Júl 152007
 

Egy hosszabb blog- és konyhai absztinencia után végre újra a saját konyhámban vagyok – nem mintha szomorúvá tett volna, hogy annyit főztek rám azok a csodás séfek! – remek ötleteket szereztem, és kimondottan feltöltődtem. Egy vidéki munka után az egyre jobban szeretett Dél-Tirolba vonultunk, ahol bevettük a kétezres hegyeket, friss írót ittunk és csodás gasztronómiai helyeket fedeztünk fel. De erről majd később, mivel Chilii akarva sem adhatott volna jobb témát a VKF! VII. fordulójára! Csak úgy tobzódom az ötletekben, és persze ezekből itt is lesz bőven ízelítő a közeljövőben!

Most viszont kanyarodjunk vissza a konyhámba.
A férjemmel van egy kis bibi. No, nem kell rosszra gondolni, az ilyet úgysem kötném senkinek az orrára: a gond az, hogy egyre jobban teret kér magának a konyhai ügyködésekben. Az alábbi süteményt például már hetekkel ezelőtt kinézte magának a süteményes könyvből (amiben igencsak szeret lapozgatni), és már 2 hete kijelentette, ha hazamegyünk, azonnal megcsinálja.
És ma eljött a nap. Tegnap szokása szerint mindent gondosan összeírt és bevásárolt, mindent kipakolt az asztalra, ma pedig kiparancsolt a konyhából, hogy szórakoztassam magam egyedül. Közben volt azért néhány technikai kérdés, ezekre készséggel válaszoltam, hisz támogatom én a sarjadó szenvedélyt! A legjobban azon szórakoztam, amikor hallom, hogy bekapcsolta a hajszárítót. A konyhában. A meggyet a recept szerint meg kellett szárítani….

Aztán egyszer csak széles mosollyal behozta nekem a kész süteményt.
Hát, elállt a szám, az biztos!! Gyönyörű lett! Aztán felvágtuk és egy csésze kávé mellett a felét el is pusztítottuk. 
A fotózásról nem ejtenék túl sok szót, tény, hogy legalább húsz képet kellett csinálnom, mire megelégedett a végsővel….. Bezzeg, ha a saját főztömet fotózom…..  

Az elkészítéshez tennék néhány megjegyzést. A csokoládét érdemes egy széles lábasban vagy serpenyőben felolvasztani, mert könnyebb vele dolgozni és a csokoládé nagyobb felületen éri a pelyheket is. Miután összekevertük, érdemes egy fakanállal kissé megtörni, így jobban formázható kupacokat kapunk.
Mivel ez egy sütés nélküli édesség, nem fontos kimondottan tortaformába tenni, bármilyen nagyobb formázó gyűrű is megteszi – ha van- , ugyanis ha az alja nem elég tömör, könnyen széteshet. Legegyszerűbb a tálalótálon készíteni.
A lapzselatin-zselatinpor arányához – ki mit szeretne használni – t3v postjában találunk hasznos megjegyzéseket az átváltási aránnyal együtt. 
A képen látható, hogy a mi tortánk egy mini, 18 cm-es formában készült, (ezért van rajta kevesebb pehely), de a recept a hagyományos formára szól.

Itt pedig egy nem túl esztétikus, de látványos kép a sütemény belsejéről. 
Csokoládés cornflakes krémsajttorta
Csokoládés cornflakes torta

A csokoládépehelyhez
100 g vaj
150 g étcsokoládé (min 60%)
150 g cornflakes (sima kukoricapehely, pl. Kelloggs)
A krémhez
6 lap zselatin (kis méretű, 7,5cm x 12cm) (vagy 24 g = 3 ek zselatinpor)
2 db tojásárgája
100 g kristálycukor
1 db citrom kifacsart leve
250 g ricotta (vagy krémes túró, sovány krémsajt, 15-20%)
400 ml tejszín (30%)
350 g meggy, magozva
2 ek étcsokoládé, forgácsolva (opcionálisan, a tetejére)

A vajat egy széles lábasban felolvasztom a csokoládéval, majd hozzákeverem a cornflakes-et. Egy fakanállal kissé megtöröm, hogy a pelyhek jobban formázhatóak legyenek. 
Egy sütőpapírt vajjal kikenek és egy teáskanál segítségével 12 kerek kis kupacot teszek rá és hagyom megdermedni.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát az oldalával együtt vajjal kikenek és a maradék csokoládés masszát jól lenyomkodva, tömören elsimítom az alján. Mindkettőt beteszem a hűtőbe, hogy jobban megdermedjen.
A zselatinlapokat egy kis tálban kevés vízbe 10 percre beáztatom. (A zselatinport fél deci vízben olvadásig felmelegítem, ebben az esetben annyival kevesebb tejszínt használjunk.)
Egy keverőtálban 5 perc alatt habosra keverem a tojássárgákat a cukorral, majd hozzáöntöm a citromlevet és a ricottát (túrót, krémsajtot). A tejszínt egy külön edényben keményre felverem.
Most kinyomom kissé a zselatint és egy kis lábasban megmelegítem, hogy épp hogy felolvadjon. Ha kész, a folyékony zselatint és a felvert tejszínt belekeverem a tojásmasszába.
Ha friss a meggy, akkor kimagozom, ha üveges, akkor lemérem és leszárítgatom, hogy ne áztassa el a krémet. (5 percre egy széles tálra szétterítve sütőbe is bele lehet tenni.)
Mindkét csokoládés pelyhet kiveszem a hűtőből. A tortára egyenletesen rákenem a krém harmadát, erre ráteszem a kissé megszárított meggyet, majd rásimítom a maradék krémet. 
A tortát legalább 2 órára behűtöm, hogy megdermedjen, ha kész, akkor a tetejére ültetem a csokoládés pelyheket. Forgácsokkal lehet díszíteni.

1 db 24 cm-es kapcsos forma – 12 szelet / 380 kcal / 27 g zsír / LF30 68%
Dr. Oetker recept

  23 hozzászólás to “Csokoládés cornflakes torta”

  1. Gratulálok az Uradnak (és természetesen neked is az Uradhoz!)! Lám-lám, volt kitől tanulnia! esetleg őt is üdvözölhetjük hamarosan a gasztrobloggerek között??? :)

  2. Ó, köszönöm:-)) céloztam rá, hogy irogasson ő is, de inkább az én oldalaimon bújik meg:-))
    Hát igen, sokáig, kitartó munkával csiszolt gyémánt Ő:-))

  3. Kedves Mamma!
    Természetesen először is gratula az Urad(nak)hoz!
    Kérdésem: nálam csak zacsis zselatin lelhető. Ebből vajon mennyi egyenértékű a 6 lap zselatinnal?

  4. Neked is köszönöm, Gabojsza!
    A zselatinnal bajban vagyok, mert sosem használok, elvétve agar-agart. (Abból kevesebb is kell, és főleg természetes.) A recept viszont ezt írta, ezért meg kellett vennie!
    Viszont megnéztem a Dr. Oetker oldalon, (http://href.hu/x/33tb) ott egy tasak zselatinport 500 ml folyadékhoz ajánlanak. A fenti mennyiség 700 ml krém, gondolom, elég lesz, ha a port egy nagyon kevés vízzel elegyedíted!
    Ha kérsz zselatinlapot, írj emailt!

  5. nagyon impozáns a látvány! mondd csak, a meggyet miért kell lemérni?:O

  6. Azért, mert üvegben volt:D Illetve szárítgatás után kellett lemérni:-))

  7. Az Uram gratulál az Uradnak (én meg Neked Hozzá) és kérdezi, hogy hányas fokozatra állította a hajszárítót. :)
    (És közben darabolja a paradicsomot, tépi rá a bazsalikomot és morzsolja rá a kecskesajtot – én sem panaszkodhatok.)

    Ez már az én kérdésem: hová lett 5 kis pehelykupac? Megette, mi? Jó, látom, nem fért volna rá.
    Csini kis torta, meg finom is, de szerintem semmi baj nem történne, ha a tojássárgát kihagynám belőle. Ebben a melegben ugye…

  8. Csak el ne bízza magát, és köszönöm, átadom:-)) Neked is hasonlókat!
    (Úgy látom, jól tudunk választani:-))
    Ó, azt elfelejtettem beírni, hogy a “feles” formát használjuk. Van az Oetkernek egy sorozata, “Fele mennyiség, dupla élvezet”, valami ilyesmi szlogennel, mindegyik sütőforma pont a fele a nagynak, a recepteknek pont a felét kell venni és ugyanúgy néz ki. Én az eredetit írtam le, de tökéletesen működik mindegyik formával. (Nekem három van, ezt a feleset is két napig esszük.)

    A tojás szerintem is kihagyható, a mascarponekrémet is anélkül készítettem. De ő mindenképp bele akarta tenni… egészen friss volt.

  9. Nem is hittem el, hogy ez 24 cm-es tortaforma, ahhoz túl nagyok a meggyek.
    Nagyon tetszenek nekem ezek a kis formák, a múltkor az Ikeában szemeztem egy készlettel, de úgy tűnt, mintha a gyerekjáték lenne… nyomozgatásra meg nem volt sok időm.

  10. Megnéztem, elnézést, nem Oetker, hanem Kaiser, (a meggyek tényleg nem gigantománok), itt van:
    http://href.hu/x/33v9 , ez a kicsi pl. 18 cm átmérőjű. De tényleg van még ennél is kisebb (az egyszemélyes lenne?:-))

    Azóta viszont sikerült beszereznem egy állítható sütő- és formázó gyűrűt is, azzal 15-33 cm között állítgathatok, de még nem használtam.

  11. Hajszárító :D jó az ilyen férj a háznál!

  12. Ezt az állítható formázógyűrűt én is nézegettem, ehhez a tortához például jó lenne, de mivel nem győztem meg magam arról, hogy sütni is lehet benne, nem vettem meg.
    Pedig…

  13. Néha tanulok tőle én is:-)
    Rossamela, ha sütöttem benne, beszámolok, de biztos nem lesz baja, direkt így árulják! Profi cukrászok csak gyűrűvel sütnek.
    Formázni elméletileg bármiben lehet (akár egy vastag kartonnal körbetekerve, amit utána eldobok.)

  14. :) gratulálok én is! ez a hajszárító úgy látszik olyan férfi dolog :), réges-régen egyszer nem sikerült egyenletesen elkennem a csokimázat egy torta tetején. mikor sírva fakadtam (oké hisztiztem) apukám behozta a hajszárítót, és óvatosan visszamelegítette vele a csokimázat, hogy kisimíthassam!!! :)

  15. Tudnak valamit, amit mi nem:-) vagy csak érzék? Bár én a sütőben való szárítgatást ajánlottam volna, de az ugy hosszadalmasan fölösleges:-)
    De ez jó ötlet, a csokimázat hajszárítóval utóegyengetni:-) Köszi

  16. Szia!

    Először is, gratulálok a Műhöz, nagyon guszta lett :)
    Egészen kedvet kaptam, hogy újra nekiálljak párom anyukájától kapot cornflakestorta-receptnek, hasonló ehhez, de ha jól rémlik zselatinmentes és fagyasztóba kell küldeni. Majd ha nem lesz ennyire meleg, csak egy kcisit, lehet meg is sütöm meg persze meg is írom. :)

  17. igen, az állítható tortakarika – az egyetlen kütyüvágyam, de még nem sütök annyi tortát, hogy vegyek is :) Alufóliába burkolva lehet sütni benne, ez tuti. A Metróban potom pénzért vesztegetik (Kaiser), elég magas a fala.

    Köszi a belképet! Én is a meggy óriási méretét akartam szóvá tenni, de már kiderült, hogy a torta a kicsi :)

  18. Nekem van állítható formám, sütni szoktam benne, bugyola nélkül. Igaz, nagyon folyékonyat még nem próbáltam, de szilikonlapra állítva a piskóta is bennemarad. Ausztriában vettem, Chibo márka..
    Mamma, hol teremnek az ilyen pasik? Bár nem tervezek cserét, de ez fantasztikus, hogy ilyen szépet csinált!

  19. Biztos, hogy lehet benne sütni, hamarosan kipróbálom arra is. Te mit bugyolálsz rajta?:-)
    A Tchibo nagy márkákat vesz át saját névre, biztos jó a minősége.
    Hát, én az enyémet már régebben szereztem be:D, de azóta is csiszolgatom és formázom. (Nemigen engedi:-)) Egyébként határozottan nem tud főzni, csak szigorúan kottából, harcolok is vele rendesen, ha a recept valahol *nem stimmel*. Szerinte stimmel:-) Erre azt mondta, hogy ez a süti volt eddig a legnagyobb kihívás kulináris pályafutása során. Ezt elhiszem!!

  20. Ehh, izé, persze Tchibo, nem Chibo..
    A bugyolat csak t3v alufóliás bugyolaötletére mondtam.
    Tényleg jó, nem is gondoltam, hogy ilyen jókat árulnak.
    Na, hát az enyém sem engedi a csiszolgatást, pedig százéve még komplett ebédet szervírozott :)
    Ha meg ilyen jókat alkot a tiéd, ne harcolj vele, dőlj hátra és várd a eredményt :))
    (tudom, a két dudás egy csárdában…)

  21. Csiszold vissza, valamit elronthattál menetközben:-))
    Tegnap is kétfogásos vacsorát kaptam, amíg a kedves kolleginák blogjait olvasgathattam:-)

  22. szia
    hú, látom jó régi az utolsó post itt, de talán jársz erre:)
    ma találtam rá a blogodra, de teljesen el vagyok ájulva tőle, szóval jövök még:)
    most épp tortát keresek szülinapra, és ez egyelőre elég jó eséllyel indul… csak egy gyors kérdésem lenne, mit gondolsz / gondoltok bele az ízesített étcsokiról?
    köszi:)

  23. Szevasz, Emlin!
    Igazán örülök, ha tetszik! (A blog és a torta is:))
    Bár kevesebb időm van mostanában, de a kommentek mindig eljutnak hozzám:)

    Ó persze, ízesített csokival is remek lehet, csak töltöttet nem használnék hozzá – gondolom érthető, ha a töltelék összeolvad a csokival, teljesen más és követhetetlen lesz az állaga.
    Amúgy tényleg egyszerű elkészíteni és nagyon finom! Sok sikert, ha ezt választod!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.