ápr 012007
 

Talán utolsóként, de örülök, hogy még épp becsúszhatok a Vigyázz, kész, főzz! gasztrojáték III. fordulójának kicsi Vú által meghirdetett játékára.
Az elmúlt két hét kissé zsúfolt volt az életemben, ezért szinte szó szerint vehető, hogy gyakorlatilag a sípályáról csúsztam be a konyhámba. Bár azt hiszem, ez a tény a kedves Olvasót csöppet sem izgatja, miért is nem készültem fel időben, miért is kellett mindezt az utolsó utáni pillanatra hagyni és miért is nem viselkedek úgy, mint egy ízig-vérig foodblogger, aki síliftről leugorva és hütték varázsát otthagyva rohan a konyhájába, hogy főzhessen és írhasson! Jelentem, ízig-vérig az vagyok, sőt még annál is, de hát az Élet ugye….
Ezúton is köszönet kicsi Vúnak, aki várt és szelíden sürgetett és ezzel térjünk is rá a lényegre!

Amit készítettem húsvéti fingerfood, vagyis vendégváró falatkák címszó alatt, az egy kelttésztából készült rudacska, vagyis grissini. Önmagában viszont elég unalmas, ezért fel kell kicsit dobni. Sokfajta belevalóval készült már, ezen a mostanin annyit bűvöltem, hogy karamellizált olívabogyót tettem a tésztájába.

Na most, ez kissé bizarrnak tűnik, nem? Olívabogyó, hozzá barnacukor? Pedig nem rossz, igazi ínyenceknek való dolog (például nekünk, mindannyiunknak). A karamellizált olíva önmagában is finom csemege, érdemes tehát nagyobb mennyiségben készíteni – a sütőt ugyanis 12 óráig kell járatni emiatt ! A nagyszemű, fekete, Kalamata olívabogyó a legjobb hozzá.
A grissinihez a készre karamellizált olívát még hintakéssel apróra vágtam, úgy tettem a tésztába (nem érdemes aprítóba tenni, attól túl cafrangos lesz), de ha snack-ként adjuk, elég félbe vágni. De egészben is lehet hagyni, úgy kicsit tovább tart az aszalás, kandírozás folyamata.  
Ha nem rohanós locsolkodóknak adjuk, kezükbe nyomva, ha van időnk és jófajta vörösbor mellé eszegetni szeretnénk valamit, akkor különböző dipeket (mártogatóst) is készíthetünk hozzá, isteni finom.
A legjobb még frissen, a sütőből kivéve elrágcsálni.
Mivel ez a kelttészta alapjában egy focaccia tésztája, így két legyet ütöttem egycsapásra. Olívás-rozmaringos focaccia-t is sütöttem, az eszegetjük-tépkedjük ma este a pohárka bor mellé.
 

Grissini karamellizált olívabogyóval
(Grissini alle olive candite)

70 g fekete olívabogyó, magozott
1,5 ek barnacukor
A kelttésztához
½ kocka élesztő frissen (25 g, vagy 2 tk száraz élesztő)
200 ml víz (esetleg ásványvíz)
320 g búzaliszt
2 ek olívaolaj
1 csipet cukor
1 tk só
A tetejére
1 db tojás
darabos só

Az olívát negyedekbe vágom, majd a cukorral összekeverve beteszem egy lapos tálba, hogy sehol ne fedjék egymást. Betolom a sütőbe és 70 ºC-ra (alsó-felső) előmelegített sütőben 10-12 órán át szárítom. (Ha azonnal felhasználjuk az olívát, akkor kevesebb is elég, a lényeg, hogy már kissé ropogós legyen.) 
A kelttésztához feloldom a vízben az élesztőt, majd egy tálban összekeverem a liszttel és a többi hozzávalóval. Én betettem a kenyérsütőbe, és hagytam, hogy elvégezze a dolgomat. Aki nincs ebben a helyzetben, az dagassza meg a tésztát úgy 15 perc alatt, hagyja megkelni 1 óra alatt, és gyömöszölje át újra.
Ha kész a kelttészta, az olívabogyókat a hintakéssel apró darabokra vágom, majd beledolgozom a tésztába. 
Most alálisztezett felületen kinyújtom a tésztát, úgy, hogy egy 20×40 cm-es négyszöget kapjak. (Persze lehet máshogy is, kinek hogy esik jól.) Egy műanyag késsel a rövidebb oldaláról egy centi széles rudacskákat vágok le – ebből a mennyiségből úgy 20-25 darab 20 cm hosszú grissini lesz. Óvatosan beteszem őket a sütőbe a középső sínre, (sütőpapírral kibélelt tepsire vagy szilikonlapra) felcsavarom a sütőt (még mindig 50 ºC, még mindig alsó-felső), a tetejüket egy ecset segítségével megkenem egy felvert tojással, (nem megy rá az egész, a maradék a macskáé) kevés darabos sót szórok rájuk és hagyom egy ideig még kelni. 30 perc múlva, vagy amikor már elég dagadtak, a sütőt felveszem 180 ºC-ra és 12 perc alatt készre sütöm.
20 db grissini / 88 kcal / 2,7 g zsír / LF30 27,9% 

  2 hozzászólás to “Grissini karamellizált olívabogyóval”

  1. Vóóóó. Felvettem a kipróbálom listámra. Köszönöm szépen. Majd referálok!

  2. Nagyon kiváncsi leszek, ízlik-e, mivel ez a karamellizált, “cukros” olajbogyó nem tömegízlés! Nekem viszont nagyon ízlik! A grissini fenti mennyiségébe még többet, akár 100 g-ot is lehet tenni:-) Esetleg vedd szét a tészta mennyiségét, és kísérletezgess:-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.