dec 222006
 

Ez a diós rudacska régi karácsonyi emlék. Gyakran sütöttem régen, most újra előkotortam a receptet és semmit sem változtattam az eredetin. Ahogy készült, előjöttek a hozzá kapcsolodó kellemes emlékképek is, így megfogadtam, hogy ő is ott lesz ezentúl minden decemberben az adventi tálon.
A tészta a dió és a csokoládé összhatása miatt kissé nehezen áll össze, de nem érdemes több vajat hozzáadni. A legelején elkövettem ezt a hibát, de a tészta túl zsíros lett. Éppen ezért nagyon morzsálódik az összeállításnál, de a hűtött pihentetés után már sokkal jobban lehet vele dolgozni. Természetesen más formához is alkalmas: lehet tenyérben apró korongokat formázni belőle, de apró meggyel töltött diós golyó készítéséhez is alkalmas.


Diós rudacskák

A diós-csokoládés omlós tésztához
100 g dióbél, darálva
200 g liszt
75 g cukor
1 ek vaníliakivonat
130 g vaj
1 db tojássárgája
50 g étcsokoládé, reszelve
A tetejére
1 db tojásfehérje
40 db dióbél
2 ek kakaópor
1 ek barnacukor

A hozzávalókból elkészítem az omlós tésztát. (Az omlós tészta készítésének leírása ITT található.) Fóliába csomagolom és 1 órára beteszem a hűtőbe.
A sütőt légkeverésen 180 °C-ra előmelegítem.
A tésztát 4 részre osztom, majd mindegyikből egy-egy 30 cm-es rudat formázok. Mindegyik rudat ferdén bevágva 10 részre vágok. A tojásfehérjét villával kissé felverem és egy ecsettel bekenem vele a rudacskák tetejét. Diót nyomok a tetejükbe, majd beleültetem a tepsibe. Betolom a sütőbe és 12 percig sütöm.
Hagyom kissé kihűlni, majd a cukorral elkevert kakaóport a tetejére szórom.
40 db / 80 kcal /

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.