jan 252007
 

Keresem a szót. Ugyanúgy bajban vagyok megint a névadással, mint Chili&Vanilia, aki szintén a koedukált névadás mellett döntött. Annyival nagyobb a gondom, hogy nálam még a háromfajta friss sajt megnevezése is közrejátszik, ezért párnapos gondolkodás után adtam a "műnek" a fenti címet. ("Háromkrémes cheesecake" volt az eredeti címe, t3v sugallata alapján változtattam meg krémsajttortára, ezúton is köszönet érte.)
A friss sajtok soha nem játszottak a magyar konyhában, a nyitott világ útján nemrég "érkeztek" csak hozzánk, örömmel birtokba is vesszük őket – ha kapunk -, de nevük, nem, az még nincs igazán. Túrótortát is csak rövid ideje sütünk – a magyar, hagyományos, szemcsés túróból ez sem az igazi. (Erről már írtam a blogban.)

Annyiban nem szokásos ez a krémsajttorta, 3 "friss sajt" találkozik: a krémsajtot túrókrémmel is lehet helyettesíteni, a mascarpone és a ricotta viszont marad. A három krémsajt találkozása újszerű, és a végén egy igen légies, habos süteményt kapunk. Ráadásul a mascarpone magas és a ricotta alacsony zsírtartalma is jól kiegészítik egymást, ezért nem szükséges bele további tejes zsiradék, mint a vaj, vagy a tejszín. Mivel a krémsajtokat 12-70%-os zsírtartalommal lehet kapni, ezért a 20% körüli a legjobb. 

De ami igazán újszerű, az a tészta! Hagyományos vajas omlós tészta ugyan, viszont két rétegben fekszik a sütemény alatt, közte pedig egy narancslekváros réteg bújik meg. És ettől lesz ez a cheesecake kicsit más! (Ezt a trükköt egyébként bármelyik egyéb omlós tésztából készült süteménynél alkalmazni lehet.) Ez a művelet, mármint a felső tésztaréteg ráfektetése, igen bonyolult…..  Bevallom, nekem harmadik nekifutásra sikerült, addig újra és újra összegyúrtam a tésztát. Annyiban újítható esetleg, hogy az aljára teszem a teljes tésztaréteget, erre jön a lekvár és erre a krém. De nem az igazi, mivel így olyan raffináltan bújik meg a lekvár, beissza a tészta, ami ezáltal frissebb lesz, hogy ez az igazi ízélmény.  

Hasonlóan készült, narancsos lepények még itt:
Narancsos ricottás lepény (Crostata di ricotta con marmellata d'arancia), nálam
Ricottás sajttorta (Chili & Vanília)



Tripla krémsajttorta

(Torta con formaggio fresco)

Az omlóstésztához 
250 g búzaliszt
1 db tojás
150 g vaj

½ db citrom reszelt héja
1 csipet só
A töltelékhez
300 g krémsajt vagy túrókrém (20%)
300 g ricotta
500 g mascarpone
5 db tojássárgája
250 g kristálycukor
1 db citrom kifacsart leve
½ db citrom reszelt héja
1 ek vanília kivonat (vagy vaníliarúd kikapart belseje)
3 ek narancslikőr (Grand Marnier, Cointreau)
150 g búzadara
5 db tojásfehérje
Az összeállításhoz
vaj a forma kikenéséhez
5 ek narancslekvár (darabos)

Először a hozzávalókból elkészítem az omlós tésztát. (Tészta készítését lásd ennél a receptnél.) Fóliába csomagolva a hűtőbe teszem, amíg a többivel elkészülök. A sütőt előmelegítem (légkeverés 170 °C, alsó-felső 190 °C). Egy 28 cm-es kapcsos formát kivajazok. 
Elkészítem a tölteléket.
A hozzávalók sorendjében egy nagy tálban a tojásfehérje kivételével összekeverem a tölteléket, úgy, hogy először a sajtokat keverem ki egyenként a tojássárgájával, úgy adom hozzá a többi anyagot. Egynemű, levegős masszát kapok.
Most előveszem a tésztát és 2 részre osztom. Akkorára kinyújtom mindkettőt, mint a forma. (Ez a legjobban jól belisztezett deszkán megy.) Az egyiket leteszem a forma aljára, majd egyenletesen rásimítom a narancslekvárt. Most jön a nehezebb része: a másik lapot ügyesen felemelem és ráfektetem a narancsos tésztára. (Két széles lapáttal vagy késsel elég jól megy.) Nem baj, ha nem fedi tökéletesen. (Újításként úgy is jó lesz, ha a szokásos módon lefektetem a teljes tésztát, azt bőségesen megkenem a narancslekvárral és erre teszem a tölteléket.) Ha kész, akkor egy csipet sóval felverem a tojásfehérjét, majd óvatosan, könnyed mozdulatokkal belekeverem a krémbe. Az egészet rásimítom a tésztára és beteszem a sütőbe. Amikor a teteje kezd sülni – 20 perc múlva -, érdemes fóliával letakarni, különben a széle kissé megég. (Magas lesz, ha még nem sült meg a teteje, odaragad a fóliához.) Nálam 170 °C-on 45 perc alatt kész volt.
28 cm-es kerek torta / 12 szelet /  

  8 hozzászólás to “Narancsos tripla krémsajttorta”

  1. Csókolom, megszólítottam magácskát :).
    (Nemiske fotos posztjara valo linkjet ki kellett moderalnom… (lasd ott)

  2. Én láttam már krémsajttortának is, ami végül is logikus magyarítás, hisz az van benne.

  3. Ez nem rossz elnevezés. :))

  4. Nemiske: Ezt a legnagyobb orommel potolom – de kesobb!

  5. t3v: visszatérek az elnevezésre, mert sokat jár az agyam a lefordíthatatlan neveken… Magyaros is legyen, frappáns is legyen. A krémsajttorta (így kellene vajh írni?) névben viszont nincs benne, hogy három….
    Még egyszer köszi!

  6. Háromsajtos krémsajttorta? Krémsajttorta tripartita? :) Mondjuk a ricotta az szerintem egyéb kategóriás, szóval talán bipartita :) Vagy egyszerűen csak Krémsajttorta gazdagon.

    A csokoládétortát is egybe kell írni, nem? Ennek analógiájára sztem ezt is. Örülök, hogy az alapnév tetszik, mert nekem is (bár nem én találtam ki).

  7. Igen, tetszik az alapnév, mert még nem hallottam. Chilinek is gondja volt a névválasztással, ő az eredetinél maradt – sokat foglalkoztam egykor fordítással – ételnevekből listám is volt, biztos szakmai ártalom, hogy mindenhol elolvasom a többnyelvű étlapokat :)) és gyakran jókat derülök. Márcsak ezért is izgat.
    A ricotta is krémsajt (vagyis friss sajt). Majd csak lesz egyszer valami frappáns neve…. a tri- már jó.

  8. nagyszeru ezt ki kell probalni

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.