Már 052007
 

Miután az idei Oscar-díj átadást követő vacsora hivatalosan közzétett étlapján megláttam az előételek sorai között a hamburgert, az utolsó skrupulusom is eltűnt arra nézve, hogy miért is ne lehetne ezt csupán a fastfood láncok “kiváltságaként” ismert húsos zsömlét némi tuningolás után akár egy szalonképes étkezőbe is bevezetni. Sőt mi több, Mr. Clinton és Mr. Bush is fogyasztották ezeket hivatalos fogadásokon, ezen gasztronómiai ténykedésüket pedig nem egy hírcsatorna meg is örökítette. (Ezek a bizonyára rettentő ízlésesen tálalt pici falatkák “Mini Prime Cheeseburgers with Remoulade and Aged Cheddar” néven futottak az étlapon, és C&V ezen a helyen írt is egy étvágygerjesztő összefoglalót a vacsoráról.)

Végül is miből áll egy hamburger? Egy speciálisan erre a célra készített, puha, ezért összenyomható zsömléből, egy jól megsütött, szaftos marhahús pogácsából és némely zöldségből. No, ez eddig rendben is van.
Akkor mi is vele a gond?

Az, hogy a hamburger (és még jó néhány egyéb speciális neve van az összetevők függvényében) imidzse teljesen elment a fastfood felé, igénytelen, gyors tömegetetést kielégítő státuszt sikerült kivívni magának. 
Valljuk be, sok helyen az is: egy zsíros, fűszerekkel “ízesített” és volumenizált húspogácsa egy kétes alkatrészekkel és nátriumglutamáttal dúsított mártásssal tálalt, néhány hagymakarika társaságában, egy szivacsszerű, finomított simalisztből készített péktermék között lapul meg.
Viszont ha ugyanezen nevű húsos zsömlét szakszerűen, vagyis a minőségi hozzávalókra odafigyelve, igényesen készítik, ízletes falat lehet, és azt se feledjük, ahogy Zsófi is megírta már, hogy a hamburger tipikusan azon ételek sorába tartozik, amire egy férfiszem felcsillan és amivel egy férfit igenis el lehet csábítani….. Hát ha másért nem…. 

Mitől lesz igazán jó egy hamburger? Akkor hát vegyük sorjába:

1. Hamburger zsömle szükséges hozzá, ez nem vitás. A tipikus hamburger zsömle azért olyan szivacsos, hogy könnyen össze lehessen nyomni a cubehör-rel együtt. Akármilyen lisztes, keresztben szétvágott pékáru éppen ezért nem jó hozzá. A hazai McDonald’s lánc kizárólagos beszállítója több helyen árulja a zsömléit. A lényeg – és ez a legfontosabb -, hogy előtte tegyük be a grillbe, hogy kissé piruljon meg és harapósabb legyen. Az amerikai típusú konyhákban ezt a kerti grillen végzik el, a kerti mulatság részeként, de jobb híján tegyük a sütőbe pár percre, vágott felükkel felfelé, hogy kissé megpiruljanak.

2. Darált marhahús. Ez a legfontosabb, mivel csak jó minőségű, zamatos húsból lehet igazán olyan pogácsát készíteni, ami omlik a szájban, és maradandó húsélményt okoz! Ez azt is jelenti, hogy ne szupermarketek hűtőpultjáról emeljük le, legalább hentesnél vegyük meg, a kedvenc piacunkon, válasszuk ki és előttünk darálja le. Azt is mondhatnám, biohúst vegyünk, olyat, amelynek gazdájáról feltéteznénk, hogy élőben szabadon legelészett egy zamatos mezőn. (Tudom, hol van ilyen???) De azért próbáljuk meg. A siker így sem garantált, de hátha.
Talán az is egy nagy titok, hogy a húspogácsába semmi sem kell són és borson kívül! A húsnak legyen húsíze, semmi más. A húspogácsákat süssük faszén fölött, a grillen, ha ennek technikai akadálya van, akkor nagyon kevés zsíradékkal megteszi a serpenyő is.

3. Sajt. A valódi hamburgerhez – ha cheeseburgert készítünk – cheddart használnak, lehetőleg lapkaformában, mivel az azonnal ráolvad. Én csak ráteszem a kész húspogácsára, már olvad is.

4. A zöldségeknél érett, ízes példányt vegyünk, ami önmagában is finom. Hagyományosan római saláta leveleket tesznek bele, akárcsak a Cézár salátánál, mert az ropogós marad. Annyi zöldséget tegyünk bele, amennyi csak belefér a két zsömle közé. Én saját magam készítek hozzá relish-t (ez egyfajta zöldséges mártásszerű dolog és igen elterjedt az angolszász típusú konyhákban), ez sokáig eláll a hűtőben és később máshoz is fel lehet használni, főleg grillszezonban. A mártások tekintetében a lehetőségek tárháza határtalan és ez teszi a hamburgert ízletesebbé és egyedivé.

5. Egy pohár hideg sör. Ez illik hozzá. A legjobb, ha kitesszük a hozzávalókat és mindenki maga szereli, építi össze a saját hamburgerét.

Ezek után mondja azt valaki, hogy a hamburger egészségtelen tömegkaja!

Akit érdekel, a hamburgerről többet magyarul ezen a helyen lehet megtudni, a Startlap pedig önálló hamburger oldallal is rendelkezik, ahol jó néhány recept is szerepel még.
Cheeseburger - Sajtos hamburger házilagCheeseburger – Sajtos hamburger házilag

300 g darált marhahús

bors, frissen tekerve
1-2 ek uborkás-paprikás relish, vagy bármilyen barbeque mártás (opcionálisan)
1 fej hagyma
1 db paradicsom
2 db csemegeuborka
2 szelet cheddar lapkasajt (vagy vékonyra szelt cheddar)
4 levél római saláta (esetleg fejes)
2 db hamburger zsömle

A húst fűszerezem és lapos pogácsává formázom. (Több darált húsból is lehet készíteni.) Serpenyőben egy csepp olajra teszem, erősen megpirítom, majd hagyom mindkét oldalát pár percig sütni. Közben a zsömléket vágott felükkel felfelé beteszem a grillbe és 2 percig sütöm, hogy kicsit megpiruljanak.
A hagymát és a paradicsomot vékony karikára, az uborkát ferde szeletekre vágom.
Ha kész, a zsömlére teszek egy kevés mártást (ez el is maradhat), ráteszem a salátaleveleket, hogy a széle kilógjon egy kicsit, erre a húspogácsát, azonnal ráteszem a sajtot, ami ráolvad és ezekre annyi zöldséget teszek, amennyi jól esik. Ráhajtom a tetejét és egy kissé összenyomom.

Az uborkás-paprikás relish-hez
½ db uborka
1 db kaliforniai paprika (zöldszínű)
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek só
bors, frissen tekerve
4 ek barna cukor
1 ek mustár (vagy szárított mustárpor) 
200 ml jó minőségű, ízesített fehérborecet (zöldfűszeres ecet, málnaecet, stb)

A zöldségeket kisebb darabokra vágom, besózom és pár órát állni hagyom. Ezután a levet leszűröm vagy kinyomom, hogy ne maradjon alatt lé és beteszem az aprítóba, vagy egészen apróra vágom. Hozzáadom a többi hozzávalót, de az ecetből elsőre csak keveset. Kóstolgatni kell, mert nagyon ízlésfüggő, kinek hogy a legjobb. Ha kész, üvegekbe téve sokáig eláll, ilyenkor a tetejére is érdemes kevés ecetet önteni. (Esetleg ez az ecet még jobb is lehet.) Mivel igen sok kell hozzá, a fehérbor ecet minőségén sok múlik. Ennek egy része fehérborral és almalével is helyettesíthető, ekkor kevesebb cukor kell bele.)
Az ilyen és hasonló módszerrel nagyon sok fajta pickle (édes-savanyú uborkás mártás) és relish készíthető egyéb zöldségekből is.
2 db hamburger

  17 hozzászólás to “Cheeseburger – Sajtos hamburger házilag”

  1. Szoktunk belerakni csalamádét is, ahogy a “régi” jó pesti hamburgeresek csinálják.

  2. Pazzo: Igen, a hamburger mindent elbír, kinek hogy a legjobb. Abban a formában is ettem a “régi” időben, ahogy te is :-) Anno a Délinél volt az első “hamburgeres”, ha jól emlékszem, de rég volt…
    Ez a fenti a hagyományos, “tiszta” verzió, ahogy a tengerentúlon készítik házilag, ennél is a mártásokkal lehet sokat variálni.

  3. Ez nagyon jó ötlet! A hamburgerzsemle emlékeim szerint amolyan kalácsjellegű valami. Ezt még nem próbáltam:
    http://gportal.hu/gindex.php?pg=4934570
    de ha vki házilag szeretné előállítani, megér egy próbát (ha nem ez, akkor valamelyik rokona az oldalról). Az én kedvencem egyébként a virslis buci:
    http://gportal.hu/gindex.php?pg=5522531
    Mármint a tésztája zsemlének. Pont tegnap írtam meg a “felfedezettednek”, Hajókának is.

  4. És ha ezt tálaljuk gyermekeinknek, és azok még rendelkeznek ízlelőbimbókkal, legközelebb nem fogják kérni az ipari előállítású változatot. Egyébként akkor, amikor olyan rég volt, molnárkának volt álcázva a hamburgerzsömle.

  5. t3v: ez jó ötlet, érdemes kipróbálni a saját sütésűt, főleg a nehezen beszerezhető esetekre:-)) Esetleg jobb is lesz???
    Eszter: azt vallom, hogy elsőrendű minőséggel biztosan lehet valakinek az ízlését befolyásolni! (még gyerekekét is, mondjuk kivéve akkor, ha haverokkal vannak a mekiben, de ez náluk szociális kényszer és hazaérve úgyis átvedlenek!)

  6. Én arra is emlékszem, hogy megboldogult hajdani MSZMP utolsó elsőtitkárunk, Grósz Károly is két pofára ette a tévé kamerái előtt.
    Mamma a te recepted azért jó, mert nincsen benne semmi kenyőcs, ami ehetetlenné teszi (számomra) a hamburgert. Én azért nem eszem sosem, mert mindig lecsöpögtetem a pólómat (bár az asszony azt szokta mondani, hogy ha nem domborodna, akkor a földre hullana, de ez nem jómájú megjegyzés)…
    A Gportálos kenyéroldalt jól eltettem magamnak!
    Ez a köszöntő most búcsú is, majd 4 hónap múlva folytatom a blogozást.

  7. Most láttam, hogy Pamina (taverna.freeblog) kipróbálta, és ízlett neki. Én nem nagyon vásárolok péksüteményt, magam sütöm, mióta boltban nem kapni ehetőt. Viszont E.Margit többi receptje alapján bátran merem javasolni. Egyébként molnárkarecept is van :))

  8. Azt hiszem, most már én is kipróbálom valamelyiket! Sok gusztusos ötletet adtatok, a saját csak jobb lehet! Update-olom is. Köszi

  9. És a marhaának melyik része a megfelelő a darált húspogácsához?

  10. Jó a kérdés. De tulajdonképp mindegy, nem a része a fontos, hanem az, hogy nagyon jó legyen minőségre és zsírszegény legyen. (Az előrecsomagolt mindig nagyon zsíros, néha eléri a 20%-ot is, holott 5% alatt is lehet.) Az értékesebb részek drágábbak, de nem kell sok, megéri. Na jó, nem kell vesepecsenye, hátszín (rostélyos), fehér-, feketepecsenye, ilyesmi, de tényleg nem részre megy. Előttem darálja le, vagy én otthon, az is nagyon fontos, előre daráltat nem veszek!

  11. Kénytelen leszek megcsinálni, beste kölök meglátta, mikor olvasgattam a recipéd és zajos követelésbe kezdett. Zord anya nem engedi neki csak igen ritkán a gyorskaját, hát akkor dolgozzon vele. Nagyon szépek a képeid is, te fotózol?

  12. Élelmes gyerek! Ezt eheti, legalább tudod, mi van benne. Legközelebb én az ajánlott zsömléket is kipróbálom.
    Múltkor megtaláltam valahol az “ipari” hamburger összetételét, hát tanulságos, majd bepostolom.
    Köszönöm, a képeket (is) magam csinálom, egyszemélyes zenekar vagyok:-))

  13. Pamina oldalán az a zsemle nagyon csinos, én is azt tervezem, hogy az egészet házilag gyártom le.
    Phű, nem biztos, hogy szeretném tudni, mit esznek szeretteim tévelyedett pillanataikban. De azért persze jó, ha berakod, hátha elrettennek.
    Jól muzsikálsz. :o)

  14. Kipróbáltam én is azt a zsemlereceptet, és úgy nézett ki, ahogy a nagykönyvben meg van írva (vízbe mártottam, és szezámba forgattam a tepsin kelesztés előtt). Most le is buktatom magam: még az életben nem ettem echte mekis hamburgert, engem nem vonz a szottyadt, zsíros zsömle (csak a sült krumpli :)) A férjemnek viszont volt összehasonlítási alapja, és szerinte teljesen stimmelt az íze és állaga (kell bele annyi cukor!). Másnapra maradt pár, az már szárazabb volt, szóval érdemes annyit csinálni, amit aznap felfaltok – bár nagyobb családnál nem nehéz eltüntetni :))

    A húshoz én tettem a kedvenc mustáromból, és hagytam állni, de azon kívül tényleg csak só és bors. A megadott lisztmennyiségből sütött zsemlékhez én 40 deka húst használtam el, eléggé összesültek a nyavalyás pogácsák.

    A legjobb, hogy hihetetlenül gyors kaja! Én mondjuk a kenyérsütővel dagasztatom és benne kelesztem a tésztát, a zsemleformázás kb. 5 perc, a húspogácsák forró grillserpenyőben max. 10 perc alatt megsülnek (több fordulóval). Szóval csak enni kell a konyhába menni. Úgyhogy nálunk visszatérő vendég lesz, köszi Mamma az ötletet!

  15. Ha végre jön a grillszezon,akkor megint csinálok, főleg, ha sokan leszünk rá, és akkor összedobom a zsömléket is! Már egész kedvet kaptam hozzá! Általában én is a kenyérsütővel csináltatom a tésztát, össze sem lehet hasonlítani a időt.
    Egész más az íze, ha faszén fölött, rácson sül a husi! Relish-t csináltál hozzá? Ugyanis ez adja egy kicsit a mekis fílinget:-)) Csak a házi persze sokkal jobb. Én Kanadában ismertem meg ezeket a dolgokat, és tényleg nem vagyok az amerikai konyha híve, de vannak maradandó kulináris élményeim… Annyira maradandóak, hogy végleg beépültek a konyhánkba, mert nélkülük nagyon is szegényebbek lennénk. Ez van.
    Persze ott mindenki megveszi a kész hamburger relisht, de a házival nem veszi fel a versenyt:-))

  16. Köszönöm, Gaspra, ez egy nagyon hasznos infó !!
    Minden benne van, amiről talán jobb lenne, ha nem is tudnánk… :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.