jan 192007
 

Többen közkívánták már ezt a receptet, így kötelességemnek éreztem, hogy minél előbb eleget tegyek ezeknek a kívánságoknak.
A cím elég csalóka, mint ahogy sokszor, most is nehéz nevet adni egy-egy ételnek. Mivel a tésztában nincs limoncello, ezért így neveztem el – remélem találó.
Joghurtból ez esetben a zsírdúsabb fajtát vettem, de nagyon jó, krémes állagút. Vaníliából természetesen még mindig a kikapart vaníliarúd a legjobb, mivel azonban van kivonatom, azt használom. A kristályvanillinnal dúsitott kristálycukrot ez esetben felejstük el….   Egyáltalán nem érződik.
Én egy ideje szívesen használom az úgynevezett cupcake (ejtsd: kapkék) formát, amit inkább minimuffin forma néven árusítanak. A cupcake egyfajta miniatűr muffin, de sokkal díszesebb, kisebb remekmű, elegáns, pici süti. Több cégtől lehet már kapni ilyen formát szilikonból, ezek gyártófüggően 15-19 apróbb gödröcskével rendelkeznek. Számomra az a valódi előnye, hogy ezeknél a piciny, kétharapásnyi minisütiknél szinte minden harapáshoz "kapok" egy kis mázt, nem úgy, mint a nagyobb társaiknál, ahol nagyrészt már a "szárazabb" tésztát rágcsálom, máz nélkül.

Nem egy gyerekbarát sütemény, de néha ilyen is kell. Gyerekbarátságosan viszont pont a lényeg vész el.
Ez a recept 12 muffinra szól, ezért egy 6-os hagyományos és egy cupcake formát készítettem.
A limoncelloról bővebben itt írtam.

Krémsajtos-limoncellos muffin 

Krémsajttal töltött limoncellos muffin

A kevert tésztához
2 db tojás
200 ml joghurt (3,5%)
6 ek növényi olaj
150 g kristálycukor
1 ek vanília kivonat
180 g búzaliszt (BL 55%)
1,5 tk sütőpor
0,5 tk szódabikarbóna
A töltelékhez
100 g krémsajt (Philadelphia 12%)
2 ek kristálycukor
3 ek Limoncello
A cukormázhoz
100 g porcukor
3 ek Limoncello
1 db citrom reszelt héja

A muffinformát kivajazom és beteszem a fagyasztóba. (Ezáltal nem olvad le a vaj azonnal az oldaláról.) A sütőt 170 °C fokra előmelegítem.
A tésztához először a tojást alaposan elkeverem a joghurttal és az olajjal, majd belekeverem a többi hozzávalót. 
A krémhez szintén összekeverem a hozzávalókat. Mivel a limoncello jéghideg (a fagyasztóból vettem elő), ezért érdemes a szükséges mennyiséget előbb kivenni és szobahőmérsékleten tartani, úgy könnyebb lesz elkeverni a krémsajttal. A krémhez porcukor is megfelel. 
Most kiveszem a muffinformákat a fagyasztóból és a hagyományos forma mélyedéseibe 1 evőkanálnyi tésztát teszek, a kisebbikbe egy teáskanálnyit. Ráteszek egy kiskanállal a krémsajtból, úgy, hogy az egész mennyiség elfogyjon. Ekkor a kupacokra teszem a maradék tésztát. Nem baj, ha szétfolyik és a rétegek nem fedik egymást, a végén így lesz jó.
Beteszem a sütőbe. Nálam 170 °C fokon 25 perc alatt kész volt.
Kiveszem a formákat, majd 5 perc múlva, amikor kissé kihűltek, kiborítom a muffinokat egy lapra.
A cukormázat összekeverem és egy ecsettel mindegyik tetejét bekenem a mázzal.
(A cukormáznak az a titka, hogy sűrű, épphogy kenhető legyen – akkor jól befedi a sütemény tetejét és sűrű cseppben folyik rajta végig. Ha látom, hogy hígabb, nem fed eléggé, adok még cukrot hozzá.) 
12 db muffin / 30 db minimuffin  

  One Response to “Krémsajttal töltött limoncellos muffin”

  1. ühüm! csak most, hogy fogom kibírni a hétvégéig???? :o)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.