feb 262007
 

Minden almatermő nemzetnek – de azon belül is a legtöbb régiónak – megvan a maga klasszikus almás süteménye. Az almabor Németországban Hessen tartományában van igazán otthon, a cidre meg, mint tudjuk, francia, azzal helyettesíthető. Lehet, hogy itt fellelhető némi francia behatás?
Mindegy. Friss, gyümölcsös ízű. Nálunk gyakran készül, ha eljutott hozzánk almabor, mivel főleg nyáron könnyű esti vacsorának is megteszi. (Igen, vacsorának, egy pohár száraz fehérborral.) Az almás töltelék kötőanyaga hagyományosan pudingpor (ill. étkezési keményítő), ugyan nem rajongok érte, de meghagytam az autenticitás kedvéért, amíg nem kísérletezek ki egy finomított verziót. Ugyanis megérdemelné, mivel az almaborral egyedülállóan pikáns íze lesz, a pudingpor viszont elvesz ebből az értékből és kissé robusztussá, gerincessé teszi….
A hab a tortán – ebben az esetben tényleg hab a tortán, cukorral felvert tömény, friss tejszínhab, amit nem érdemes sem lespórolni, sem lerövidíteni, mert remekül ellensúlyozza a pikáns, egyáltalán nem édes almás belevaló ízharmóniáját.

Almából nem jó a kásás, savanykás fajta, inkább a harapós, ropogós. (pl. Golden Delicious, Granny Smith, Jonathan). A Golden Delicious-t hámozni sem kell, olyan vékony a héja.

Ha nincs almabor, cidre is megfelel, ha az sincs, akkor helyettesíthetjük fehérbor és szénsavas ásványvízzel higított almalé keverékével. – De úgy nem az igazi.
Akinek viszont van türelme 4 hetet várni, az Bálint gazda útmutatásával el is készítheti a saját almaborát.

Hesseni almaboros sütemény
(Apfelweinkuchen)

Az omlós tésztához
250 g liszt
1 tk sütőpor
125 g cukor
125 g vaj
1 db tojás
1 tk vanília kivonat

Az almás töltelékhez
1 kg alma, apróra vágva
2 cs vanília pudingpor
750 ml almabor (vagy cidre)
150 g cukor
1 ek citromlé
1 csipet fahéj, őrölt
1 tk vanília kivonat (opcionálisan)

A tetejére
400 ml
tejszín
2 ek porcukor

A tészta hozzávalóiból elkészítem az omlós tésztát. Fóliába csomagolom és fél órára beteszem a hűtőbe.
A töltelékhez az almát meghámozom és egészen apró kockákra vágom. (Reszelni nem jó.)
A sütőt 190 (alsó-felső) – 170 (légkeveréses) °C-ra előmelegítem.
Egy kapcsos tortaformát kivajazok és kibélelem a tésztával, hogy magas (5 cm-es) pereme legyen.
Most elkészítem az almaboros pudingot. Egy lábasban felforralom az almabort. A pudingport egy pohárban összekeverem a cukorral és egy kevés almaborral, simára keverem, majd ha forr az almabor, beleöntöm a citromlével és a fahéjjal együtt (opcionálisan még a vaníliával), és összeforralom. Leveszem és hozzákeverem a felvágott almát. Ezt az almás pudingot ráteszem a tésztára és egyenletesen elterítem. Beteszem a sütőbe és 30 perc alatt készre sütöm. Ha kész, kiveszem és hagyom teljesen kihűlni.
A tejszínt a cukorral keményre felverem és a kihűlt sütemény tetején elsimítom. 1-2 órára érdemes behűteni, utána fogyasztható.
1 db 28 cm-es kerek torta / 12 szelet / 450 kcal / 19,6 g zsír / LF30 39,3%

  5 hozzászólás to “Hesseni almaboros sütemény (Apfelweinkuchen)”

  1. nini, egy hógolyó!
    http://href.hu/x/2cxg
    egyébként meg nagyon guszta ez a süti…

  2. hű, ezt megcsinálom!

  3. Fakanál: Hajrá! Van almaborod? Ha azzal akarnád készíteni, és kapnál itthon, megírod légyszi, hol tudtad beszerezni? Köszi:)
    Zsófi: készül

  4. Nahát, nahát. :)
    A kedvenc tortám. Egy német barátnőmtől kaptam a receptet és már többször megsütöttem az ő receptje alapján.
    Ma gondoltam egyet és rákerestem, hogy a magyar weben ismeri-e valaki, és mondhaton nem lepett meg, hogy téged dobott ki elsőnek. :)
    Viszont meglepődve olvastam, hogy almabor kell hozzá. Az én receptem fehérboros. Rákerestem német receptekre is és szinten fehérbort írnak többségében.
    De tényleg fincsi fehérborral, igaz, ebben az esetben több cukor kell hozzá.

  5. Nocsak:-), micsoda ízlésbeli egybeesés! És engedelmeddel bóknak veszem, ha rámtaláltál:-))
    Én viszont kimondottan almaborral ismerem, olyannyira, hogy ha sokáig nem kapunk, nem is “süthetem”:-)). Rákerestem az Apfelweinkuchen-ra, azokban mindben almabor van, és bár sosem próbáltam úgy, de ahogy írtam, szerintem egész jól lehet almalé és fehérbor keverékével helyettesíteni!
    Most viszont jól felhívtad rá újra a figyelmemet, ideje ismét elővenni, almabor akad még a kamrában pár üveggel:-))

Leave a Reply to Reni Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.