jan 062007
 


Egy ideje nem kísérleteztem újabb kenyérsütéssel, a bevált módszerrel már sütöttem az elmúlt hetekben. Viszont kezembe akadt egy régi recepteskönyvem, egy magánkiadású, házi receptgyűjtemény az óceán túlsó partjáról. Ebben találtam ezt a sörös kenyeret, ami díjat is nyert – egy amerikai kisváros kenyérversenyén lett első helyezett. A receptben 3 csésze "self-rising flour" szerepelt – ezért azt az alkotórészeire szedtem és működött.
Sörrel, vagy joghurttal és sütőporral készült kenyeret korábban is
sütöttem már, de azok mind elég tömörek lettek. Most viszont bíztam a kenyérsütő verseny zsürijének ítélőképességében és íme: ennek a kenyérnek legnagyobb erénye a gyorsaság ! Attól a pillanattól kezdve, hogy eldöntöm, igenis kenyeret sütök, csupán 1 óra telik és fel is szeletelhetem a kenyeret. 
Nem mondom, nem az a csúcs, ropogós kérgű, lyukacsos, légies kenyércsoda, egy sütőporral készült kenyértől ezt nem is lehet elvárni. De az eredménnyel mégis nagyon meg vagyok elégedve.

Ennél a receptnél nem kell túldimenzionálni a sör jelentőségét, mert nincs arányban a végtermék jelentőségével, bár az alapízt döntően befolyásolja. Nem érdemes olcsó nedüt venni, mert a kenyérnek alig lesz plusz íze. Egy jó, erősebb pilseni fajta mehet bele, bár egy Kilkenny, netán egy Leffe brune is sokat emelhet. (Kérdés: megéri-e?) Ugyanis barna sört használtam, mert aromásabb, csak arra kell vigyázni, ne legyen túl édes (ahogy a barna sörök általában), ekkor a cukor mennyiségét kell csökkenteni. 
Ez a sörös kenyér hasonlít kissé a már sütött olívabogyós kenyérsüteményhez, de ez mégis "kenyeresebb".
A köménymag most egészben került bele, de következő alkalommal ezt a keveréket próbálom ki:
1 ek fűszerkeverék:
– kömény, őrölt
– koriander, őrölt
– fehérbors, őrölt
– szegfűbors, őrölt

½ ek köménymag, egészben

Sörös kenyér

Sörös kenyér
(dagasztás nélkül, sütőporral) 

360 g búzaliszt
2 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
1 tk só
1,5 ek cukor
1,5 ek köménymag (egészben)
1 db tojás
360 ml sör (barna)

A sütőt 180 °C-ra előmelegítem.
A hozzávalókat egy fakanállal összekeverem, beleöntöm egy kivajazott, 25 cm-es szögletes formába és beteszem a sütőbe. Nálam 50 perc alatt készre sült.
Kiborítom a formából a kenyeret és a tetejét hideg vízzel egy ecsettel bekenem.
1 db 780 g-os kenyér 

  5 hozzászólás to “Sörös kenyér – dagasztás nélkül”

  1. Ha sütőporos receptet látok, azonnal villogni kezd az agyamban a ,,muffin” szó. A receptedet át fogom ültetni muffinra, sörkorcsolya lesz belőle.

  2. Szerintem jól működik muffinként is és gyorsan kész van. Reggelire, bacon- és satjdarabkákkal belesütve…. hmm!

  3. Lehet, hogy nem tudok eleget még a főzésről… de hogy lesz 360 g lisztből 780 g-os kenyér? :D

  4. Hát persze! A sör! :D

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.