Júl 242007
 

Egyikőnk sem szereti igazán a túl sok tojással készült, tejszínes fagylaltokat – bár nagyon jók, ezt be kell látni. Általában még a fagyizóban is inkább végigkérdezem a listát – ha nem morognak épp túl sokan mögöttem és persze kellően *bírom* a nyelvet is -, hogy melyik a lájtos fajta.
A tojás nélküli, de tejalapú fagylaltok között ez egy hagyományos összeállítás, túl nagy újdonsággal nem szolgálhatok – hacsak a végén beleöntött löttyöt nem számoljuk annak. Az pedig kivételesen most nem alkohol!

A málnához egyenlő arányban szedret tettem – ettől a színe úgy pompázik, mintha egy fél tubus ételszínezéket eresztettem volna bele:-) Elhagytam a joghurtot, fele arányban használtam tejet és tejszínt, és édesítettem. Viszont kellett bele még valami savanykás. Nem volt rossz, gyümölcsös, krémes, de hiányzott az a bizonyos pont az *i*-ről.
Benéztem a szekrénybe és szemrevételeztem a likőrkínálatot. Egy kanálka cassist elbír, gondoltam. Elbírt, de még nem volt kerek. Kezdett a pont dagadni azon az *i*-n, de még nem eléggé.
Már nyúltam is a citromért, hogy ráfacsarjak egy keveset, akkor jött az újabb ötlet: málnabalzsam, mi más! Már a gépben forgott a massza, amikor óvatosan belelöttyintettem egy evőkanálnyi – nem is az egyszerű málnaecetet, hanem a sűrűbb erdei málnabalzsamot. Mit is mondjak rá, hmm… a vursliban ezt nyúlnak mondanám, a múltkor ugyanis szerény személyem lőtt ottan egy rószaszín nyulat, szóval jó lett, no.
(Megjegyzem, hogy utánaküldtem még egy kanálka limoncellot is, de ez teljesen elhagyható.)
Egy este alatt elfogyott az egész.

Összefoglaló receptgyűjtemény a fagylaltokról és egyéb érdekességek a magyarnyelvű gasztroblogokban ITT található.

Szedres-málnás fagylalt

Szedres-málnás fagylalt, avagy rianás a málnabalzsamon

150 g málna
150 g szeder
100 g cukor (5 ek)
150 ml tej
150 ml tejszín
1 ek Crème de Cassis (francia feketeribizli-likőr)
1 ek málnabalzsam

A málnát és a szedret egy tányéron villával összetöröm. Nem törtem át szitán, de a magok így benne maradtak. (Az összetört gyümölcsöt össze lehet keverni a tejjel és átpaszírozni, úgy könnyebben megy.) Összekeverem a többi hozzávalóval.
Mehet a gépbe, a likőrt és a balzsamot már közben kevertem bele, egy-két kóstolgatás után.
700 ml fagylalt / 1.123 kcal / 52,20 g zsír / LF30 41,8%
15 gombóc /     75 kcal /   3,50 g zsír / LF30 41,8%

  12 hozzászólás to “Szedres-málnás, avagy rianás a málnabalzsamon”

 1. Hát ez nagyon szép lett. Látom rákattantál rendesen a málnabalzsamra! :) A szó maga egyébként szerintem pályázhatna az egyik legszebb magyar szó címre.

 2. Még így, alig 20 fokos kinti (utcai!) hömérséklettel is igen csábító, föleg, mivel a kedvenc gyümölcsömböl (málna) készült. De mi az a málnabalzsam és hol lehet beszerezni?

 3. Azóta ízlelgetem a szót is a számban:-) Tényleg szép, én a rianást szeretem még. Rianás a málnabalzsamon… Át is keresztelem tüstént a postot:-) Köszi!!
  Azért kattantam rá, mert nagyon jó! Sokrétű felhasználása van, mint látjuk. Simán helyettesítheti a citromot, ha épp illik.

  Orsi, az ilyen és hasonló finomabb eceteket gourmetboltokban lehet venni, én általában *kimérős* helyen veszem, ahol kóstolgatni is lehet. Ahhoz elég drága, hogy zsákbamacskát vegyen az ember. Irok neked emailt, ahol laksz, ott rengeteg üzlet van!

 4. Málnabalzsam tényleg nagyon szép szó :-) Mondjuk nekem minden szó szép, ami málnával kezdödik vagy végzödik… Mamma, köszönöm az emailt!

 5. Én is, köszönöm:-)

 6. Mamma, a sima málnaecettől sokban különbözik a málnabalzsam? Nem helyettesíthető?

 7. Azt is mondhatnám, hogy helyettesíthető, de nagy a különbség! A málnabalzsam 25%-ban gyümölcspépet, vagyis átpaszírozott málnavelőt tartalmaz, ezáltal a savassága (a 6-7%-kal szemben) lecsökken 3-4%-ra, ezen kívül jóval gyümölcsösebb és sziruposabb is. (Sima málnaecetet már nem is tartok, emiatt kipróbálni sem tudom:-)
  Mivel ebben a fagyiban eleve van már málnapép, szerintem nyugodtan, csak én először kevesebbel próbálkoznék:-)))

  Sok sikert, nálunk ez a fagyi a legnagyobb sláger!!

 8. Egerben lakom a közelben hol tudok málnabalzsamot venni?

 9. Ria, attól tartok, hogy csak itt, legalábbis nem ismerek másik beszerzési helyet:
  http://href.hu/x/2sz0
  A málnaecet fehérborecetből készül, amiben a málna átadja az aromáját, a balzsamban pedig, ahogy már írtam, málnavelő is van. Önmagában fantasztikusan finom, de ebbe a fagyiba szerintem a sima málnaecet is megteszi.

 10. Köszönöm

 11. Mézzel lehet-e helyettesíteni a cukrot?

 12. Még sosem tettem bele mézet, de egy részét biztos lehet helyettesíteni. Mivel ezt hidegen szoktam bekeverni, csak arra kell odafigyelned, hogy a méz elolvadjon.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.