aug 122007
 

Barátaink bejelentkeztek egy hétvégi látogatásra. Igaz ugyan, hogy egy helybéli, igen vonzó program is a segítségünkre sietett, (máskor is megkörnyékezem majd a városi programszervezőket:-), de nem csak ezért ültek repülőre – jó volt újra együtt lenni, nagyokat beszélgetni, róni az éjszaka is zsibongó, élettel teli belvárost, és persze átadni magunkat a kulináris örömöknek is.
Két hete készültem erre a vacsorára, mert még utolsó előtti nap sem tudtam eldönteni, mi legyen a fogadó menü. Azt persze régóta tudom, mit nem szeretnek, de azt is, hogy ami a főztömet illeti, arra igencsak nyitottak és vállalkozókedvűek:-)) A következő menünek végül is a kapacitáshiány szabott korlátokat, pedig szívesen próbálkoztam volna még néhány attitűddel:

Bresaola mézmártással és vegyes, málnabalzsamos salátával
Zöldséges szarvasragu sajtos polentával és karamellizált paradicsommal
Crespelle, rote Grütze és kardamomfagylalt
 

Ez utóbbi fogás sajnos már csak némi (egyéb) fagylalt formájában jelent meg, de sebaj, következő alkalommal ő is szerepel majd. A vacsorához spanyol vörösbort, utána pedig természetesen grappát ittunk. (A vacsora további részletei folyamatosan következnek majd.)

Ez a saláta nem teljesen saját találmány: néhány hónapja előételként étteremben kaptam egy forró, csípős mézzel leöntött sonkát. Érezhető volt, hogy chilipaprika pirítódott a beredukált, fűszeres mézben, amit finoman eloszlattak a vékony hússzeleteken. Ez az ízélmény, ahogy ez az édes-csípős mártás szinte egyesült a hússzeletkékkel, olyan frenetikus volt, hogy már ott *boncolgattam* is szegény mártást, hogyan is rekonstruáljam később. Végül is ez a mártás lett a kísérleteim eredménye, amihez még egy málnabalzsamos salátát is adtam. Étvágygerjesztőnek szánt adag lett, de ha megduplázzuk és forró, vajas pirítóst adunk mellé, akkor egy könnyebb vacsora is kerekedhet belőle. 
A bresaola, egy levegőn érlelt, olasz, marhahúsból készült sonka (HU/EN/IT) mellett döntöttem, ami nagyon jól kihozta a csípős mézes mártás zamatát. Vagy a mézmártás a bresaola-ét?
   

Bresaola mézmártással

Bresaola mézmártással és málnabalzsamos salátával
(Insalata mista con bresaola)

A málnabalzsamos salátához
     150 g vegyes leveles saláta (rucola, vörös és fehér endívia, madársaláta)
     100 g málna, frissen (elhagyható)
     A dressinghez
     5 ek olívaolaj
     2,5 ek málnabalzsam
     1 ek méz
     1 mk só 
     feketebors, frissen tekerve

A mézmártásos bresaola-hoz 
     20 szelet bresaola (100 g)
     4 ek méz
     4 ek ásványvíz
     ½ db peperoncino (chilipaprika, vagy chilipehely) 
     1 mk só
     ½ mk bors, frissen tekerve

A dressing hozzávalóit összekeverem, a salátát előkészítem (szétszedem, megmosom, felvágom, kicentrifugázom, vagy veszek egy kész csomag, rucolát is tartalmazó vegyes salátát.)
A mézmártáshoz a vizet felteszem az apróra vágott chilivel és a fűszerekkel lassú hőn főni, majd néhány perc múlva hozzákanalazom a mézet. Hagyom a felére redukálódni, és átszűröm. (Ehelyett chilipelyhet is lehet használni, ez viszont bennehagyható.) Kóstolgatni kell, hogy kellően sós és csípős is legyen.
Egy tálra rendezem a bresaola szeleteket, melléhalmozom a dressingbe forgatott salátát és málnaszemeket rakosgatok közé (ha van, de elhagyható). A sonkára rákanalazom a mézmártást. 
4 személyre / 249 kcal / 13 g zsír / LF30 48,6%
2 ek olívaolaj használatával (5 ek helyett) viszont már LF30 lesz: 
4 személyre / 183 kcal /   6 g zsír / LF30 29,8%

  9 hozzászólás to “Bresaola mézmártással és málnás salátával”

 1. Már eddig is erősen hajlottam rá, de most már biztos, hogy teljesen önzetlenül és puszta csodálatból keresni fogom a barátságodat. Tényleg nem azért ám, mert mennék hozzád vendégségbe!

 2. :DD – Ha jössz, hozzál légyszi néhány csomag túrórudit meg fél kiló tévépaprikát:-)

 3. Hú, mikor mehetünk hozzátok vendégségbe? :) Egyébként üdv Lausanneból!

 4. Áá, látom, lekapcsoltad a lámpát Krakkóban:-( gondoltunk ám Rátok!
  A Ti esetetekben átváltható a dolog Appenzeller-re, a mennyiséget majd leemilezzük:-))

 5. Esetleg elkísérném Zsuzskát, pusztán szívjóságból, nehogy eltévedjen szegény…

 6. Énis, énis! Egy kis Original Berliner Currywurst-tal hozzá tudok járulni a csomaghoz, amit ajándékba viszünk Mammának a vacsoráért :-)

 7. Tanúsítom, hogy kellően sós és kellően csípős volt. Mindenkinek melegen ajánlom!!!
  Egyébként felhívom a figyelmet, hogy Mamma különösen kiváló alapanyagokkal dolgozik. Egyik reggel végigkóstoltatta velem a balzsamecet gyűjteményét… :-))

 8. Olaszországban jártamkor volt szerencsém a mézzel körített sonkához. Először igencsak furcsállottam, de nagyon-nagyon finooom! Szuper választás! Imádom a menüidet, bárcsak lenne időm végigfőzőcskézni őket.
  Egyébként azt hiszem menthetetlenül beleszerettem az olasz konyhaművészetbe, és ebben nem kis szereped van neked is! :)

 9. :-)) Azt hiszem, a vacsorából tényleg ez a *mézes sonka* lett a favorit! Több előétel között inogtam, de mivel mi is oda vagyunk érte, ez lett.
  Nagyon köszönöm, megnyugodtam, akkor hirdetjük tovább az igét olaszkonyha ügyben:-) Egyébként jó ötletet adtál!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.