ápr 092007
 

A tényleges különbség az egg-nog és a flip között csak a név, előbbi az USA-ban használatos elnevezés, mivel innen származik. A likőr tiszta alkoholból készül (vagyis kellene), a két előbbi pedig rum, brandy vagy egyéb párlatból, vagyis ami itt készült, az nem tojáslikőr. Valahogy így, de most nincs kedvem utánanézni. Két koktélkönyvemet átnéztem, szinte ugyanaz, remélem nincs barkeeper a közelben és nem írok túl nagy badarságot.
Itt megemlíteném, hogy sosem szerettem a kész tojáslikőrt, még a híres Verpoorten-t sem, amit annyira dícsérnek. (A cég honlapján egyébként többszáz, nagyon jó tojáslikőrrel készült recept található!) Szerintem mindegyiknek van valami mű utóíze, ami érthető, hisz tojásból készítik, valamivel tartósítani kell a szerencsétlent. Igy aztán már hosszú évek óta magam készítem/rázom. Néha vodkából, néha tiszta alkoholból (cukorsziruppal), mikor mi van, de ebből a fehér rumból a legjobb. Az arányokon meg kedvünk / hangulatunk szerint alakíthatunk. Hűtőben jó pár napig eláll, ha egészen friss tojásból készül.
Gyorsan össze lehet dobni. Csak Havana Club, Añejo Blanco volt otthon, de erre a kis mennyiségre nem sajnáltam és különben is a Havana Club a legjobb rum a világon, mégha mások mást is állítanak.
Amikor összeráztam, férjem megkóstolta, és közölte, hogy túl édes (édes!), és nem is túl ütős (ekkor már volt benne 1 deci rum). Én hirtelen lélekjelenléttel a felét átmentettem magamnak, az enyémbe kevertem még némi cukrot, ő pedig a sajátjába belelöttyintett még egy adag rumot. Az övé tojásos rum lett, az enyém rumos tojás. Hiába, nem vagyunk egyformák.
A recept a női vonalat képviseli.

rum_egg_nog2
Rum egg-nog

2 db tojássárgája
3,5 ek porcukor (vagy több)
100 ml fehér rum
80 ml tejszín
1 ek vanília eszencia

Az egészet egy shakerben, vagy üvegben össze kell rázni, üvegbe leszűrni (fontos!) és ha van idő, behűteni. (Ha valakinek rengeteg ideje van, akkor a tejszínbe belefőzhet egy negyed vaníliarudat, sokkal jobb lesz.) Előnye, hogy azonnal fogyasztható.

1 estére való lesz belőle, kb. 25% vol.
250 ml / 
890 kcal / 36,2 g zsír / LF30 36,2%

Update: használhatunk édesítőt és tejszín helyett akár kókusztejet is. Kipróbálva.

  4 hozzászólás to “Rum egg-nog, vagy tojásflip”

  1. Ezt azonnal el kellett készítenem, úgyhogy tapasztalati úton letesztelve mondhatom, hogy valami isteni a cucc!

  2. ha kicsit előbb jön, akkor nem vettem volna pénteken tojáslikőrt a tojáslikőrős muffinhoz! :( na majd legközelebb!

  3. hova tűnt az a gyönyörű zöldüveges kép?

  4. Áldjon meg az isten! :D

Leave a Reply to chilii Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.