Már 092007
 

Sejtelmes előételnek, keleties desszertnek, vagy csak fűszeres lélekmelegítőnek is beillik a leginkább Lazio környéki konyha egyik titokban apró kis remekké avanzsált előétel-levese, a ginestrata (ejtsd: dzsinesztrátá), ami a hagyományos, sokak által már ismert zabaglione sósabb változata.
Aki nem ismeri ennek az alapját, azok részére le kellene írnom (ha már nem készítettem el előzőleg és nem mutattam be), hogy a zabaglione, vagy sabayon egy tojássárgájából, cukorból és hagyományosan Marsala desszertborból, vízfürdőn készült borhab. A desszertbort természetesen egyéb, ilyen típusú borral is helyettesíteni tudjuk, főként Tokajival, ha más nincs. Rendkívül egyszerű és finom dolog, néhány helyen reggelire is fogyasztják (ők tudják, miért), azokon a helyeken ez így szokás, és úgy gondolom, nem is rossz.

Szóval a mi ginestrata-nkhoz a zabaglione az alap. A sós ízt a csirkehúslétől kapja, másfajta húslevest nem is használnak hozzá. Ezt így kell, mással nem is harmonizálna jól. Ennek egy erős, házi csirkehúsleves a nyitja, természetesen az, amit magunk készítettünk otthon.
Kevesen ismerik, kissé régiós dolog, de ahol otthon van, ott némi titokzatosság veszi körül, a feltételezett jótékony hatása miatt. Ez persze elmondható a zabaglione-ról is, de amaz édessége miatt nem túl férfibarát, míg a ginestrata-t bátran kortyolgatják férfiemberek is, mondjuk gyertyafényes vacsorák előfutáraként.

A ginestrata hasonlít valamelyest a mi borkrémlevesünkre.
Neve a színe miatt a ginestra szóból származik, amely a rekettye latin nevéből (rekettye latin neve: genista) ered. Ehhez némi sáfrány is hozzájárul, de elhagyható, mint ahogy a fűszerekkel is a magunk ízlése szerint bánjunk. Ha nincs Marsala, egyéb desszertbor is megteszi, de a húslevesnél ne tegyünk semmilyen engedményt: csakis így lesz a ginestrata-nk testet és lelket melengető, csodás ital !

Összefoglaló receptgyűjtemény a főelemként zöldség- és húsalaplével készült ételekről a magyarnyelvű gasztroblogokban ITT található.

Update:
Nagy örömömre Hajóka is elkészítette a ginestrata-t (stílusosan búcsúvacsora részeként), és ízlett is neki(k) annyira, hogy újra bevetésre kerül. Hajóka nem is lenne ő, ha nem turbózta volna fel egy kis chilivel: ezáltal egy édes-sós-csípős borhab lett belőle ! Az ő képe színesebb is lett, itt látható.

Ginestrata

Ginestrata

2 db tojássárgája
250 ml csirkehúsleves
125 ml Marsala (desszertbor)
1 csipet fahéj, őrölt
5 szál sáfrány (opcionálisan)
1 tk vaj
1 ek cukor

szerecsendió, frissen reszelve

A tojássárgáját összekeverem a fahéjjal, a csirkehúslével és a borral, majd nagyon alacsony hőn – esetleg vízfürdőben – felteszem főni. Vigyázzunk, nehogy forrjon. Kisebb adagokban hozzáadom a vajat és állandóan keverem. Úgy 10 perc múlva sűrűsödni kezd, ekkor leveszem a tűzről. Sót és cukrot teszek bele – annyit, hogy harmonikusan édes is és sós is legyen.
A legjobb forró csészékbe adni, a tetejét frissen reszelt szerecsendióval meghinteni és forrón kihörpinteni.
2 személyre

  2 hozzászólás to “Ginestrata”

  1. Muszáj lesz feliratkoznom az RSS-re, mert ha valamit imádok, az az olasz konyha.

    Én akkor szerettem meg, amikor 1974-ben Velencében vettem egy “Passeggiate Gastronomiche” című kiadványt, és a kulináris szókincsem a receptek lefordításából ered. Abból való, a honlapomon megtalálható Firenzei spaghetti, (nem tudom, itt hogyan kell linkelni, hát meg se próbálom) aminek az az “érdekessége” hogy tejet használnak hozzá, és nincs benne paradicsom…

    Nagyon nem szeretem, hogy most kell elmennem, amikor felfedeztem magamnak a gasztroblogokat.

    Ígérem, visszajövök (talán új receptekkel).

  2. Hajóka, feltétlen visszavárunk, addig meg gyűjtsd csak a tengerészkajákat! (Minden elismerésem, ha 4 hónapig kibírod internet nélkül!:-))
    Linkelni ide úgy kell, hogy egyszerűen beírod az url-t,ahol van. (Nálad kattints a post címére, akkor az jön ki.) Ha hosszú az url, itt jobboldalt a Hasznosságok alatt van egy linkrövidítő.)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.