aug 212007
 

Lassan közeledünk a vacsoránk vége felé, a főételnél hiányzik még a karamellizált paradicsom.
Nem arattam vele osztatlan sikert a tálalásnál, pedig szerintem igazán jó találat volt frissítő, zamatos köretként a szarvasragu és a sajtos polenta mellé. Ez egyfajta átmenet a sült és a készre aszalt paradicsom között, attól függően, meddig hagyjuk a sütőben.
Aztán elérkeztünk a desszerthez (ami sajnos nem a tervezett szerint valósult meg) és már csak egy-két fagylaltgombócra lett a társaságnak kapacitása.
Férjem ekkor megszólalt: “Vedd csak elő azt a kecskesajtfagylaltot is!” Na de hallani kellett volna azt a félre nem érthető, apró kis élcet a hangjában! Ez a fagylalt neki, ki tudja, miért, valami oknál fogva nagy mumus. Egy évek óta dédelgetett, rakosgatott receptet pár hete elkészítttem, akkor kipróbálta, de egy nyalat után közölte, .. na ezt inkább nem írom le. Szóval nem igen ízlett neki – na jó, mentsége, hogy ő a gyümölcsfagylaltokat szereti inkább – pedig szerintem zseniális! A nemtetszése azért nem tépázta meg a lelkemet, ezért itt is az asztalra, illetve tálkákba került. Csak úgy, egyedül. Erre barátnőm megszólalt: “Hmm. Ez nem is rossz az aszalt paradicsommal.” és bekanalazott egy piros félgömböt egy kanálka kecske mellé.

Hát így lett születőben ez a recept.

Ezek után valami “alávalót” kellett már csak keresnem. A sors úgy hozta, hogy másnap orvosi váróban ücsörögtem és mivel sajnos elég sokat járok mostanság ide (nem kell aggódni), már az összes újságot kiolvastam. Hétfő lévén, volt új is, persze én az újságokat a vége felé kezdem nézegetni, a recepteknél. És tessék, azonmód szembejött velem az alávaló, egy mandulás kosárka képében! A hozzávalókat gyorsan bepötyögtem a  telefonomba, (apró dolgokat változtattam rajta) és íme, kész lett az adaptált desszert. Nem mindennapi, de éppen ezért olyan klassz. Nem túl édes, kellően megvan benne az egyensúly. A paradicsom így, desszertnek édesebb, húsos köretnek a plusz cukor talán már sok lehet, a kosárkák ropogósak és kimondottan gazdagok ízben, nem olyan fűrészpor alátét, mint egy sima fagylaltos ostya. 
Másnap a férjem a manduláskosárkájára kért banánfagylaltot és a maradék grütze-t, és felsóhajtott: “De hát miért nem így tálaltad?” Csak.   

Kecskesajtfagylalt mandulakosárka karamellizált paradicsom

Kecskesajtfagylalt manduláskosárban, karamellizált paradicsommal

A manduláskosárhoz
2 db tojásfehérje
100 g mandula, darabosan
70 g kristálycukor, finomított
15 g búzaliszt (1 lapos ek)
20 g vaj, olvasztva
1 csipet só

Egy keverőtálban a tojásfehérjét villával kissé felverem, majd hozzákeverem az összes hozzávalót. Félórára hidegre teszem pihenni.
A sütőt légkeverésen 180 °C-ra előmelegítem. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek (vagy szilikonlapot teszek bele) és a masszából egy evőkanállal segítségéevel 6 darab lapos, lehetőleg kerek, 10 cm széles halmokat teszek rá. 10 percig (esetleg 12 percig) sütöm, amíg a széle barnulni nem kezd. Ekkor egyenként kiveszem a lapokat (a szélüket egy késsel körben óvatosan fellazítottam) és egy tálka megfordított aljára teszem és körben jól lenyomkodom. (Mindezt érdemes nem puszta kézzel végezni, mert forró.) Igy teszek a többivel is. (Én három tálkát készítettem elő, a negyediknél már megkötött az első, azt óvatosan lefejtettem a tálkáról és folytattam tovább.) Felhasználásig lazán, egymásra téve alufóliába tekerem a kosárkákat, igy jó pár napig ropogósak maradnak.

A kecskesajtfagylalthoz
180 g kristálycukor
180 ml víz
300 g kecskekrémsajt, vagy
     150 g kecskekrémsajt
     150 g friss krémsajt
4 ek citromlé, frissen facsarva
4 ek narancslé, frissen facsarva
1 ek mézbalzsam (vagy fehérborecet)
1 tk zöldbors, durván szétnyomkodva (vagy üveges)
1 csipet só

Cukorszirupot főzök és hagyom teljesen kihűlni. Egy keverőtálban szétnyomkodom a krémsajtot, hozzáadom a cukorszirupot és a többi hozzávalót. Közben érdemes ízlelgetni, kinek hogyan lesz jó. (Mennyi ecetbalzsam vagy citromlé, mennyi bors, esetleg üveges, eltett bors mehet még bele, hogy harmonikus legyen.)
Lehűtöm és elkészítem a fagylaltot. (A fagylaltból természetesen több lesz, mint az ehhez szükséges mennyiség.)

A karamellizált paradicsomhoz
12 db koktélparadicsom (vagy kisméretű paradicsom)

feketebors, őrölve
porcukor
2 ek olívaolaj

A sütőt alsó-felső hőn 160 °C-ra előmelegítem.
A paradicsomokat félbevágom és nyitott felükkel felfelé egy helyes kis tűzálló tálba helyezem. Sózom és borsot tekerek rájuk, majd kiskanál segítségével mindegyikre egy kevés porcukrot szórok. Megöntözöm az olívaolajjal. (Itt használhatunk ízesített olajat is, a fantáziának nincs határa!)
Betolom a sütőbe és attól függően, mennyire szeretném a paradicsomot aszaltszerűen, alacsony hőn sütögetem. Legalább 1 órát érdemes benthagyni, de két óra alatt még ízletesebb lesz. Értelemszerűen minél alacsonyabb a hő, annál több időre van szüksége, de annál ízesebb is lesz a paradicsom.
Ha késznek gondolom, (ez lehet 30 perctől két és fél óráig bármi) kiveszem, még egyszer porcukrot szórok a tetejére és a cukrot egy karamellizáló pisztollyal megolvasztom. (Ez a mozzanat elmaradt a szarvasragunál, de ennél a fagylaltnál nem hagynám ki.) Akinek nincs ilyen alkalmatossága, az tolja a grill alá, vagy hagyja el, esetleg tegyen rá már az elején több cukrot. 
Ha már nekiállunk, érdemes nagyobb adagot betolni a sütőbe, mert jó pár napig eláll. 
6 személyre

  4 hozzászólás to “Kecskesajtfagylalt manduláskosárban, karamellizált paradicsommal”

  1. Amióta beharangoztad ezt a fagyit nagyon vártam, mikor írod be végre. A legjobb az, hogy koktélparadicsom kivételével minden hozzávalóból van otthon az egész desszerthez, a koktélparadicsom meg elég könnyen beszerezhetö :-) A mandula az milyen? Mennyire darabos? A kosárkák mennyi ideig tarthatók el?
    Van esetleg valami kipróbált recepted kecskesajt-mousse-ra? Nemrég ettem egy étteremben és nagyon ízlett.

  2. Ó, miért nem írtál, hogy küldjem el előtte?:-)
    Ha találsz kisebb méretű, zamatos paradicsomokat (e képen ezek olyanok), akkor nem kell koktélparadicsom, bár ez szerencse kérdése, kapsz-e. A mandula nem a lapocska, hanem olyan pici darabolt. Szóval van az: egész, lapocska, ceruzára vágott, darabos és az őrölt, ez darabos, és nagyon jól mutatott. A képen látszik talán, hogy a rücskös oldala van kivül.
    A kosárkákat lazán alufóliába tekertem, szobahőmérsékleten tároltam, az utolsó 4 nap után fogyott el, és még mindig ropogós maradt. Tényleg zseniálisak, na, nálunk basic lesz, az biztos.
    Mi is nagy kecskesajt-rajongók vagyunk, ilyen mousse-t már én is ettem, küldöm neked levélben.

  3. Elkészült :-) Igaz, hogy a kecskekrémsajtból egy darabka “elkopott” mire a fagylaltra került a sor, de így is jó lett. Fele adagot csináltam, nekem kicsit édes lett, legközelebb kevesebb szirupot fözök, de azért nagyon ízlett. Drága uramnak meg túl “kecskés” lett, mondjuk azért megette… A mandulás kosárka egészen addig jól nézett ki, amíg a tepsiben volt, aztán inkább elszakadt, mint hajlott, pedig forrón próbáltam meg formázni. Kihülés után meg puha lett, nem ropogós, szerintem túl vastag volt a tészta, most van otthon még négy mandulás lapom, mert kisimultak… Legközelebb darált mandulát használok, abból reményeim szerint vékonyabb lapokat lehet sütni. Nem kudarc, mert ízre szerintem minden jó volt, csak a külalakon kell még dolgozni :-) Ja, nagyon jól müködik fagylaltgép nélkül is.

  4. Ennek a részsikernek is igazán örülök:-))
    Namármost, én is már eleve kevesebb cukorral főztem a szirupot, azt írtam, de hát az ízlések… A mi drága Uraink valahogy egy húrra pendülnek, az enyémnek sem smakkolt, de ezt már ítam és ez nem is renget meg engem. Azért közölte, hogy a recept nagyon-nagyon jó, csak hát őnéki nem ízlik annyira:-), de ez engem nehogy visszavessen bármiben is!
    Ha túl kecskés, akkor helyettesítsd egy kevés normál krémsajttal, ez ízlés kérdése, milyen arányban. Épphogy csak lehessen érezni a kecskét. Szerintem is van annyira krémes, hogy nem kell hozzá gép, elmegy anélkül is! Ezt jó tudni, köszönjük!

    A kosárkára nem tudok mit mondani, nekem ugyanis kiválóan működott! Én még forrón, nem túl szexis módon, gumikesztyűben kaptam ki őket egyenként a sütőből és simítottam rá a tálkára. Pár perc (lehet 10 is) múlva már megkötött, fellazítottam a szélét, egyik sem tört el. Lehet, hogy őrölt mandula jobb eredményhez vezetne, ebben igazad lehet. Viszont ez a darabos igen rusztikus volt!
    Nekem tényleg ropogós maradt végig, és az ÉN URAMNAK speciell ez ízlett!!! Kérte, hogy a házi repertoár része is legyen!
    Azért remélem, adsz még nekik egy esélyt, nálam pont ebben az összeállításban megmaradnak biztos befutóként!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.