aug 092007
 

A fagylalt nekem akkor jó, ha krémesen hideg, gyümölcsös és kéjesen fagyottá hűti a számat, miközben apró, jeges darabkákat rágcsálok. Éppen ezért az olyan gyümölcsösen jeges dolgokat részesítem előnyben, amelyek sorbet-ként, de jobb esetben is csak joghurttal készülnek (én ama híres Forró szerelem, vagyis amore caldo nevű, szenzációsan finom, az eredeti receptúra szerint viszont forró málnával leöntött vaníliafagylaltot is mindig joghurtfagyival kérem). Esetleg tejes-tejszínes keverék jöhet még szóba (jön is), de tudatosan itt meg is áll a fagylaltkészítési készségem. 

Ebből aztán tényleg látható, hogy mint ördög a szenteltvizet, valami tudatos alapossággal kerülöm a tojással készült fagylaltokat: pedig nem vonom kétségbe, hogy nagyon finomak tudnak lenni, krémesek, sőt, igazán jó fagylaltot csakis tojássárgájából készült krémmel lehet készíteni, de én mégse terhelem vele magam és kis családomat.

Kivételek, mint tudjuk vannak, és ez a zabaglione, amit, akárhogy is bűvészkedünk, de képtelenség tojássárgája nélkül elkészíteni. Szóval feltörtem a tojásokat és kényszeredetten különszedtem – megint csak a tojásfehérjéket (ezek később egy egyszerűsített, de mégoly finom sajtos szufléban végezték), így elkészült a zabaglione alapú fagylaltunk. Összetört amaretti kekszeket tettem bele, finom marsalát, és igen finom lett, ez tény.
Kiruccanásnak nagyon jó lett (egyeseknél ez a végállomás, én tudom), de ezek után azért maradok továbbra is a joghurtos hűsítőknél.

Összefoglaló receptgyűjtemény a fagylaltokról és egyéb érdekességek a magyarnyelvű gasztroblogokban ITT található.

Zabaglione fagylalt

Zabaglione fagylalt
(Gelato allo zabaglione)

4 db tojássárgája
100 g cukor (5 ek)
80 ml Marsala (vagy egyéb desszertbor, pl. Tokaji aszu)
250 ml tej
250 ml tejszín
60 ml espresso
200 g amaretti, összetörve

Egy lábasban összekeverem a tojássárgáját és a cukrot, majd hozzáöntöm a marsala-t, a tejet és a tejszínt. Habverővel alaposan összedolgozom és gyenge hőn (a legjobb vízfürdőn) addig főzöm, amíg épp nem sűrűsödik, vagyis klasszikus zabaglione-t nem kapok. Az amarettit fóliában összetöröm (én húsklopfolóval szoktam), hozzávegyítem, majd legvégén az espressot is. Néhány órára alaposan lehűtöm, és beteszem a fagylaltgépbe. 
1 literes fagylaltgépbe való adag / 18 gombóc / 2.542 kcal / 114 g zsír / LF30 40,3%
                                                   1 gombóc /   141 kcal /   6,3 g zsír / LF30 40,3%

  4 hozzászólás to “Zabaglione fagylalt (Gelato allo zabaglione)”

 1. ühümmm, én meg fogyjak le ahogy tudok? ez nyilvános izgatás ám!!! :)))

 2. Épp ma csináltam újra nektarinos és kókuszos fagyit a tojásos alaplé kihagyásával, tejjel és tejszínnel.
  Ojjjan lágy lett, hogy csak na, pedig a tejszínt felverve adtam hozzá. Persze lehet, hogy hagynom kellett volna még a gépben, de nekem a 20 perc fagyigépezés már szokatlanul sok, ennyit ment egy adaggal.
  Az íze jó volt.
  És ez a tiéd…!!!

 3. Ugggye, milyen jó fagyit lehet tojás nélkül is keverni?? Én is néha felverem félig a tejszínt (egy lezárt pohárban, felrázva, annyi elég neki, vagy van az a TW is), attól levegősebb lesz.
  Az egyéb kreációimat már le se merem írni:-)

 4. Perszepersze. De a tojásos sem rossz:))
  Ó, nekem is vannak egészen szikár változatok, mondhatni már receptje sincs, annyira egyszerű :))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.