aug 072007
 

Ha nívósabb helyen szándékozunk kávénkat elfogyasztani (az olyan kávézókat értem ezalatt, ahol még tiszteletben tartják a kávézás rituáléjának a modern korunkra vetített hagyományait), akkor bizton számíthatunk rá, hogy a kávé mellé kapunk még egy pohárka vizet és valami rágcsálnivaló kekszfélét is. A vizet ugye értjük (ami mellesleg sima csapvíz, jobb esetben szénsavmentes ásványvíz), a keksz meg a kávézás örömét hivatott még nagyobb magasságokba emelni. Vagy valahogy így, ízlés szerint.

Egy ilyen aprócska keksz, vagy inkább habcsók – mivel tojásfehérje az alapja -, az amaretti, vagy ha sikerült fillérnyi méretűt sütni belőle, akkor amarettini. Nagyon egyszerű, rendkivül könnyen előállítható kis korongocska, amelybe nevét illetően is (amaro=keserű) valami kesernyés ízt kellenne becsempészni. (Épp ezért remekül illik a kávé édes-kesernyés harmóniájához.)
A felvert tojásfehérjéhez az obligát, és ízlés szerinti cukormennyiségen kívül (mindenki sütött már habcsókot, ugye?) őrölt mandula és kevés keserűmandula járna (ezzel vigyázzunk, csak kevés kell belőle), de sok helyen ezt őrölt sárgabarackmaggal helyettesítik. A tévhit ellenére nem kell bele Amaretto likőr, szerintem pedig fölösleges is, de aki szereti, miért is ne tegyen bele.

Én viszont semmi keserű ízzel nem szeretem, ezért csak mandula kerül bele, abból viszont elég sok. (Rendkívül magas a havi mandulafogyasztásom, de vállalom!) A külalakra most nem fektettem nagy hangsúlyt, mert javarésze a Zabaglione fagylalt-ba került bele, összetörve. (Ez is következik.)
És persze nagyon jó fagylalt mellé, vagy Tiramisù alá is, zabaglione-ba tunkolni vagy desszertbor mellé csipegetni, vagy csak úgy meztelenül magában rágcsálni.

Ha sokat sütöttünk, ajándékba is adhatjuk, remek kis kulináris give-away lesz belőle.
Összefoglaló receptgyűjtemény további gasztroajándékokról a magyarnyelvű gasztroblogokban ITT található.

amaretti1

Olasz mandulás habcsók
(Amaretti)

2 db tojásfehérje
300 g mandula, őrölve, vagy
280 g mandula, őrölve
20 g keserűmandula, őrölve
– vagy 200 g mandula és 100 g sárgabarackmag
– vagy 300 g mandula és néhány csepp keserűmandula-kivonat
100 g cukor (ízlés szerint)
1 csipet só
1 ek vanília kivonat (elmaradhat)

A sütőt 150 °C-ra (légkeverés) előmelegítem.
A tojásfehérjéhez adom a sót, majd elkezdem felverni. Mielőtt teljesen kész, hozzáadom a cukrot, azzal készre verem. Hozzákeverem az őrölt mandulát (és a sárgabarackmagot). A masszát egy csillagvégű habzsákba teszem és egész kis korongokat nyomok a sütőlapra. (De lehet egy kiskanál segítségével is kis halmokat a lapra helyezni. Lehet nagyobb korongokat is kinyomni, attól függ, mihez használjuk, én egy részét fagylaltba teszem majd kekszmorzsaként.) 20-25 perc alatt kész lesz, akkor kiveszem és hagyom kihűlni. Frissen még ropogósan kemény, de kihűlve egy pléhdobozban néhány nap múlva megpuhul.
Kb. 50 kisebb darab / 44,5 kcal / 3,25 g zsír / LF30 65,7%  

  12 hozzászólás to “Olasz mandulás habcsók (Amaretti)”

  1. De jo, hogy kozkinccse tetted! Mar annyiszor gondoltam ra, hogy A, kene belole itthon felhlamozni, mert vmiert mindig kellene, de sohasincs -mellesleg felhalmozhatatlan :-), B, kene talalni egy jo recipet hozza…

  2. Kedves Hangya, ez olyan, de olyan egyszerű, hogy nyugodtan halmozható:-) És szerintem egy *rendes háztartásban* mindig van egy pléhdoboz amaretti… fatta in casa, természetesen, mert emberlánya sose tudhatja…

  3. öööö, amennyiben minden másnap amarettit sütök, abban az esetben talán két hét múlva már tényleg felhalmozható. De addig ki bírja energiával, keserűmandulával (most még van egy kevés, de már nem sokáig, a fát meg kivágták) és futással?
    Mindenesetre a receptért hálás vagyok, ismét:)

  4. ez most igen jól esne a reggeli kapucsinóm mellé!!!! :)

  5. Ha hat fehérjét veszel, akkor már 150 darabot kéne elpusztítani, szerintem az kettónknek sem menne 1 nap alatt:-))
    Másik verzió: lefutunk Chilii-hez, csak úgy lazán, és ott belapátoljuk az amaretti hegyeket:-)) Garantált fogyás!!

  6. Keserűmandula-aromára hol lehetne szert tenni? Mármint olyanra, ami kicsit igazibb, mint az a zöld ételfesték, amit e néven árulnak a boltokban.

  7. Sajnálom, Eszter, első körben passz, mivel egy, nem használok semmilyen aromát, kettő, a művi kínálatot sem ismerem. De gondolom, nem vagy egyedül a problémával, utánajárok és írok neked! De ha már aroma, akkor inkább Amarettot löttyints bele, az legalább természetes:-), bár nem keserű!
    Ugyan nem próbáltam, de pár csepp Angostura is megfelelne a célnak… (Ezt koktélokhoz használják, enyhén fanyar ízt ad az italoknak.)

  8. Ez máris két jó tipp, köszi!

  9. Megsütöttem, bár már az elején kiderült, hogy 2 habbá vert fehérje nem vesz fel 300 g mandulát. Biztosan ezek az arányok??? Mert nekem így nem olyan lett, mint az igazi amaretti, hanem szárazabb, keményebb, habzsákból nem is formázható.

  10. Joa, a képen láthatóakat a fenti arányokkal sütöttem, és habzsákból nyomtam ki, mert nekem meg épp így vette fel jobban és még mandulásabb az íze.
    Elég széles skálán mozognak az arányok, láttam már receptet ennél több mandulával is, de úgy is, hogy 1 fehérjére csupán 10 deka mandulát írtak. Nekem az túl folyós, bár akkor bele lehet a masszába keverni egy kanálka lisztet vagy keményítőt. A fehérje nagyságán illetve súlyán is múlik, ha kisebbet használtál, kevesebb mandulát vesz föl.
    Esetleg próbáld meg így, sok sikert hozzá!:-)

    Itt találsz adatokat a tojásra vonatkozóan:
    http://href.hu/x/6cgo

  11. azért megnyugodtam kicsit, mert már másodjára készül amaretti, az első nem jött össze, no meg kissé zöldre sikerült. A mostanit, Ízbolygó receptje alapján csináltam, de vhogy nem bírt megmaradni golyó formában, és ahogy látom a tiéd is lapi lett. Úgyh remélem, ízileg azért jó lesz és elnyeri a tetszését a többieknek! :)

  12. Kinga, remélem, azóta elfogyott és ízileg jó is lett :))
    Két trükkje van, az egyik, érdemes egy kevés keményítőt beletenni – tényleg csak egy kanálnyit -, ami összetartja.
    A másik, muffin- vagy pralinéformában sütni. A forma aljára kell csak egy kevés habot tenni és kész.
    Engem nem zavar, hogy ilyen lapos, mégis csak tudom, mi van benne! De majd sütök egy olyan magasabbat is! :))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.