máj 132007
 

Ezt a receptet véletlenül egy angolnyelvű oldalon találtam, mégpedig  itt. Annyira jól nézett ki és úgy vonzott, hogy úgy döntöttem, meg kell nekem ezt sütni. Ahogy nézegettem a receptet, menetközben jöttem rá, hogy ez bizony nem más, mint egy nagy szicíliai klasszikus, a ricottás sütemény, a Crostata di ricotta egyik narancslekváros változata. A hagyományos, szicíliai sütemény sima omlós tészta alapból készül, és csupán tojással dúsított ricotta sül a tetején, liszt nélkül.
Ennél a változatnál narancslé is megbújik a tésztában, a képen látható módon (nem az enyémen) a narancslekvár egy igazán gyümölcsös változat, (bár kissé kétlem, hogy a 140 g elég volt rá), sőt a ricottakrémben is van némi narancsvíz – ha ezt nem kapnánk, bár Andrew melegen ajánlja, hagyjuk el és helyettesítsük szintén narancslével. (Esetleg rózsavízre tippelnék még, ez ugyan volt itthon, de nem próbáltam.) Én még pici grappát is tettem a lekvárba, de ez már ízlés kérdése.
A narancslekvár ebben az esetben – mint szinte mindig – kulcsfontosságú kérdés, hisz meghatározza az egész sütemény ízét. Én most csak – sajnos – Bonne Maman típust tudtam beszerezni. Elnézést kérek mindenkitől, akinek ezzel esetleg a lelkivilágába gázolnék, de meg kell mondjam, hogy ez elég felejthető, akarom mondani, közepes minőség, már ami a narancslekvárjukat illeti. (Bár az is lehet, hogy az én ízlésem túl kényes.) Andrew képén szinte kibuggyan a lekvár a ricotta alól, míg nálam nem buggyant semmi…

A VKF! IV. fordulójában a Reggeli kiírásnál két narancslekvár recept is született (Pamina és Dolce vita jóvoltából) és mivel  nagy narancslekvár fogyasztó vagyok, ezért nagy érdeklődéssel figyeltem, és megítélésem szerint csak jobbak lehetnek. Ajánlom kipróbálásra! 

A tarte, amit a fenti recept alapján sütöttem, a narancslekvárt leszámítva szinte teljesen megegyezik a szicíliai ricottás sütemény receptjével (természetesen itt is vannak területbeli eltérések), ezért bátran adom neki ezt a nevet. A recept már az én módosításaimat tartalmazza.
Omlós tésztát általában nem készítek 250 g liszt alatt, mivel nem lehet vele kibélelni egy kerek formát, emiatt ennél is kissé szkeptikus voltam. Nem húztam föl peremet, mint szoktam, de nem is kellett, mivel a ricottakrém igen stabil lett. A lekvárba tettem némi grappát, ez természetesen elhagyható, egy jó, gyümölcsös lekvárnál ez nem is szükséges. A píniát, mivel épp nem volt, őrölt mandulával helyettesítettem. Narancsvíz hiányában pedig egy egész narancs levét facsartam a tésztába és a krémbe.
Összegezve igen kellemes reggeli, vagy délutáni sütemény. 

Hasonlóan készült, narancsos lepények még itt:
Narancsos tripla krémsajttorta, nálam
Ricottás sajttorta (Chili & Vanília)

Narancso-ricottás lepény

Narancsos-ricottás lepény
(Crostata di ricotta con marmellata d'arancia)

Az omlós tésztához
200 g liszt
50 g kristálycukor
100 g vaj, hidegen
1 db tojássárgája
½
 db narancs héja
3 ek narancslé
A narancsos krémhez
350 g ricotta
55 g kristálycukor
3 ek narancslé (eredetileg narancsvíz)
2 db tojás
½ db narancs héja
Az összeállításhoz
150 g narancslekvár
2 ek grappa (opcionálisan)
30 g mandula, őrölve (eredetileg pínia)

Az omlós tésztához a fenti sorrendben összeállítom a tésztát majd fél órára egy fóliába csomagolva hidegre teszem.
Utána kibélelek vele egy kivajazott, kerek tarte-formát vagy egy 28 cm-es kapcsos tortaformát (az eredeti recept egy 35×11 cm-es formát írt) és 15 percre újra hidegre teszem, de ez nem feltétlenül szükséges.
A sütőt közben 180 °C-ra (160 °C légkeverésen) előmelegítem. Beteszem a tésztát a sütőbe és 15 percet sütöm. (A szabály szerint ezt babbal meghintve kellene sütni, hogy ne púposodjon fel a tészta, de a jelek szerint enélkül sem szenvedett semmilyen károsodást.)
Közben elkeverem a ricottát a tojásokkal, a cukorral és a narancslével.
15 perc múlva kiveszem a tésztát, kissé hagyom kihűlni (5 perc), majd rákenem a grappával elkevert narancslekvárt, erre pedig a ricottakrémet. Megszórom a mandulával és újra betolom a sütőbe 20 percre. Ha kész, 10 percet hagyom a formában hűlni és lefejtem róla a kapcsot. 
1 db 28 cm-es kapcsos forma vagy tarte-forma /

  5 hozzászólás to “Narancsos-ricottás lepény (Crostata di ricotta con marmellata d’arancia)”

 1. Mamma, esetleg hallotál olyasmiről, hogy rózsatorta?? Tavaly ettünk a Garda-tónál, valami környéki specialitás lehet és állati drága volt…Kelttésztaszerű, valamilyen alkohollal jól átitatva, kevés aszaltgyümölccsel és nagyon sárga. Isteni volt, árulták kicsi formában sütve is, de mi mindig olyat vettünk, ami egy nagy tortaformában készült és árulták negyedelve is.Ha véletlenül maradt, még másnap is nagyon finom volt, az átitástól kicsit krémes, illatos és fonva lehet valahogy nyersen, az látszott rajta. Pékségben is láttam, nem csak cukrászdában.
  (Végén kiderül, hogy valami kutyaközönséges süti.)
  Nem tudok olaszul, és másképp rákeresve egész más jellegű dolgokat dobott ki a keresőm.
  Hátha ismered…

 2. Ja, lemaradt, ilyeneket persze találtam, hogy torta di rose, meg torta delle rose, http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=9094, de ezekben nem látok alkoholt, sem aszaltgyümölcsöt a hozzávalóknál, bár van ahol narancshéjat emlegetnek.
  Ezek sem rosszak, de nem olyanok.
  Ja és nagyon tetszik a burro morbido…
  Helyileg stimmel: http://www.mangibene.it/products/torta_delle_rose_di_valeggio_s_m_verona.html
  de hol az alkohol???
  De most ezekhez is kedvet kaptam, hétvégén kipróbálom valamelyiket.

 3. Cserke, rég jártam a Garda-tónál, ilyen süteményre nem emlékszem ill. sem névről, sem leírásról nem ugrik be, ha ettem is. (Mindent igyekszem kipróbálni, ami az utamba kerül és van kapacitásom rá:-) Viszont az olasz konyhában nagyon sok a helyi specialitás, könyvek alig említik, csak helyben lehet rájuk csodálkozni:-) (Mint ahogy teszem én is.)
  A belinkeltek a formájuk miatt rózsa, lehet, hogy abban volt valami rózsavízszerű is?? Az olasz sütemények általában nagyon egyszerűek, de elsőosztályú alapanyagból készülnek és gyakran vannak átitatva sziruppal vagy hasonlót kennek rá, de a legegyszerűbb mégis a porcukros szórás. Ez a “rószasüti” komolyabb darabnak tűnik!
  Mindenképp utánanézek, mi lehet ez.

 4. Próbáltunk faggatózni, de nem jártunk sikerrel.
  Én is gondoltam rózsavízre , de ez inkább olyan likőrös ízű volt. Amiket találtam azok is igen jónak tűnnek, lehet, hogy megcsinálom és egyszerűen nyakonöntöm, mondjuk narancslikőrrel, aztán valami majdcsak kisül belőle.
  Köszi!!

 5. nem maradt belőle egy kis kóstoló? csak úgy véletlenül esetleg? :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.