máj 012007
 

Az nem lehet, hogy ne pont én ne készüljek reggelivel, az viszont senkit nem érdekel, milyen viszontagságokon ment keresztül ez a szerencsétlen. Ezért tegnap újra megcsináltam, hogy legyen is róla fotó.
Három favoritom is volt versenyben – végül is a zabaglione (ejtsd: cabajone) (vagy zabaione) lett a befutó. A ginestrata kapcsán röviden már írtam róla. Neve a Nápoly környékén használatos szóból ered (zapillare = felhabosítani), ami azt is jelenti, hogy itt semmilyen gépi kütyü nem játszik. Kemény izommunkával lehet csak szépen felverni a habot. (Csak azért használtam szilikonhabverőt, hogy ne verjem fel az egész házat:-)) A vízfürdő is szükséges, különben még az 1-es kerámialapon is hamar összeugrik.

Azért szerepel a reggeli témában, mivel Olaszországban vidéken igen elterjedt, hogy gyerekeknek adják reggelire – ezt biztos kevesen tudják. A gyerekek szeretik, olcsó is, hisz tojás mindig van a vidéki házaknál.
Mindenből lehet készíteni. Eredetileg édes bor, a marsala jár hozzá, de más édesből is jó (tokaji is), sőt fehérbor, de narancslikőr is mehet bele. Vasárnap a pezsgő dukál (akár francia is), ezért több cukor is kell bele. Édességként amaretti-t adnak hozzá, reggelire a legjobb pirított ciabatta szeletkéket beletunkolni, de friss eperrel isteni finom!
Mellé egy szintén isteni latte macchiato-t kaptam, ez már a második volt:-) szintén Signore B. műve, aki újabban jeleskedik a különböző kávécsodákban. Ő inkább lungo-t tölt bele, így hosszabban érződik a finom kávéaroma. 

Zabaglione készítése

Zabaglione pezsgővel

(Zabaglione al prosecco)

4 db tojássárgája
3 ek kristálycukor (60 g)
100 ml pezsgő (prosecco, stb.)

Egy habüstben (vagy széles lábasban) a tojássárgáját a cukorral egy habverővel kissé habosra verem. Egy nagy lábasban felforralok annyi vizet, hogy a ráhelyezett habüst(szerű lábas) még ne érjen a vízbe. Gyöngyöző vízgőz fölött lassan beleöntöm a pezsgőt (vagy az egyebet) és 10-12 perc alatt habos-krémesre felverem. Azonnal ajánlatos tálalni, különben elég hamar összeesik.
4 személyre
 
Zabaglione pezsgővel

  3 hozzászólás to “Zabaglione pezsgővel (Zabaglione al prosecco)”

  1. Zabaglione reggelire? Megint megleptél!

  2. Én az IKEA-tól kaptam ‘csináld magad’ crema zabaione-t. Nem tudtam mi ez. Megcsináltam, finom lett.
    De ez a pezsgős verzió, hmmm, jól hangzik.

  3. Tudod, ez olyan, mint a dobozos, poralakú mousse au chocolat, tiramisú vagy társai. Ha egyszer igazit eszel, többé nem ízlik a porból készült:-)))
    Ha teheted, próbáld ki:-), desszertborból még édesebb, de kávésat is találsz itt a blogon.

Leave a Reply to Mamma Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.