ápr 032007
 

Alig hirdette ki kicsi Vú a Vigyázz, kész, főzz! III. fordulójának összefoglalóját, láttam, hogy máris minden szem, vagy inkább monitor rám tapadt. Három játékforduló után már hihetetlen tettvágy buzog minden kedves blogtársban, ezért nem csigázok senkit, íme a VKF! IV. fordulójának témája:

Reggelizzünk együtt! Barátokkal, rég nem látott rokonokkal jobban esik egy hosszúra nyúlt, ráérős, vasárnap délelőtti reggeli!

Amikor elindult januárban a játék, eszembe is jutott egy téma, amit mindenképpen be akartam dobni, ha egyszer rám kerül a sor. Viszont az ötlet annyira bizarr volt, hogy megkérdeztem néhány barátomat, családtagot, akik összeráncolták homlokukat: Tényleg ezt akarod?
Ezért aztán tegnap lázasan brainstormingoltam, hogy új témát találjak. A témát azért nem adom fel, valamilyen formában jelentkezem ezügyben.
A gyümölcs a mostani játéknál sajnos még nem játszik, pedig de szívesen epreztem volna a májusi receptekből! Ebben a viszonylagos holtszezonban aktualitást sem találtam, viszont reggelizni mindenki szokott (hmm), ha pedig nem, akkor talán most megjön hozzá a kedve, hogy csapjon egy jó kis kései reggelit, vagy brunch-ot!

Mi, ha csak tehetjük, megadjuk a módját a vasárnapi reggeliknek. A szombat, az rohanós, de vasárnap találunk rá időt, mert kell, hogy kényeztessük magunkat egy kicsit. Éveken keresztül omlettet készítettem különböző formában, de volt gyümölcssaláta, vagy sütemény is. Ha kaptam házi joghurtot, vagy épp magam tenyésztettem (és még épp nem döglött ki a bolgár kultúrám), akkor friss gyümölcsöt vágtam fel hozzá. De volt tortilla, vagy zöldséges frittata is, a házilag készített müszliről nem is beszélve. Ha vendégek maradtak reggelire, akkor persze több mindent dobtam be egyszerre.
Jó együtt reggelizni, beszélgetni egy nagyot, mert hangulata van. Nem titkolom, hogy ez nálunk elég hosszúra nyúlik, ha végre rég nem látott rokonok, vagy barátok meglátogatnak.

Az amerikai tipusú reggelit Kanadában ismertem és szerettem meg. Lenyűgözött, hogy mennyi mindent képesek egyetlen tányérra pakolni, ami így vagy úgy, de összhangban volt! Az american breakfast valóságos intézmény, bár nem egészen diétás reggelikre való. Az apró reggeli kolbászkákhoz (breakfast sausage), amire a tipikus angol mustár (English mustard) került, sült krumplit, amolyen rösztifélét adnak (hash brown potatoes), elmaradhatatlan a tojás a legkülönbözőbb formában, csak épp keményre főzve nincs soha. Szintén kötelező a toast, erre pedig felvert vajat kennek, vagy egy elképesztő élesztő kivonatot, ami Marmite névre hallgat, de ugyanez Ausztráliában például már Vegemite. Ők szeretik, elég bizarr, de bevallom, én is megszerettem. A mogyoróvaj (peanut butter) a gyerekek abszolút kedvence, meg is látszik rajtuk. Aztán jöhet az amerikai palacsinták (pancake) egész hada, ezek közül is az áfonyás vezeti a sort, a simára pedig juharszirupot (maple syrup) vagy azt a bizonyos reggeli szirupot (breakfast syrup) csorgatják. Természetesen egy tányéron található a kolbászkákkal, mint ahogy a paradicsomos fehérbabnak (baked beans) vagy – hogy el ne felejtsem – a sült szalonnacsíkoknak is ott a helye. Ehhez jön még párolt gomba, és ezzel be is lehet fejezni egy tipikus amerikai, favágóknak való reggelit:-))
A könnyedebb változatban ehetünk bagelt, amit keresztben elvágva a legkülönbözőbb dolgokkal töltenek meg, de ehetünk omlettet, gofrit, vagy épp répatortát, citromos süteményt is.
Vannak francia reggelik, meg olasz reggelik is (ezeket akkor fogyasztják, amikor a magunkfajta már elfáradt a munkában) de azonkívül, hogy a legjobb ristrettot, espressotcappuccinot, vagy café au lait-t kortyolgatjuk egy árva croissant mellett, ez bizony nem ad túl sokat. A mediterrán vonalat követve a spanyolok reggelije kissé változatosabb, bár az is csak 10 után kezdődik, és inkább csak délen mutat az olasznál szélesebb spektrumot.
Mi magyarok is elég változatosan reggelizünk, ha van időnk, ha jó a társaság,  ….. és, és, és,
egyszóval, a reggelire való ötletek kimeríthetetlenek!

Emlékszik még valaki Jiří Menzel Sörgyári capriccio című filmjére? Maria, a sörgyár főmérnökének csodaszép felesége felmegy reggel a padlásra, levág egy jókora darab szeletet a szögre akasztott karajból, majd belecsapja a konyhában egy hatalmas serpenyőbe és csapol magának egy hatalmas pofa sört. És szépen megreggelizik.

Készítsetek reggelit, de ne egy egész asztalra valót, csak épp egy-egy szereplőt! Jöhetnek érdekes reggeli italok (akár alkohollal is), zöldséges vagy gyümölcsös turmixok, raffinált lekvárok, finom töltelékel készült péksütemények, amikre különben úgysem lenne időnk. Otthon készült müszlik, gyümölcsös omlettek, reggelire való sós palacsinták, de nem sorolom, mert Ti is tele lesztek öteletekkel, szóval mindaz, amire nincs máskor idő, de vasárnap, vagy egy ünnep reggelén nekiállunk, mert jólesik.
Aki pedig nem volt eddig reggelimániás, vasárnap is csak bekapott néhány gyors falatot, az talán most kedvet kap egy ráérős, családias reggelire.

A recepteket, ha lehet, április 28-án, szombati dátummal tegyétek fel a blogba, a kiértékelést pedig május 2-ára, keddre ígérem. A bejegyzések adatait a fotókkal együtt (ha van) kérem, hogy ezt követően a dallacucina[kukac]ccmail[pont]hu címre küldjétek el legkésőbb április 29-én éjfélig. (A levél tartalmazza a blog nevét, a recept nevét és linkjét). Az sem baj, ha valaki előbb teszi ezt meg, technikailag minden kivitelezhető.

És a szokásos kitétel pedig így hangzik:
A játékban csak magyarul írt gasztroblog, de minden egyéb főzőmániás is részt vehet, ha bloghontalan, akkor pedig a receptet email útján küldje el a részemre.
Továbbra sem vehet részt “fizetett, kereskedelmi célú blog, honlap vagy cég”.

Mindenkinek jó főzést, jó szórakozást és finom reggeliket kívánok!

 Posted by at 22:20

  25 hozzászólás to “Vigyázz, kész, főzz! IV. – Reggelizzünk együtt!”

 1. Ó, ez is remek, bár én nagyon sajnálom, hogy nem a bizarr győzött!

 2. Jajj, de jó! Hétközben elmarad a reggeli, viszont nagyon szeretem, ezért hétvégén komoly reggeliket is hajlandó vagyok elkészíteni – és természetesen enni. Csak azért nem sorolom, mert nem szeretném lelőni a ötleteket.
  Véletlen lehet, hogy pont ma akartam új reggeli ötleteket keresni a neten?
  Csak üdvözölni tudom, hogy nem sikerült az eltántorítás!!!

 3. valahogy úgy érzem kerülgetitek a forró kaját. egy rendes főétel mikor lesz konteszt?

 4. Pulmonata: a valós életben is izgalmasabb néha, ha a főétel csak később jön:-)))

 5. wow, nagyon kiraly tema
  nincs is annal jobb, mint amikor 10tol 1ig reggelizunk hetvegen
  mar ma elalvas elott ezen fog jarni az agyam, az tuti – persze ha nem alszok be egybol..

 6. Egyik kedvenc témám, már írtam is róla, úgyhogy most valami újat kéne kitalálnom, ajaj… De mi lehet a bizarr???

 7. Ó, de jó! Remek a téma, nagyon izgalmas! Azért örülök ennek különösen, mert mi soha nem csapunk különösebben nagy reggeliket! Így ez most kiváló alkalom lesz arra, hogy “kipróbáljuk”! :)

 8. Hűűű :) Jóez:) A vicces az, hogy olvasás közben jól kitaláltam, hogy valami komplett jósokfélés reggelit kéne csinálni, mert olyan felénk is ritkán van. Aztán továbbolvastam, hogy csak egy részét szabad… Na sebaj, így még izgalmasabb lesz a feladat.

 9. Valamelyik nap azon elmélkedtem, hogy azért szeretek szállodába járni, mert ott olyan jó és bőséges reggelik vannak. Már ahol. Ideje, hogy ezen a területen én is összekapjam magam egy kicsit. Annyira várom az ötleteket!

 10. Zsu, ne tartsd vissza magad, jöhet a reggeli büfé, ha kedved van! Én is az olyat szeretem! A többieknek akartam a pályát könnyíteni, és remélem, így is összejön egy hatalmas brunch-ra való csokor:-)

 11. Mamma, tanácsot szeretnék kérni! Van esetleg ötleted, hogy hol lehet halloumi sajtot kapni? T.Nagy Tamás oldalán és több boltban is kerestem, de nem találtam. :(

 12. Nagyon jó téma! Mi is minden hétvégén nagyokat bruncholunk.
  Kismacs: a nagy vásárcsarnok főbejáratánál a középső folyosóra nyiló tejtermékstandon láttam halloumit.

 13. Na jó, visszaszívom, amit mondtam. Nem hittem volna, hogy ekkora sikere lesz az ötletednek. A végén még én is reggelizni fogok???

 14. Zsófi, az a halloumi magyar gyártmány, aranyáron van:(

 15. Zsófi: már azt hittem, csak mi vagyunk ilyen perverzek reggeli terén :-))) Köszönöm mindenkinek a halloumi hsz-eket, Kismacs, ha nem találsz, keresek, elvétve szoktam látni otthon.
  Sand Witch: Jövő vasárnap egy reggeli? :o)))

 16. Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!! Megyek ma úgyis az Ázsia boltba ezért-azért, útba ejtem, hátha szerencsés leszek! :)

 17. kismacs, én a Lehel piacon tudok egy “közértet”, ahol szokott lenni egy halloum nevű sajt, illetve kettő, natúr és füstölt, egyáltalán nem aranyáron. Hajdúsági halloum, ez van ráírva, most egy natúr van itt mellettem még becsomagolva, az van ráírva, hogy natúr, félkemény, félzsíros, hevített-gyúrt sajt. Gyártja a Köröstej Kft. Ezt keresed?

 18. Kismacs:
  Ha jól emlékszem, a körúti Rotschildban láttam halloumit, de ez nem ezerpro! Vagy keresd meg a Szegát, Budagyöngyében és a Fény utcai piacon is vannak. (Előtte telefon talán ajánlatos:-))
  Halloumi ügyben ezt az infót kaptam viszont Nagy Tamás sajtboltjából:
  Mivel nincs sem Görögországgal, sem Ciprussal nincs kapcsolatuk, ezért nincs is hagyományos halloumi.
  Viszont az üzlet kecske- és juhsajt kínálatában jó néhányat találni, ami grillezve, olajos fűszerrel locsolva felveszi a versenyt a halloumival. Ilyen páldául a Rocamadour kecskesajt is.
  Remélem, közelebb jutsz így vágyaidhoz!!

 19. Nagyon szépen köszönöm!! Nagyon kedves Tőled Mamma, hogy nyomoztál az ügyben! Csak most jutottam géphez, ezért ekkora a reakcióidő. :) Szerintem megpróbálok más sajttal ügyködni, nagyon köszönöm az ötletet! A végkifejletről pedig posztolok! ;)

 20. Rpanni! Köszönöm szépen a segítséget! Eredetileg a ciprusi halloumi-t keresem, de ez úgy látszik nem fog összejönni, úgyhogy más vizekre evezek… :)

 21. Kismacs, sok sikert, végül is nem csak halloumi van a világon (Szófiában például valami szenzációs grillezett sajtot ettem egykor, még szenzációsabb aromás, fűszeres paradicsommártással, de a nevéről fogalmam sincs.)

 22. Most látom hogy sikerült lekésnem róla :-(( Mentségemre legyen szólva, még csak két napos az új blogom :-)

 23. Ha gondolod, ma még csatlakozhatsz: épp írom az összefoglalót:-)))
  Ez esetben írj egy emailt, kérlek.

 24. Most olvasom csak, hogy vannak akik halloumit keresnek. Ahol én dolgozok, ott állandóan és folyamatosan van eredeti ciprusi halloumi 792,-/ 250g. Mindenkit szeretettel várunk az Alkotmány utca 16-ban, az V. kerületben. Apollon görög csemege

 25. Rajtam kívül biztos más is örül ennek az infónak, köszönjük!
  Egy link a boltról: http://href.hu/x/39qk

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.