ápr 232007
 

Még ha a naptár szerint tavasz is van, hétvégére menetrendszerűen jótékony grillmeleg lesz. Maradjon ez így is, legalább minden hétre több finomság jut.
A sütni való husikat most nem részletezem, (meg a sört sem), a téma megint saláta.

A címben ki sem kellett volna írnom, hogy egy német jellegű burgonyasaláta majonézzel készül: ez teljesen kézenfekvő. Ha megkérdezünk egy németet, mi a legjellegzetesebb saláta náluk, úgy is ezt a választ kapjuk: Kartoffelsalat!! Was sonst! Az egy főre eső burgonyafogyasztásban a németek vezető helyen végeznek, ezért ne is csodálkozzunk ezen. A burgonyasalátáknak is temérdek változata van, de akárhogy is nézzük, azért mindig megvan a közös nevező. Persze készül néha, itt-ott olajos dresszinggel is, de az bizonyára útjatévesztett saláta lesz, mivel csak a majonézes, vagy manapság már a könnyített, joghurtos változat az igazi. Igy szokták meg, így szeretik, de ettől függetlenül nem úszik a majonézben, csak úgy módjával. 
Mi magyarok, ha ilyen salátát készítünk – és ezt még a régmúltból tudom, hisz anyám is így készítette – a héjában főtt, apróra vágott burgonyát megfürdetjük alaposan a majonézben, oszt viszlát. De nem így a német!
Van benne ecetes uborka, apróra vágva, hagyma különben is, sok helyen almát is tesznek bele, de a baconszalonna szinte elmaradhatatlan. Néha főtt tojás gazdagítja, néha zöldborsó is. Karácsonykor, szenteste egyébként elmaradhatatlan vacsora egy kisült Wurst, vagyis kolbászféle mellé: az ünnepi sült csak másnap, 25-én délben kerül az asztalra.
Én még sosem készítettem üveges majonézzel, de mindenkit csak biztatni tudok: próbálja meg házilag! Lemértem az időt, ezt a majonézt 3 és fél perc alatt kavartam ki – ennyi idő alatt néha még az üveget sem lehet kinyitni!
Néhány kósza próba után már csak így kerül nálunk asztalra: valójában a burgonyát héjában kellene megfőzni, de sosem bajlódom vele, meg az újat nem is lehet ilyenkor. Az ízében semmi különbséget nem érzek, azért meg kár a fáradtság. Mérettől függően 1-2 almát (Golden, Delicious, Granny Smith), és csemege uborkát is teszek bele, hagymából is lehet egy kis fejjel több, legjobb, ha felvágás után besózva kicsit állni hagyjuk, akkor puhul. Ha bacont vagy főleg sonkaszalonnát teszünk bele, óvatosan sózzuk. A mennyiséget a majonézhez igazítottam, hogy éppen elég legyen.
Német majonézes burgonyasaláta (Kartoffelsalat)


Német majonézes burgonyasaláta

(Kartoffelsalat)

A majonézhez
2 db tojássárgája
1 ek mustár
1 tk cukor
2 gerezd fokhagyma
1 mk só
bors, őrölve
200 ml növényi olaj
1 tk citromlé
2 ek tejföl

A salátához
700 g burgonya, nem szétfővő (Nicola, Desireé, stb.)
1 db lilahagyma (vörös is jó)
1 db alma
3 db csemegeuborka
100 g baconszalonna (vagy füstölt tarja)

Először a burgonyát meghámozom, félbevágom és egyenletes szeletekre vágom. Egy kisebb edényben annyi vízben felteszem főni, amennyi épp ellepi, ha forr, sózom a vizet. Ha kész, leszűröm.
Közben a hozzávalókból elkészítem a majonézt. (Leírása itt található.) A hagymát vékony karikákra vágom, az almát meghámozom és az uborkával együtt julienne-re vágom. (Én a V-reszelőn átfuttattam mindkettőt. Akinek nincs, az almát apró kockára vágja, igazából így kell.) A bacont kockára vágom és kissé kisütöm, de jó az egészen apróra vágott füstölt tarja is, azt nem is kell kisütni.   
Az egészet rétegesen, egymást váltva a tálba teszem (így könnyebb lesz egyneművé keverni) és óvatosan elkeverem. Érdemes néhány órára hidegre tenni, mert az ízek jobban összeérnek, ha időt adunk nekik.
4-8 személyre

  7 hozzászólás to “Német majonézes burgonyasaláta (Kartoffelsalat)”

  1. Jó látni ezt a receptet :) Unokatesóm egy tanévet (aztán később még egy félévet) tölött Németországban, azóta minden nagyobb családi eseményre -lehet egyébként is, csak akkor nem vagyok ott :)- készíti ezt a salátát, ha jól tudom krumpli-savanyúuborka-hagyma és persze majonéz hozzávalókkal. Majd elmesélem neki, hogy vannak “tuningolt” változatok is. :)

  2. apukam is rakott egyszer almat a krumplisalataba, de mi szentsegtöresnek vettünk. szerintem azert eleg fura ize van az almanak, miutan összehazasodott a hagymaval..
    egyebkent nem csak a nemetek szeretik a krumplit. az elsö magyar szo, amit az indiai baratom megtanult, az a krumpli volt, mert szerinte mi mindig azt eszünk.

  3. Zsu, egy ilyen “össznemzeti” fogásnak (mert nincs is egységes német konyha) sok alteregója van. De ez megtalálható a poroszoktól kezdve a Rajnán át, Bajorországon keresztül a szászokig. (Nagy kunkort húztam!) De az uborka és a majonéz a legtöbben megfordul!

    Eszter: az alma jól harmonizál a hagymával! Én igazából másfelet tennék ebbe a mennyiségbe (nagyobb alma volt). Sok salátát ettem már, ahol a zöldség mellett gyümölcsök segítettek hozzá a savhatáshoz. Próbáld ki, esetleg egy kisebb adaggal. Aztán majd szidhatsz:-)))
    Egy időben kedvencem volt a mustáros alma-hagyma saláta sültek mellé:-))

  4. Hétvégén tesztelés lesz a grill húsokhoz! sajnos nekem nincs lehetőségem grillezni – panelban olyan hajszás:) -, de a barátnőmékkel feltétlenül megkóstoltatom!

  5. kénytelen voltam akkor egyszer kipróbálni, mert apukám akkor konspirációs alapon egyforma kockákra vágta az almát és a krumplit. de nem ízlett, egyszerűen hagymaíze volt az almának, és ezt nem tudtam mire vélni. bár akkoriban még a hagymának sem voltam nagy barátja. azóta láttam már én is, ahogy pl. jamie oliver lilahagymás narancssalátát készít.. háát.. nem is tudom. csak arra tudok gondolni, hogy a narancs hagymaízű, de annak meg mi értelme van :)
    (bár pont az említett urat láttam a hétvégén ananász curryt főzni, azt meg simán elbírom képzelni..)

  6. Fakanál: van egy másik “családi” salátám is, lesz az is.
    Panelben nem lehet grillezni? No még ilyet!DD

    Eszter: ha nem szereted benne az almát, akkor ne erőltesd, nem érdemes. Bár inkább képzeld oda magad elé jamie olivert, hátha akkor ízleni fog:-)))

  7. :D

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.