nov 102007
 

Ahogy már említettem, a csokoládéhabot natúr voltában, magában szeretem a legjobban. Néha azonban jó lenne feldobni valamivel, de ehhez a tejszínhab – ha már nincs is benne – nemigen alkalmas. Próbálkoztam már ezzel-azzal, egyszer vendégeknek málnavelőn tálaltam a habgaluskákat, de az a málna és a csokoládé talán eltérő savas ízvilága nem jött be igazán.
Próbáltam fehér csokoládéval is, ez ellen viszont a megrögzött hagyománytiszteletem berzenkedett….
De ha már jubileumi desszert, akkor tenni kell valamit, ezért született a következő, gyümölcsös és egyben jeges finomság, aminek az ötletét
innen vettem.
Ez már igazán az én mousse-om, pontosan úgy, ahogy én szeretem!

Fontos, hogy csakis friss tojást használjunk. A csokoládé ízlés kérdése, én nem szeretem a 60-70%-nál töményebb csokoládét, de kevesebb kakaótartalommal viszont nem lesz elég markáns. Fontos még, hogy a vaj is nagyon jó legyen, mivel a vizes vajtól morzsássá ugrik a csokikrém. A rum vagy brandy nem létszükséglet, de kifejezetten jót tesz neki, szóval kár lenne kispórolni. Én spanyol brandyt használok mostanában, bár a francia, hagyományosabb receptek gyümölcspárlatokat javasolnak.
A granita igen jó lett és sokrétűen felhasználható más desszertekhez is. A só-borssal azért jó, ha csínján, óvatosan bánunk, de egy pici valóban kell bele, ez a csokoládéhabbal különösen jó és friss kontrasztot alkot.
A narancspüréhez inkább mandarint választanék (egyébként is azzal szoktam, ha kapok megfelelő mandarint), de teljességgel el is hagyható, mert a granita önállóan is megállja a helyét.

                                  Mousse au chocolat bazsalikomos granitával

Csokoládéhab naranccsal és bazsalikomos granitával

A csokoládéhabhoz
3 db tojássárgája
60 g porcukor
1 ek vanília kivonat

200 g csokoládé (min. 60%)
1 ek vaj
1 ek rum (vagy brandy)

5 db tojásfehérje
1 csipet só

Egy kis edényben a tojássárgákat habosra keverem a cukorral.
Egy akkora lábasban – amiben majd az egész masszát össze tudom vegyíteni -, alacsony hőn épphogy felolvasztom a csokoládét a vajjal, majd hozzákeverem a rumot.
Egy keverőtálban a tojásfehérjét a sóval keményre felverem.
Először az olvasztott csokoládét belekeverem a tojáskrémbe, majd a tojásfehérjét is lazán beleforgatom. Vizezett tálkákba teszem és legalább 2 órára behűtöm, hogy megszilárduljon.
4-5 ehetetlenül hatalmas, vagy 6-8 kisebb adag /

A bazsalikomos granitához
500 ml víz
75 g cukor
1 ek citromlé
1 csipet só
1 csipet bors, őrölve
1 csokor bazsalikom

     Az eredeti bazsalikom-granita
     750 ml víz
     100 g cukor
      1 db tojásfehérje
      1 db citrom leve
      kevés frissen tekert bors
      5 ek bazsalikom, apróra vágva

Cukorszirupot főzök, majd lazán fűszerezem és kihűtöm. A bazsalikom leveleit megmosom és 2 kanál vízzel az aprítóban felvágom vagy késsel apróra vágom és beleforgatom a szirupba. Ezután lehűtöm és fagylaltgépben kifagyasztom, ekkor finomszemcsés darát kapok.
Az egyszerűbb és egyben hagyományosabb módszer szerint durvaszemcsés granitát kapunk, ha egy lapos fém edénybe simítjuk, betesszük a fagyasztóba és félóránként egy villával átkapargatjuk, fellazítjuk. Ezzel a módszerrel a granita 4-5 óra alatt készen van. 
A víz egy részét pezsgővel is lehet helyettesíteni, ekkor a pezsgőt már a kész cukorsziruphoz öntsük hozzá. 

A narancspüréhez

1 db narancs (vagy 2 db édes mandarin)
1 ek porcukor
1 ek Grand Marnier (narancslikőr, de csak opcionálisan)

A narancsot meghámozom, gerezdeire szedem, megfosztom az esetelges fehér hártyáiról és az aprítóban pürésítem. Hozzáteszek annyi cukrot és likőrt, amennyi jólesik.

Ezután már csak az összeállítás következik:
A pohár aljára teszek egy kevés narancspürét, ráteszem a frissen készített csokoládéhabot és néhány órára behűtöm. Fogyasztáskor a tetejére rákanalazom a granitát. Én a granita és a hab közé is tettem narancsot, de ez az ízkavalkád már túl soknak bizonyult – az alján viszont egy vékony réteg nagyon jó.

Mousse au chocolat bazsalikomos granitával

  6 hozzászólás to “Csokoládéhab naranccsal és bazsalikomos granitával”

  1. Kedves Mamma! Nagyon izgalmas kombináció, ki fogom próbálni, de a granitában sokallom a 750 ml vizet.

  2. Ó, köszönöm, tényleg elírtam! Pár hete készítettem, és a receptet arányaiban meg kellett változtatni. Kevesebb vizet, de több cukrot vettem. Sajnos az egészen pontos feljegyzésemet nem találom :-(, addig is egy majdnem pontos:-))

  3. Megcsináltam! : ))) Holnapra felteszem a fotóját és a köszönetet a receptért!: )))))) Sokkal jobb, mint a tejszínes csokimousse.

  4. :-) Igazán örülök!! Újabb híve lett a tojáshab-iskolának? Miért is vártam húsz évet, hogy ezt közkinccsé tegyem…

  5. Szeretném megköszönni ezt a receptet. Kipróbáltam, imádja mindenki, sztár vagyok vele :D

    Rendszeres vendég a konyhában.

  6. Ó, köszönöm, Vero, nagy örömmel!:) Nálunk is gyakori vendég!:))

Leave a Reply to Mamma Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.