Már 192007
 

Egyszerű csirke- vagy egyéb szárnyasból készült leves, az ír paraszti konyha egyik része. A recept Észak-Irországból, Moira környékéről származik, ahol is szódabikarbónával készült kenyérrel (recepteket lásd lentebb) fogyasztják. A kenyér még abból az időkből származik, amikor nem volt élesztő, ezért minden kenyérféle szódával készült. 
Nekem nem újszerű a tejjel való főzés, nagyon jól helyettesíti a hús-, ez esetben a zöldséglevest. A tej főzéskor összemegy és apró barna gömböcskék keletkeznek benne. Nem érdemes leszűrni, mert az úgy van jól.
A recept crème double-t ír, ez egy 30%-os zsírtartalmú tejtermék, amit úgy kapunk meg, ha zsíros tejfölbe kevés tejszínt keverünk. A tejszíntől bársonyos íze lesz a levesnek, és elveszi kissé a tejföl rusztikusságát, ezért nem érdemes kihagyni.  

Ír szódás kenyér Vörösvár-nál  
Ír szódabikarbónás kenyér
t3v-nél

Ír tejes szárnyasleves

3 szelet húsos szalonna
500 g szárnyashús
25 g vaj
3 db burgonya, kockára vágva
3 fej hagyma (közepes)
600 ml húsleves
600 ml tej
só, bors
3/4 doboz kukorica
150 g crème double (zsíros, sűrű tejszín, tejföl és tejszín keverékével helyettesíthető)

2 ek petrezselyem

Egy lábasban megpirítom a szalonnadarabokat, ha kész, akkor kiveszem és a zsírjában megpirítom a kockára vágott csirkehúst. (Ez lehet csirkemell, de comb is, a húst később le kell fejteni a csontról, vagy lehet pulyka is.) Hozzáadom a vajat, burgonyát, hagymát és 15 percig párolom. Húslevest és tejet öntök hozzá, és ezzel még 45 percig főzöm. A végén beleteszem a kukoricát (nem kell bele az egész doboz, a maradékot másra kell felhasználni), majd hozzáadom a tejfölt. Tálalásnál a tetejére szórom az apróra vágott petrezselymet.
Hagyományosan ír szódás kenyérrel tálalják.
4 személyre / 

  2 hozzászólás to “Ír tejes szárnyasleves”

  1. Nekem a kedvenc krumplilevesem savanyú, és tejjel vagy tejföllel készül. Ez emberes adagnak tűnik, de a hagyma az tényleg három fej vöröshagyma?

  2. Tényleg három fej. Masszív kis leves, van benne anyag, sűrítés meg amúgy sincs benne. A képen nem látszik, hogy megáll benne a kanál, mert a cucc jól lezuhan az aljára:-)) Nehéz levest fotózni, mert gyakorlatilag egy nagy, színes tócsán kívül nem látsz semmit, de tényleg benne van!
    Szóval remélem, jól emlékszem (már régebben készült..), mert ahogy főzök, úgy írom egy cetlire, mit teszek bele. Minden receptet pont úgy írok le, ahogy elkészült.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.