Júl 292007
 

Régóta sütögetem már az olívás kenyeremet és akik ott voltak a GBT első találkozóján, élőben is megkóstolhatták. Nem is kenyér ez, hanem a négy tojás jóvoltából valamiféle átmenet a kenyérféle és a fűszeres, sós sütemény között – ezért lett a neve kenyérsütemény. Nem tudom semmilyen kategóriába sem betuszkolni, de azt hiszem, nem is kell: reggelire is szoktuk enni, de borkísérőnek is kiváló, sőt egyszer még egy sűrűn mártásos hús köreteként is adtam, mintegy a szalvétagombóc kissé meghasonlott alteregójaként.   

Egy hete grillezéshez újra elővettem ezt a kenyérsüteményt (ha valakinek jobb nevesítési ötlete van, szívesen fogadom:-), de ezúttal elhagytam a sonkát, helyette viszont bőséggel belevágtam a szárított paradicsomot.  
A véletlen hozta, hogy épp olvastam Gabojszánál, hogy már többször elkészítette a dagasztás nélküli sörös kenyeremet – és épp azokkal a hozzávalókkal kísérletezett, amikkel én is, épp ennél a kenyérnél.
No kérem, hogy fokozzuk a véletleneket (véletlenek pedig ugye nincsenek!), C&V jóvoltából a magyar gasztroblogszférában épp kezd szárnyra kapni a paradicsom aszalási láz (ahogy C&V fagyilobbizásának eredményét megismertük, nem is csodálkoznék, ha a fél magyar gasztroblog társadalom előbb-utóbb csak aszalna (magamat is beleértve), már ha lesz elég napsütése, az pedig lesz még, ahogy látom.) Nem kell ilyen melegben a sütő előtt görnyedezni, mert még is csak az az igazi. […..]

Jómagam ebből egyelőre kimaradok – nem, mintha nem lenne kedvem hozzá, de a fűszeres olajban eltett, szárított paradicsomot készen szoktam venni – és szerencsére nincs is olyan horribilis ára (amikről hallok), amit nem engedhetnénk meg magunknak elég sűrűn. Mivel sokáig eláll, általában mindig van a hűtőben, mert szinte bármit feldob, ami épp feldobásra vár és ezernyi dolgot lehet vele művelni. Eddig ugyan meg voltam elégedve a minőségével (egyszer egy fél dobozzal el is majszoltam, csak úgy), de gyanítom, hogy a házi napoztatású vagy süttetésű még ennél is jóvalta finomabb, zamatosabb.
Most ebbe a kenyérkébe is ezt került, de két fél adagot sütöttem abban a pont a fele formámban, amiről már írtam. Elkészítettem az alaptésztát, majd az utolsó hozzávalónak a felét (a recept egy teljes kenyér mennyiségéhez szól) beletéve két fél kenyeret sütöttem egymás után. Az egyikbe fekete olívabogyót tettem, a másikba brandy-be áztatott aszaltszilvát – ez azoknak jó, akik nem kedvelik az olajbogyót: nehezen tudom elképzelni, hogy létezne ilyen, de biztos akad.
Az alapreceptet ennél ugyanolyan jól lehet variálni, mint a sörös kenyérnél is, ha betartjuk a száraz- és a nedves anyagok arányát. A szilvás kenyér visszafogott, semlegesebb ízű lett, a favorit mindenképpen a jóféle, hatalmas fekete olajbogyóval készült kenyér lett!

Olívás-paradicsomos kenyér

Olívás-paradicsomos kenyér

250 g búzaliszt (BL55)
1 cs szárított élesztő
100 ml olívaolaj
100 ml fehérbor, száraz
4 db tojás
250 g szárított paradicsom, fűszeres olajban eltéve (150 g + 100 ml olaj)
100 g Gruyère, reszelve
Az olívabogyós változathoz
200 g fekete, nagyszemű olívabogyó, magozva (ha lehet, kimérve) 
Az aszaltszilvás változathoz
200 g aszaltszilva
2 ek brandy
1 csipet só

A sütőt 170 °C-ra (légkeverés) előmelegítem.
Egy hosszúkás sütőformát egy kevés olvasztott vajjal egy ecset segítségével kikenek. A szárított paradicsomot kisebb darabokra vágom. Az olívabogyós változathoz az olívákat felébe vágom, a szilvás változathoz a szilvákat kisebb darabokra vágom és egy tálkában beáztatom a brandybe.
Egy nagy keverőtálban elkeverem a lisztet az élesztővel, hozzáöntöm az olajat, bort, majd egyenként hozzákeverem a tojásokat. Beleforgatom az apróra vágott paradicsomot, majd a reszelt sajtot is. Hozzáteszem az olívát vagy az aszaltszilvát a brandyvel együtt és egy kevés sót .  
A tésztát beleöntöm a formába és 45 perc alatt készre sütöm. A vége felé érdemes tűpróbát tartani. A formában hagyom kihűlni.
16 szelet / 189 kcal / 11,5 g zsír / LF30 54,8%

  8 hozzászólás to “Olívás-paradicsomos kenyérsütemény”

 1. Ezt is megsütöttem ám :))(mármint az eredeti, régebbi bejegyzésed szerint) még gasztroblogger korszakom előtt, amikor még csak olvastalak titeket! Nagyon finom volt! És szerintem nagyon is találó a kenyérsütemény kifejezés.Most, hogy már szárított paradicsommal is büszkélkedek, kipróbálom majd ezt a változatot is.Szárított paradicsomról meg annyit, hogy ha nem tartottam volna a légypiszoktól, aszaltam volna szívesen a teraszon, de macerásnak tünt takargatni, meg akkor nem is élvezhettem volna még aznap…

 2. Gabojsza, ha nincs ötletem sütésre, megyek majd hozzád :D Pont úgy jár az agyad, mint az enyém:-))
  Olyan egyszerűnek tűnik ez az aszalás, hogy biztos kipróbálom, ha nagyon jó paradicsomot kapok.

  Ami a mennyiséget illeti, a mostaninál (akkor maradjon kenyérsütemény, köszi) több folyadékot kellett beletennem, mintha a régebbi szárazabb lenne – de lehet, hogy én korrigáltam utólag mindig és nem írtam be a receptbe. úgy jó, ha a tészta közepesen sűrűn folyik.

 3. Köszönet a recept update-ért, figyelembe veszem.Sütési ötletügyileg meg csak annyit, hogy a mi családunkba az Édesanyám szokott sütni, én ritkán (én inkább főzök)…

 4. Bármennyire is szégyellnivaló, én ismerek több embert is, aki nem szereti az olívabogyót.. az egyik én lennék. Néha megpróbálom, aztán mindig rájövök, hogy nem ízlik. Ha muszáj, akkor esetleg a feketét megeszem, de a zöldet még akkor se szívesen. De szerintem a szárított paradicsom egyedül is elviszi ezt a kenyeret :-)

 5. :-)) A címet át is írom:-)

  Miért kellene ezt szégyellni? Csak én nem ismerek senkit, de ne erőltesd, annyi más jó dolog van még! A paradicsom szerintem is elég lenne önmagában is, csak nagyobb mennyiségben, mellé még jófajta sonka vagy szalámi is mehet bele.

 6. Jóvanna, csak vicceltem, nem szégyellem ám, hogy nem szeretem az olajbogyót. Csak ez olyan hihetetlen sokaknak: “Mi? Nem szereted? Pedig olyan finom! Hm!”. Hát, nekem nem… Sonka meg a szalámi jó ötlet, nagyon érik ennek a süteménynek a megsütése :-)

 7. Mondjuk 20 deka szalámi se lenne semmi:-)) a 20 deka paradicsom mellett! boahh!

 8. De jól néz ki!!!!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.