ápr 082007
 

A húsvéti kalács fogyasztása nem csak nálunk, Magyarországon terjedt el: a katolikus Olaszországban talán még mélyebb hagyománya van a húsvéti menünek. A Karácsony mellett a Húsvét szokásrendje szorosan kapcsolódik a valláshoz, ami többek között az ünnepi étkezésben is megnyilvánul.

A legelterjedtebb, kihagyhatatlan édesség a colomba, ez a galamb alakú, kalácstésztára emlékeztető sütemény. Lombardiában van a gyökere, de mára az egész országban elterjedt, Húsvét táján minden pékségben, szupermarketben kapni, és természetesen több fajtája is létezik. A tésztájába szárított gyümölcsöt, ma már leginkább narancsdarabokat kevernek, a tetejére pedig mandulaforgács kerül.
A karácsonyi panettone is ugyenebből a tésztából készül, annak csak a formája más, azt egy agyag virágcserépben sütik.

A Colomba, a galamb a béke jelképe, ugyanúgy, ahogy mifelénk a tojás, az új életet szimbolizálja. A szárított gyümölcsök a szegénységet jelképezték, mivel a szegény ember szárítva tette el, hogy majdan Húsvétkor belesüthesse azokat az ünnepi tésztába, a colomba-ba. A tészta általában egyforma, csak a küllemben vannak eltérések. Néha tejes tojással kenik meg a tetejét, vagy sűrű mézes-cukorszirupba ragasztgatják az apróra vágott gyümölcsöket, egyes helyeken még krémsajttal – mascarpone-val is megkenik. Csokoládés formája is elterjedt, vagy pedig a tetejét is csokidarabkákkal szórják meg.

A Colomba története igencsak a régmúltba nyúlik, 1500 évet kell visszafelé mennünk.
Albion, a longobárdok királya megadásra késztette Pavia-t, a megtámadott várost, ahol fővárost szeretett volna alapítani. A város viszont ellenállt, ezért Albion megtorlást forralt. A városlakók a templomba menekültek és imádkoztak. És csodák csodája, Albion lova egyszer csak megvadult és lelökte lovasát. A király nagy haragra gerjedt, sőt még a város 12 legszebb leányát is a kastélyába követelte. A legszebb lány (miként is máshogy), egy galambformájú süteményt adott Albion lovának, amely erre egycsapásra megszelidült és a város megmenekült.
Igy szól a történet, amely inkább csak legenda, de a colomba hagyománya a mai napig fennáll.

Colombát sütni nem nehéz, a formázása már kisebb ügyességet követel. Ahogy a képen is látszik, nem vagyok igazán egy Rodin, de nem is nehéz. Olaszországban persze van erre forma, ez azért is jó, mert a lágyabb tésztát is bele lehet önteni. Nekem ilyen sosem lesz, mert megy ez anélkül is. Jó sok szárított narancsdarabkát kevertem bele, a tetejére pedig mandulaforgácsot szórtam. A colomba-t törik, vagy szeletelik, ahogy jólesik.
A sok egyéb finomság mellett ez lesz vasárnap a reggeli cappuccino mellé.

Boldog Húsvétot mindenkinek !

Colomba pasquale
Olasz húsvéti galamb formájú kalács

A kelttésztához
250 g búzaliszt
¼ kocka élesztő, frissen (12 g, vagy 1 tk száraz élesztő)
40 ml tej
60 g kristálycukor
2 csipet só
2 db tojás
80 g vaj, olvasztva
60 g oranzsát
+ 2 ek liszt a tésztához
A továbbiakban
1 db tojás
1 ek porcukor (opcionálisan)
2 ek mandulalapocska

A hozzávalókból elkészítem a kelttésztát.
Ha kézzel csinálom, akkor a langyos tejben először feloldom az élesztőt, majd egy tálban hozzáadom a liszthez és belekeverem a többi anyagot is. Rugalmas tésztává gyúrom, a végén beledolgozom az oranzsátot is. Mehet bele mazsola, vagy szárított citromhéj is, 200 g-ig bőven lehet beletenni.
Ha kész, legalább 2 óráig kelesztem meleg helyen.
A legegyszerűbb kenyérsütőben megkeleszteni az egészet.
Ha megkelt, a tésztát két részre vágom. Most némi kis szobrászi ügyességgel galambot kell formálni, ezt a legjobb már a sütőlapon elvégezni. Az egyik részből egy törzset formálok, hogy a vége vékonyabb legyen. A másik részt szintén ketté vágom és mindegyikből szárnyat próbálok formálni és a galamb testéhez nyomkodom. Két mazsolát teszek a szeméhez, a tetejét megkenem egy felvert tojással, amibe kevés porcukrot is lehet keverni. A mandulaforgácsot a tetejére szórom.
Beteszem a sütőbe és 50 ºC-ra (légkeverésen) felmelegítem és hagyom még megkelni. Ha már eléggé megdagadt a madár, (ez 1 óra is lehet), akkor a sütőt felveszem 170 ºC-ra (légkeverésen) és 25 perc alatt készre sütöm.
1 db colomba / 2.496 kcal / 106 g zsír / LF30 38,4%

  4 hozzászólás to “Colomba pasquale”

  1. Ez nagyon édi lett! A húsvéti dizájn az oldalon pedig nagyon üdítő!

  2. Köszi! Azt egy ilyen komoly, hagyománytisztelő postban nem írhattam le, hogy a férjem 5 pecig hahotázva állt a sütő előtt, és azt javasolta, hogy adjam fel nektek rejtvényként, milyen állat sült ki éppen! (Vezetett a repülő malac.) Persze amikor az eredmény az asztalra került, ünnepélyesen visszavonta :-))) A csodás íze miatt is.
    A dizájnt sajnos húsvét után lecserélem, de nekem is tetszik, ezért valamit alkotok!

  3. ja, hogy itt jobbra lent van a feje! komolyan meg kellett néznem kétszer, de ez biztos a fejletlen esztétikai érzékemnek köszönhető :)) Most már pl. a nyíl alakú farkát is ki tudom venni :)

  4. Nem benned van a hiba, mondtam, hogy nem vagyok egy Michelangelo, de ha a google-ba beadod a képekhez hogy “colomba pasquale”, egy csomót kapsz, és azokhoz képest az enyém még dobogós is lehet, nem? :-)))) A fecskefarok már az én agyszüleményem, miután több képet áttanulmányoztam, ez plusz output volt a részemről.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.