőr miatt még élvezetes lett a süti és némiképp bearanyozta(csokizta) a tegnapi napot:-), de ahogy látom, jól kivágtad magad:-))
  Az üdvözletet már küldöm is mélyrepülésben, a mogyorópucolónak pedig viszont kívánom!:-)))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.