Sze 062007
 

A citromos sütemény eredetileg Dél-Olaszországból származik, de lédús, zamatos, óriási citromok szinte mindenhol tonnaszám teremnek egészen Délig, ezért mára nem is lehet tudni, hol sütötték az eredetit. Egyes források szerint a campaniai verzió ricottával készül egy vajas omlóstészta ágyon, viszont Campaniaban sehol sem láttam, se nem ettem ilyet. (A ricotta felhasználása igen elterjedt, de nem épp ebben a formában.) Citromos süteményből (amit mindig tortának neveznek a kerek formája miatt) viszont ez a fajta hódít, állítólag ő is Capri szigetéről érkezett, mint mandulás rokona, könnyű piskótaszerű tésztalap, szinte légies, krém nélkül, a krémszerűségét a rákent, majd szép lassan beleszivárgó sűrű citromos sziruptól kapja.

Sokáig kerestem a megfelelő receptet, ami pont olyan, mint amit Nápolyban és környékén ettünk. A férjem azóta nyaggat, mert akármelyik, magát eredetinek valló receptet is sütöttem, sosem volt az igazi, mint épp az, amit a Di Matteo-ban ettünk. Többszöri nekifutásomat végül is díjazta, azt mondta: "Hmm, ez már közelít." Ez már tényleg hasonlít a Matteo-féle etalonhoz, légies, könnyű és hihetetlen citromos! 

Egyszerű, délutánra (vagy nálunk reggelire) való sütemény, melyben a cukor és a tetemes citrommennyiség (amiből kell bele vagy 4 darab) igazán jól harmonizál egymással.

Mivel nincs benne tojássárgája, csak a fehérje (abból is 6 darab), ezért a maradék tojásfehérje-projekthez is kiváló felhasználási terület. Könnyebb is lesz tőle.

Torta al limone

Citromos sütemény Capri szigetéről
(Torta al limone)

A tésztához
400 g búzaliszt, vagy
     250 g búzaliszt
     150 g burgonyaliszt
200 g cukor
2 tk sütőpor
1 csipet só
1 db citrom leve és reszelt héja
150 g vaj, kissé felolvasztva
320 ml tej
6 db tojásfehérje
A citromos sziruphoz
125 ml citromlé (2-3 db) 
125 ml víz
200 g cukor
1 db citrom reszelt héja

A sütőt 180 ºC-ra (160 ºC/légkeverésen) előmelegítem.
Egy nagy keverőtálba teszem a lisztet, cukrot, sütőport, sót, a citrom héját, levét és az olvasztott vajat, majd hozzáöntöm majdnem az egész tejet (érdemes előtte lemérni, nehogy túlöntsük) és az egészet alaposan összekeverem. Közepesen sűrű, folyós massza legyen, a tej mennyiségével ezt lehet utólag korrigálni. A tojásfehérjét keményre felverem és beleforgatom a tésztába.
Egy kapcsos tortaformát (Ø 28cm) kivajazok, belesimítom a tésztát és beteszem az előmelegített sütőbe.
Közben elkészítem a citromos szirupot. A hozzávalókat egy lábasban felforralom és gyenge lángon addig gyöngyöztetem, amíg kissé sűrűbb lesz – ez 10-15 perc.
A torta 35 perc alatt kész, akkor kiveszem a sütőből, egy lapra teszem és a kapcsot is lefejtem róla. Mivel a teteje egyenetlen lesz, levágtam vízszintesen a kalapját, de így a szirupot is jobban felveszi – amit egy ecsettel még forrón mindjárt rá is kenek. (Ahogy hűl a szirup, annál sűrűbb lesz.) Kenegetem, de közben hagyom, hogy beigya a szirupot, így néhány menetben rá lehet kenni az egészet, ez a procedúra így akár 1 órág is eltarthat. (Ha a szirup nem túl sűrű, akkor egy fecskendővel is be lehet nyomkodni, bár ez nem igazán autentikus megoldás:-)
Ha kihűlt a torta és a szirup is megszáradt, a tetejét porcukorral megszórom.
1 db kerek torta – 12 szelet /  377 kcal / 11 g zsír / LF30 26,8%

Italajánlat:
Limoncello, természetesen jégbehűtve, jégbehűtött poharakból
 

  6 hozzászólás to “Citromos sütemény Capri szigetéről (Torta al limone)”

  1. Ez nagyon jól néz ki:)

  2. óóóó, megint egy capri-i torta! ezt én nem kóstoltam, de így legalább nincs etalon! :) és még kalória szegény is! :) EZ KELL NEKEM A HÉTVÉGÉRE, KÖSZI!!!!

  3. :-))
    Chilii, tudod, nagy tehertől mentesülsz, ha nincs etalon! Jaj, és én sem vetem ám meg a finom PLUSZ kalóriaszegény dolgokat:-))

  4. Carissima Mamma!

    Ma készítem másodszor. Első alkalommal a nagynénémnek sütöttem meg, teljesen el volt ájulva tőle.:)
    Most egy “mezei” paradicsomos-bazsalikomos penne után, nehogy már visszafogjuk magunkat…Khm…

  5. Örülök, Kata, hogy ennyire ízlett, a kísérletezésem már nem volt hiába:-))
    Szerintem ma én is megsütöm újra, a friss citromosságával ez olyan májusi sütemény!:-))

  6. Szia!

    Megint segítség kellene! :)
    Crostata al Limone tortát szeretnék sütni az anyukámnak. Most hétvégén lesz a szülinapja.
    Nincs véletlenül egy bevált recepted hozzá?
    köszi
    üdv
    Petra

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.