jún 292007
 

Hosszú éveken keresztül a tiramisù-t úgy készítettem, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Ezt akár szó szerint is lehet venni, hisz pont úgy készült, mint ahogyan azt Sophia Loren a könyvében leírta, bár nem őt másoltam, de a klasszikus tirami sù nem enged tág határt magának.
A babapiskóta miatt viszont folyton bosszankodtam. Ha gyenge minőséget kaptam, az eredeti savoiardi pedig borsos árú, viszont nagyon jó. Előre is kellett gondolnom rá, a két csomag meg kevésnek bizonyult, a maradékkal meg nem tudtam mit kezdeni. Süthettem is volna, nem nehéz, de erre is kidolgoztam később egy külön piskótakészítési módszert – de erről majd alkalomadtán írok.

Ez a desszert a hagyományos tiramisù, a mascarpone– és az amarettikrém házasításából készült – hisz ezek között olyan laza az átmenet, hogy csupán apró részletekben térnek csak el egymástól: krémsajtos krém, keksz, kávé, ennyi az egész. Tágabb értelemben még a krémsajt-torta, vagy a lusta háziasszonyok amerikai mintájára készült, apróra tört kekszdarabos tésztaalapú cheese-cake-je is idetartozhat.
Babapiskóta helyett mandulás cantuccit törtem bele, ami kellemesen ropogósra puhult az espresso alatt. Az utóbbi időben a babapiskótát teljesen felváltotta a cantuccini, mivel nem málik szét, és robusztussága révén több folyadékot is elbír. 

Cantuccini receptek itt találhatóak, de az Anának küldött receptemet majd én is publikálom.
Cantuccini, avagy mandulás ropogós (Receptblog)
Olasz is, édes is, kétszersült is (Hedonism)
Mákos cantuccini (Hedonism)
Csokoládés-kesudiós cantuccini (Hedonism)
Áfonyás-fehércsokis cantuccini (Étel, ital, kicsi Vú)
Csokoládés cantuccini (Étel, ital, kicsi Vú)
Cantuccini házilag (Ízbolygó)
Cantuccini-upgrade (Ízbolygó)

Autentikus tiramisù-receptek a blogokban:
Tiramisu (Bombadil Toma)
Tiramisu (Mirelle)
Tiramisu (Millie)
Tiramisu (Zsúrkenyér)
Tiramisu (Dolce vita)
Tiramisu (A Zsuzsi főz!)
Egyebek
Tiramisu tejszínnel (Narancskonyha)
Tiramisu tejszínnel (Zsúrkenyér)
Tiramisu tejszínnel (A főzés tudománya)
Tiramisu tojás nélkül (Pranté)
Ízesített tiramisu-k:
Tiramisu eperrel (Piazza Piazza)
Tiramisu málnával (Ízbolygó)
Tiramisu málnálval (Ildinkó)
Tiramisu naranccsal (Doctorpepper)
Tiramisu-szerű torta (Gourmandula)

A kávé megérdemel még egy mondatot. A legjobb valódi espressot önteni rá. Ha nincs más, elmegy persze akár nescaféval is, de kár lenne érte. Amíg nem tudtam otthon is valódi olasz espressot készíteni, inkább elbaktattam egy kávézóba, vagy útban hazafelé ugrottam be egy kis üveggel, hogy valódi, aromás kávét locsolhassak rá. Nem baj, ha kihűlt, úgyis hideg lesz az egész. Megérte, az biztos.
A  manduladarabkák érdekes kontrasztot alkotnak a krémmel, amibe elég sok narancslikőrt kevertem – épp annyit, hogy sűrűn folyós krém legyen belőle, a tetejére pedig forgácsolt csokoládét szórtam. A krémet kissé meg is lehet melegíteni (pár másodperc erejéig a mikróban) és úgy rászórni a csokoládét, akkor picit beleolvad és finoman elegyedik vele.

Mascarponekrém cantuccival (Crema di mascarpone con cantucci)

Mascarponekrém cantuccival
(Crema di mascarpone con cantucci)

A mascarponekrémhez
250 g mascarpone
125 g ricotta
4 ek porcukor (80 g)
8 ek (160 ml) narancslikőr (pl. Grande Marnier)
1 ek vaníliakivonat (ízlés szerint)
2 ek tej vagy tejszín (szükség szerint)
Az elkészítéshez
8 db mandulás cantucci (vagy 12 db cantuccini)
8 ek (160 ml) espresso
50 g csokoládé, durván reszelve

Egy nagy tálban egyneművé keverem a mascarponét a ricottával, majd hozzáadom a cukrot, a narancslikőrt és a vaníliát, hogy sűrű masszát kapjak. (Hűtés után még szilárdulni fog, ezért nem baj, ha folyós. Kevés tejjel vagy tejszínnel még lehet lazítani.) Kis üvegpoharak (vagy egy nagy tál, ez már gusztus kérdése) aljára a kezemmel durván eltörve leteszek egy réteg cantuccit, majd rálocsolok egy-egy evőkanálnyi espressot. Az espressoba lehet még egy kevés kávélikőrt is tenni, de így is lesz a krémben elég íz a narancslikőr révén. Rásimítok egy kevés krémet, majd újra cantucci, újra kávé és krém. A tetejére nagyvonalűan ráhintem a durvára reszelt csokoládét (érdemes re
szelés előtt betenni a hűtőbe, mivel a kéz és a reszelő melege miatt hamar olvadozik a kézben)
 és legalább néhány órára beteszem a hűtőbe, csak úgy érnek össze igazán az ízek.
4 személyre /   

  4 hozzászólás to “Mascarponekrém cantuccival (Crema di mascarpone con cantucci)”

  1. hát, amikor beírtam az enyémet, és linkeltem a másik posztodat, persze azonnal szembesültem azzal, hogy Te is tirami sút készítettél. És a narancslikőrös megoldás annyira jól néz ki, hogy hihetetlen.
    Legközelebb csakis így, én is! (csak még likőrt is vennem kell:)

  2. Zsuzska, itt valami fennforgás van, épp most kommenteztem Fakanálnál, ui. ő IS tirami sú-t csinált!
    Ó, de örülök, ha tetszik a narancslikőrös megoldásom! Hadd mondjam el, hogy ez az én találmányom (az eredeti crema di mascarpone máshogy készül), és tényleg jó, nem üt át nagyon (persze miért lenne az baj?), csak annyira, amennyire kell!

  3. Megcsináltam! :) (igaz nem tökéletes reprodukció, mert narancslikőr nincs itthon, de a brandy is finom volt benne.)
    Még aznap este elfogyott. :)
    Hogy mennyire feldobja a cantucci az egészet! Azt hiszem ezek után soha többé nem csinálok babapiskótával tiramisut. :)

  4. De örülök, hogy nálad is bevált!!:-))
    Bármilyen, hozzáillő alkohollal jó, csak legyen benne egy kicsi, mert igazán feldobja! Hisz a tiramisunak a neve is ez: Dobj fel!!:-)), és szerintem a cantuccini csak még rétesz erre egy nagy lapáttal!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.