Már 162007
 

Amúgyan szól a fáma, hogy Stanislaw Leszczynski herceg, miután elveszítette a lengyel koronára való eshetőségét, mint Lotaringia hercege vaudemont-i birtokaira vonult vissza. Nagy ínyenc volt, vagy inkább csak torkosságával vígasztalta magát, már nem tudni.
Egy napon lakomát kívánt adni, de juszt is aznap hagyta el kedves cukrásza. (És ahogy már más is megmondta, no sütemény, no lakoma!)
Ugye rémlik már, hogy is megy tovább a történet? Hát persze! Egy szobalány az udvarból készséggel felajánlotta, hogy egy régen őrzött családi recept alapján megmenti hercege becsületét és lakomáját.
Megsütötte a formás, kagyló alakú kekszeket, amik aztán – hogy is lehetne másképp (különben én ezt a posztot most meg sem tudtam volna írni) -, nagy sikert arattak. Igy született a Madeleine de Commercy és ugye nem nehéz kitalálni, hogy a Commercy-ből származó lánykát Madeleine-nek hívták!

Ezután már csak az a kérdés marad, honnan volt Madeleine-nek épp ilyen sütőformája!

Azóta az alapreceptet többször változtatgatták, lehet a tésztát citrommal, naranccsal, csokoládé darabkákkal, vagy egész apró kandírozott gyümölcsökkel is gazdagítani, vagy mandulával, mogyoróval, ahogy az alábbi receptben is. Kiváló délutáni teához. Vagy bármihez.

mogyoros_madeleine1

Mogyorós madeleine

4 db tojás
180 g kristálycukor
90 g búzaliszt
90 g mogyoró, darálva (vagy dió)
1 tk sütőpor
180 g vaj, olvasztva

A sütőt 180 ºC-ra (alsó-felső) előmelegítem. A madeleine-formát egy ecset segítségével olvasztott vajjal kikenem, majd beteszem a hütőbe, hogy a vaj megdermedjen. (Nem fontos, de a vaj így lassabban olvad a sütőben és nem sül bele a tésztába.)
Egy nagy keverőtálban a tojásokat a cukorral fehér-habosra keverem – legalább 5 percig. A legegyszerűbb robotgéppel. A végén egy laza, habos krém legyen. Egymás után belekeverem a többi hozzávalót is és sűrű krémmé keverem.
Egy teáskanálnyi krémet teszek a madeleine forma mélyedéseibe, úgy, hogy csak félig legyen. Ha kész, beteszem a sütőbe a 2. sínre. Nálam (szilikon formában) 5 perc alatt kész lett, hagyományos formában 1-2 perccel több. Azonnal kifordítom és megsütöm a többi tésztát.
Ha kihűlt, jól záró süteményes dobozban pár napig is eltartható.
40 darab madeleine / 83 kcal / 5,7 g zsír / LF30 62,2%

  5 hozzászólás to “Mogyorós madeleine”

 1. Én most a fűszerkert-féle mogyorós korongokat sütöttem :) de nem is olyan rég próbáltam először madeleine-t sütni, viszont nincs formám (és nem is kívánok beruházni), de gondoltam, hogy a forma is számít. Úgyhogy megnéztem élőben a cukrászkellékesnél, hogy mekkora egy ilyen mélyedés :) aztán annak megfelelően placcsnyi tészta ment a szilikonos muffinkosárkáim aljára (a szilikont nem kell kikenni). A különbség látványra annyi, hogy nem lett redős, csak amolyan kis madeleine-dombocskákat kaptam. És tepsire pöttyözve nem lett volna jó, valóban, mert ott nincs, ami határt szab a terjedésnek.

  Ezt csak azért írtam, mert muffintepsije talán több embernek van, nyugodtan ki lehet próbálni, teljesen más az állaga, mint a kevert tésztáknak, szerintem finomabb, de legalábbis nem lesz kész öt perc alatt :) És ha megtetszik, akkor el lehet gondolkodni az újabb konyhai forma beszerzésén is :))

 2. Amit írsz, teljesen igaz. Kis mélyedésű formában is tökéletes lesz, akkor inkább cookie kinézetű, de az ízét nem befolyásolja. Igen-igen, a tészta a lényeg, attól ez, omlós könnyed és nem muffin.
  Én a szilikont is kikenem, márcsak megszokásból, mert könnyebben kijön belőle, hiába írják. Épp ez a madeleine-es formám egy jobb darab (minél jobb az anyaga, annál kevésbé kell kikenni, meg egyebek), de ecsettel ezt is. Sőt, néha csinálok “mogyoró kabátkás”-at, na azt tényleg kenni kell! (Azért én is sokáig vágytam erre, mert tényleg lehet nélküle élni!)
  Muffinformája azt hiszem, a legtöbb háziasszonynak van, mert az első darabok közt megveszi, mivel már elég alapdarab, nem? Oyan választék van manapság sütőformákból, hogy nincs is annyi karácsony!! Ilyenkor improvizálni kell!
  Lila Füge, ha jól emlékszem sütött mini tarte-ot, azt pl. én is muffinban próbálnám, mert minimuffinom az van.

 3. Hol lehet kapni jó madeleine formát? Előre is köszi a segítséget. Erika

 4. @Erika, az én formám deBuyer márkájú, Moul’flex, Pesten az V. Párizsi u. 9-ben van képviseletük. Hihetetlen áruválaszték (a pesti nyilván kisebb), nagyon jó minőség, magas ár jellemzi.
  Formát találsz még a Mammutban lévő Tálal6-ban is, ha épp nincs, megrendelik!
  Mindkettőt megtalálod oldalt a linklistámon, a deBuyer-t érdemes nézegetni, már az is egy élmény:-))

 5. Köszi!:)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.