jún 232007
 

Nemcsak melegen, mártásokkal fogyasztják a pastát a csizmás országban. Bár igaz, hogy a pastának ezt a hideg, salátának való formáját a turizmus hozta magával, de az olaszok is hamar megszerették. Mégiscsak van benne mit harapni, de a nyári hőségben, jégbe hűtve is üdítő, könnyű étel. Nemcsak számtalan, de valóban ezernyi változata létezik, hisz úgy lehet összeállítani, ahogy kedvünk tartja.
Lényeg a pasta, egy nagyobb mennyiségű, harapós zöldfűszer, és egy jól eltalált, salátadressing, amihez szilárdabb zöldséget is tehetünk, halat, tengeri herkenytűket, felvágottat, vagy pancettát. Friss sajtot, vagy ricottát is keverhetünk közé, vagy forgácsolt parmezánt, pecorinot. Zöldfűszerből elöljár a bazsalikom, oregano, petrezselyem, de két maroknyi felvágott rucola már teljesen megbolondítja a salátát.
Az alábbi recept csak egy ötletet adó alapot képez, ezt kedvem és a hűtöm szerint szoktam variálni. Én ezt az egyszerű fajtát is nagyon kedvelem, aminek az ízét egy intenzívebb, markánsabb salátadressingel még tovább lehet fokozni.

Olasz tésztasaláta bazsalikommal (Insalata di pasta)

Olasz tésztasaláta bazsalikommal
(Insalata di pasta)

300 g rövid pasta (penne, pennette, gemelli, tortiglioni, fusili, stb.)
1 db kaliforniai paprika, piros
1 db kaliforniai paprika, sárga
4 db koktélparadicsom (opcionálisan)
½ csokor bazsalikom
A Tiziano-dressinghez
4 ek olívaolaj
1,5 ek aceto balsamico (balzsamecet)
1 mk só
bors, frissen őrölve
1 mk porcukor

A pastát a szokásos módon al dente megfőzöm és egy tálalótálba teszem.  A hozzávalókból elkészítem a dressinget és összeforgatom a kihűlőben lévő pastával. A paprikát kicsumázom, hat részbe, majd csíkokra vágom. A bazsalikom leveleit megmosom, de nem vágom össze. Az egészet összeforgatom a pastával és legalább 2 órára hidegre teszem, hogy az ízek harmonikussá érjenek.
4 személyre

  One Response to “Olasz tésztasaláta bazsalikommal (Insalata di pasta)”

  1. Látom, sikerült eljutni egy netcaféba:)
    Még egyszer: nagyon örülök, hogy találkoztunk, remélem még fogunk! Zsófi

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.