nov 052007
 

Aki az ünnepekre valami alkoholos finomságot szeretne készíteni – akár ajándékba, akár saját fogyasztásra -, annak lassan elkezdődik a finis. A legtöbb likőrnek ugyanis legalább 4 hét érlelődésre van szüksége, amíg valóban élvezhető lesz. Ez idő alatt már teljesen kibontja az ízét, de nyugodtan lehet még tovább is érlelni, akár hetekre, hónapokra elfelejtkezni róla.
Az alábbi recept is onnan való, ahol a zsályalikőrt találtam. Azonnal összerakható, pillanatok alatt elkészülő csemege, csak hagyjuk utána nyugodtan a kamrában. Itt is érvényes, hogy jó minőségű, de lágy grappát használjunk, emiatt is értékes ajándéknak számít. (Az a törkölypálinka, amelyik torokban kapar, nem jó minőségű.) A mazsola esetében pedig nagyszemű, igazán puffanós szemeket vettem. (Régi készlet volt otthon.) Ugyanúgy, mint a likőr, ez is hétről-hétre változik, az íze egyre kerekebb, markánsabb, kisimultabb lesz. 
Felhasználhatjuk csak úgy magában, de fagylaltra, vagy akár sültek mellé, grillezéshez is megállja a helyét, de amint élesben is kipróbálom, beszámolok róla.

Mazsola grappában

Mazsola grappában

200 g aranymazsola, vagy
     – 100 g mazsola
     – 100 g aszaltszilva (húsosabb fajta)
1 rúd fahéj (6-8 cm)
½ rúd vanília
170 ml grappa (lágyabb ízű)

A mazsolát (és az aszaltszilvát) forró víz alatt alaposan megmosom. A szilvát félbevágom. Egy méretes üvegbe teszem (én 450 ml-es üveget használtam) a felét, közé teszem a vaníliát és a fahéjrudat, ráteszem a maradék gyümölcsöt és ráöntöm a grappát úgy, hogy még egy ujjnyira elfedje. Mire beérik, a gyümölcs magába szívja a grappát is.
Rácsavarom a tetejét, és eleinte naponta, később riktábban megforgatom az üveget, hogy a zamatok mindenhol érjék az aszaltgyümölcsöt.
1 db 450 ml-es üveg

  6 hozzászólás to “Mazsola grappában”

  1. Nálunk ez az ágyaspálinkából származik :-)A mazsolát csak úgy, el szoktuk “csipegetni”, a szilva általában a karácsonyi töltött pulykamell tekercsbe végzi.

  2. amikor ilyen recepteket olvasok, mindig eszembe jut, hogy vajon mit szólna a szemközti bár pultosa, hogy ha egy kis üvegcsével megjelennék, és kérnék pl. 170 ml grappát, vagy 50 ml ilyen-olyan likőrkét elvitelre, kizárólag süteményészeti célzattal :)

  3. Az ágyaspálinka is ugyanazon eljárás szerint készül, szóval az ágyaspálinka a mi grappánk:-)), bár még sosem kóstoltam:-((
    Ó, akkor szintén zenész? Ezt nem is az olaszok találták ki??:-))
    A szilvának ebbéli felhasználásról még nem gondolkodtam, de jó ötlet! Én is csipegetni gondoltam, illetve kecskesajthoz sajttálhoz, ahhoz kiváló lesz.

    @Chilii: ha bárban veszed a grappát (nyilván adna:-))), az mégúgy megnyomja az árát. Azt nem tudom, Nálatok hol lehet grappát kapni, de a grappának annyira jellegzetes az íze, hogy ha mással helyettesíted, teljesen más fogást kapsz. Sajnos. Nekem nagyon ízlik ez a mazsolás verzió, persze könnyű nekem, nagy grappafogyasztó és -értékelő vagyok!!!

  4. Én úgy tudom, hogy a grappa az törkölypálinkát takar. Jól tudom? Az ágyaspálinkát is szoktuk törkölypálinkából csinálni, illetve ha törkölypálinkából készül, akkor csak és kizárólag mazsolával van neki “megágyazva”. Elveteműltebbek mézzel édesítik. Én nem.(Az édes bort sem szeretem:-))

  5. sziasztok!
    Már szóltam a pálinka forrásomnak,h igényt tartok a nedűjére, kotyvasztás céljából. Finom almapálinkát fogok használni, mivel talán az a legsemlegesebb ízvilágú. Végre elkészítem a zsályalikőrt is, no meg a tavaly oly jól bevált kökény likőrt.

  6. Igazad van, kicsit *elnagyoltam* a választ, ha pontosítunk, akkor itt másról van szó. A grappa az olasz törkölypálinka levédett neve, csak helybeli préselt szőlőből (vagyis törkölyből) készített italt lehet így nevezni, és nem sznobság, mint ahogy néhány helyen már – sajnos – olvastam.

    Most pontosan utánanéztem: Az ágyaspálinka meg valamilyen pálinka, amit valamilyen ízesítésen azomásítanak, vagyis ágyaznak, ha jól tudom. Szóval az már a törkölypálinka továbbdolgozott verziója, de ágyas más gyümölcspálinka is lehet, ha jól értem.
    Hát, nem tudom, hogy ezt a fenti dolgot lehetne-e ágyaspálinkának nevezni:-)), inkább nem tenném.

    De épp ezért helyettesítésre inkább sima törkölypálinkát ajánlanék, mert ennél a törköly íze a lényeg. Szerintem.

Leave a Reply to Itality Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.