Júl 262007
 

Múlik a hőség, ahogy látom, de a nyárnak még korántsincs vége – a hideg levesek meg amúgy is jóljönnek minden időben. A vörösboros meggyleves után azonban további igény merült fel, így született az alábbi – igen, vállaljuk -, gyümölcsleves.

Amikor eszembe jut egy-egy különleges társítás – amit nyilván csak én hiszek annak, átnyálazom a szakácskönyveimet és végigpásztázom a hálót – naná, hogy másnak is eszébe juthatott már hasonló kapcsolat!
Igy történt ez most is. A dolog a görögdinnyével kezdődött. Ritkán teszem, de előzetes terv nélkül vettem meg a zöldségesnél, gondoltam, hazafelé menet majd csak eszembe jut valami izgatóbb felhasználása, mint a csupasz gyümölcs, sorbet vagy hasonló jeges finomság lehetne a sorsa. Esetleg vacsora után koktél, némi vodkával. Vagy vörösborral.
Elkezdtem magozni és vagdosni a dinnyét, a színéről jött aztán a további ötlet: paradicsom, mi más!

Felbontottam egy doboz darabolt paradicsomot, egy kis adagot összekevertem és ízlelgettem. Hmm… Nem is rossz. Elkezdtek kattogni a kerekek, mit is kevergessek most hozzá. A neten mindössze néhány receptet találtam, ezek után azonban sajnálattal vettem tudomásul, hogy nem én találtam fel a spanyol viaszt, ami a paradicsom és a görögdinnye házasítását illeti. Sebaj. Egyik sem tetszett úgy igazán, ezért összeöntöttem a kettőt és először kicsiben elkezdtem fűszerezgetni.
Találtam ugyan dinnyés gazpachot is, mondjuk ezt annak is nevezhetném, de én teljesen kihagytam belőle a gazpachora jellemző kenyérdarabokat, és a hagymát is. Ha meg belegondolunk, hogy a paradicsom tulajdonképpen gyümölcs – mert az -, akkor itt tényleg egy gyümölcslevesünk van. Semmi sűrítés, tejszín, vagy egyéb fakszni nem került bele. Mivel mindkét gyümölcs elég sápadt ízű, igen gazdagon lehet fűszerezgetni. Egy kisebb mennyiségnél próbálkoztam fűszerekkel is, de ez nem jött be igazán, maradt az édes-savanyú párosítás bőséges fokhagymával.
Természetesen friss paradicsommal lenne az igazi egy ilyen jégbehűtött, hűsítő gyümölcsleves, de a dinnye *megmunkálása* után ehhez már nemigen lenne hangulatom. A darabos paradicsom konzervet viszont igen jó választásnak tartom. (Na jó, ez volt itthon, de utólag is ezt javasolnám.)
Ezt az alapot akár sorbet-nak is el tudnám képzelni, talán ki is próbálom.

Összefoglaló receptgyűjtemény a hideg nyári levesekből a magyarnyelvű gasztroblogokból ITT található.

Görögdinnyével készült leveskreációkat pedig ezeken a helyeken is ki lehet próbálni:
Hideg paradicsomos görögdinnye levest mozzarellával itt
Görögdinnye-levest joghurtos erdeigyümölcs-fagylalttal pedig itt

Hideg paradicsomos görögdinnyeleves

Hideg paradicsomos görögdinnyeleves

400 ml dobozos paradicsom, darabos (Polpa di pomodoro, pl. MUTTI)
500 ml görögdinnye, pürésítve
3 ek sherryecet / érlelt borecet
1,5 tk cukor /édesítő
3 gerezd fokhagyma (esetleg kevesebb, ízlés szerint)
1,5 mk só
bors, frissen őrölve
Az elkészítéshez
250 g görögdinnye, darabokra vágva
1 ek olívaolaj (vagy citromos olívaolaj)
zöldbors, frissen tekerve

Először is kimagozom a dinnyét (szerencsés esetben lehet magnélkülit is kapni, ha nincs, akkor mokkáskanálllal vagy egyszerűen csak körömmel ki lehet szedegetni.) A tetejére való díszítéshez egy karalábéfúróval vagy kiskanállal 250 g-nyi mennyiséget kivájok, a legjobb az oldaláról, ahol már nincs mag. (Vagy ahol a legegyszerűbb.) A maradékból fél kilónyit levágok és botmixerrel pürésítem.
Egy nagy tálba beleteszem a darabos paradicsomkonzervet, majd hozzáöntöm a dinnyepürét. A hozzávalókból addig ízesítem, amíg kerek nem lesz – nekem a fenti mennyiségből lett igazán kellemes.
Most legalább néhány órára be kell hűteni a levest és a dinnyedarabokat is, hogy egyrészt kellően hideg legyen, másrészt az ízek kioldódjanak és összeérjenek.
Tálalásnál a tányérokba teszem a dinnyedarabokat, rámerem a levest, esetleg meglocsolom olívaolajjal és zöldborsot tekerek rá.
4 tányér / 147 kcal / 3 g zsír / LF30 18,3%

  4 hozzászólás to “Hideg paradicsomos görögdinnyeleves”

  1. aszta, ez nagyon izgalmas
    nagyon nagyon

    jo lehet, h ilyenek az eszedbe jutnak, grat hozza!

  2. Hú, ez nagyon finomnak hangzik, hétvégén próbára teszem a családkám

  3. ejj, ez épp az a kombináció, ami nekem a múlt hétvégén nem akart összejönni – nem sikerült elnyomnom a dinnyét az előtérből :( no de ezt mindenképp kipróbálom ;)
    ui: még egy hideg nyári leves, ami kimaradt a listádból http://kiserletikonyha.blogspot.com/2007/05/jeges-eperleves.html – köszi ;)

  4. Ne mondd!:-) Én is próbálkoztam az arányokkal, így szerintem nagyon jó az összhang. Ha elkészíted, kérlek, írd meg a tapasztalatodat, kiváncsi vagyok rá!
    Köszi a linket, vésem is, nem tudom, hogy maradhatott ki!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.