okt 102007
 

Nemrég kezembe akadt a *Cucina moderna* legújabb különkiadása. Belelapoztam, de már mentem is a pénztár irányába, mert a téma megintcsak ígéretesnek tűnt. Magát az újságot nem kedvelem annyira (volt már két sikertelen próbálkozásom a receptjeivel, ezek nem is kerültek fel ide), viszont a Serie oro (de maga az újság is) az olasz konyha újradefiniált, modern változatát tűzte ki zászlajára, és mindig egy-egy aktuális témával rukkol elő. (A tavaly téli számuk például az előételekkel foglalkozott, egy hasonló májterrin ott is szerepelt, mint az én borjúmájjal töltött palacsintám.) 
Az őszi szám a Le conserve della nonna címet viseli, vagyis tegyünk csak el annyi üveget az éléskamránkba, amennyit csak tudunk. Úgyis közeleg a karácsony, az ajándékozások ideje, és az újság puszta átlapozása után is tele voltam már ötletekkel. Mire leszállt a gépem (a lapot a reptéren lőttem), már össze is írtam a megvalósítandó recepteket.:-)

Ennek a zsályalikőrnek a receptje is innen származik. Nem volt kétség, zsályaimádatom mellett ezt meg kell csinálnom, ráadásul hihetetlen gyors és egyszerű a dolog.
Először egy kevés vízben feloldjuk a cukrot, majd ebben a sűrű szirupban egy keveset forraljuk a zsályalevélkéket, hogy a zamatuk még jobban kioldódjon. Ezt az eljárást eddig még nem ismertem erre a célra, (eddig csak lében-alkoholban áztattam a fűszereket, gyümölcsöket), de meg kell mondjam, valóban hatásos módszer! Utána hozzáöntöm a grappát és már mehet is szirupos levélkéstől az üvegbe. Elővigyázatosságból kisebb adagot készítettem, de pár nap után már kóstolgattuk is. A zsálya íze fűszerként elég intenzív és egyéni ízlésre vall, de azt hiszem, ezt még az is jó kedvvel megissza, aki nem szeretné annyira. A világoszöld színe változni nem fog már.
Kevesebb cukrot használtam, mint a receptben, nekem így is már majdnem édes lett, ezért azt javaslom, inkább indítsunk kevesebbel, kóstolgatni még mindig lehet és egy kevés cukrot még pótolhatunk. Lágy grappa a legjobb hozzá (már a színe miatt is), én Prosecco-t használtam, de Chardonnay, vagy egy könnyű barrique is megfelel. Elég ütős likőrt kapunk belőle, ha 42% Vol.-os grappát használunk, akkor meglesz a 40 fokunk:-)) Ezt több beforralt vízzel korrigálhatjuk ugyan lefelé, de szerintem nem érdemes.
Másik módja az alkoholtartalom csökkentésének, ha a cukorszirupba ízlés szerinti mennyiségű grappát töltünk (mondjuk 150 ml-t) és legalább 5 percig forraljuk, akkor ennek a résznek elvész az alkoholtartalma. Kicsit lehűtjük, úgy öntjük hozzá a maradék grappát. Ezzel a módszerrel 22-25% Vol.-ra lehet csökkenteni a likőrt. (Ezt így még nem próbáltam ki, viszont annyit főzök ezzel a módszerrel alkohollal, hogy biztos működik. Látom, lassan be kell szereznem egy alkoholfok-mérőt:-))

Hasonlóan más zöldfűszerekkel is lehet próbálkozni, de a cukorszirupban való főzőcskét csak a robusztusabb fűszerek bírják. A levélkék egyébként az üvegben maradnak, és mivel itt több mint 40 fokos alkoholról van szó, benne is hagyhatjuk őket.
3-4 hétig néha forgassuk meg az üveget, utána fogyasztható. Digestiv-nek való ital, de fagylaltra, koktélba is tehetjük.

Összefoglaló receptgyűjtemény további gasztroajándékokról a magyarnyelvű gasztroblogokban ITT található.

Zsályalikőr grappával

Zsályalikőr grappával
(Liquore alla salvia)

120 g cukor
4 ek víz
20 levélke zsálya (maximum 30)
500 ml grappa (lágy)
1 ek vanília kivonat

Egy kis lábasban felforralom a vizet a cukorral és sűrű szirupot főzök belőle. Beleteszem a megmosott és egészben hagyott zsályaleveleket és vagy 5 percig – néha átkavarva – forralgatom. A levélkék azonnal összezsugorodnak, de a zsálya robusztus jószág, nem esnek szét.
Hagyom egy kicsit hűlni, majd hozzáöntöm a grappát és a vaníliát. Ha kihűlt, üvegbe öntöm. Az első időben néha át kell forgatni, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
Néhány nap múlva már kezd a végső íze kibontakozni.
500 ml likőr /

  14 hozzászólás to “Zsályalikőr grappával”

  1. A zsálya íze megvan. De likőrben nem tudom elképzelni. Kesernyés kicsit?

  2. Egyáltalán nem keserű, nyomokban sem:-)), nem egy unicum:-)) (na jó, talán picit fanyar), bár én nagyon szeretem a zsályát, ezért lehet, hogy keserűségileg nem mérvadó a véleményem:-)).
    Kellemes zöldfűszeres boquet-ja van, sokkal jobb, mint vártam! Esetleg más fűszert is hozzá lehetne tenni. Az biztos, hogy a cukorban való pirítás nagyon jót tesz neki.

  3. Szia,

    hát ezt biztos, h kipróbálom!!! Idén, úgyis csak ehető-iható ajándékok lesznek karácsonyra!!!

  4. és a zsálya hol szerződik be?

  5. Csak ajánlani tudom, Itality, barátoknak különösen kedves ajándék az efféle dolog. Nálam is lesz még néhány ilyen *gasztroajándék*, de lehet, hogy előtte magam ajándékozom meg vele:-))

    Fakanál, ha a kérdés arra irányul, amit kérdeztél:-)), a fűszeresnél vettem, de szívesen viszek neked frisset:-)))

  6. Tavaly medvehagymásat csináltam. Az a büntető kategória…
    Viszont remek gyógyír degesz hasra.

  7. mindig akad egy-két ilyen ajándék, de most azt hiszem, mind ilyen lesz!!! Az év során már kiderült, h kinek-mi a kedvence, úgyhogy úgy érzem nem lesz nehéz a választás! :)

  8. Zsálya: minden kertészetben kapható itt pestkörnyéken.nálunk kibírt mindent, vissza kell vágni, télre betakarni és burjánzik egész nyáron.szerintem az erkélyt is bírja.a májusi zsálya pedig szinte mindenre gyógyír…

  9. Ezen felbuzdulva lerohantam megvenni, de csak a normál kiadás volt, semmi serie d’oro, viszont zsályáért legalább nem kell rohangálni, az van az erkélyen.

  10. A különkiadás évente 6x jelenik meg, de ha elszalasztom, néhány helyen lehet csak utánrendelni. Ez a szám egyre jobban tetszik és biztos, hogy jó pár dolog meg is valósul belőle.
    (A grappában eltett fahéjas mazsola már szintén a kamrában csücsül:-)

  11. Reméljük, még sok jó dolgot megtudhatunk belőle!!! :)

  12. Mamma, megköszönném.

    piszke: neked is:)

  13. Rátaláltam, elolvastam, kirohantam a kertbe zsályalevelet szüretelni. Egy befőttes üvegben várja az idő múlását.
    Lila levelű zsálya nő a kertünkben, kicsit aggódtam, milyen színe lesz az italnak. Már tudom, hogy zöldes, a szirupban főzés alatt teljesen eltűnt a lila színe, kizöldült.

  14. Az idő múlása csak jót tehet neki, és örülnék, ha beszámolnál majd az eredményről: nekem ugyanis nagyon ízlett, különleges, fűszeres íze van, ami hetente változik és mélyül.
    Kár, hogy a lila színe kifakult, igazán vicces lett volna:-))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.