dec 052007
 

Gyerekkorunk első konyhai tevékenysége a legtöbbünknél minden bizonnyal abban merült ki, hogy – a homokozó nedves vödörsütijei után – kekszeket szaggattunk. No, én rögtön a második lépcsőnél indítottam. a francia csokoládéhab mellett ugyanis felfedeztem egy sütés nélküli, csokoládés kekszet is. Mindent fel kellett darabolni és két kézzel jóóóól összegyurmázni! Ebből lett a csokoládészalámi, mivel úgy lehetett szelni, és úgy is nézett ki, mint egy nagylyukú, hízott szalámiszelet.
Lassan minden, féltve őrzött hungarikumunkról kiderül, hogy az bizony olasz földön látta meg a napvilágot, legyen az rántott hús, palacsinta, vagy gesztenyepüré.

Hogy ez az édes, szalámiformájú édesség mennyire olasz gyökerű, azt nem tudom, de különböző verziókban, némi régiós különbségeket felmutatva az egész ország területén megtalálható és kapható. Számos variációja létezik, a kifinomultabb összetételű kekszhengerek pedig nemcsak csokoládét, vajat, durvára morzsolt kekszet (biscotti), tojássárgáját és aszalt gyümölcsöt tartalmaznak. Északon húsvéti édességként is szolgál, Piemonte-ban például az onnan származó gianduia csokoládéból készítik. Finomításképp tehetünk bele mandulát, pisztáciát, kandírozott gyümölcsöt, némi alkoholt is, de elszakadva a hosszúkásra nyújtott szalámiformától, én most golyókat formáltam belőlük, ekkor a külsejét megszórhatjuk porcukorral, kakaóporral, durvára tört és pirított mogyoróval, vagy kókuszreszelékkel is.

A megszokott összetételen túl az én szalámim most épp attól különleges, hogy mascarponeval gyúrtam össze, ezáltal elmaradt a tojássárgája: a *tészta* lágyabb lett, így golyóbisokat kellett belőle formázni, mert nem lehetett vágni. Ha a lágy és szétmálló babapiskóta helyett omlós vajas kekszből gyúrjuk, akkor jobban megáll magától is. A mascarpone egy részét vajjal is kiválthatjuk, akkor is helyt tud már állni.
Fantasztikus lett az aszalt meggy és a kandírozott narancs társítása, szóval mindenképpen javasolnék valamilyen savasabb gyümölcsöt, mert remekül ellensúlyozza a csokoládé ízét. És természetesen az alkohol sem maradhat el: én narancslikőrt kevertem bele, viszont remek a rum is és aszalt meggy párosítással egy kiváló portóit is el tudnék képzelni benne.

Csokoládészalámi-golyók

Csokoládészalámi
(Salame di cioccolato)

250 g mascarpone, vagy:
     – 200 g mascarpone
     – 50 g vaj
100 g babapiskóta (vagy vajas keksz)
100 g csokoládé (60%-os)
100 g porcukor
2 ek Grand Marnier (narancslikőr)
100 g aszalt gyümölcs:
     – 50 g aszalt meggy
     – 50 g oranzsát (kandírozott narancshéj)

Egy nagy tálban kézzel durvára morzsolom a babapiskótát. Beleteszem a mascarponet, a durvára reszelt csokoládté, a cukrot, a félbe vágott meggyszemeket és a felvágott narancsot. Hozzáöntöm a likőrt és kézzel jól elkeverem. (A mascarpone egy részét vajjal is ki lehet váltani, ekkor először a vajat olvasszuk fel vízfürdőben a csokoládéval, úgy adjuk hozzá a többi anyaghoz.)
Néhány órára beteszem a hűtőbe, utána formázom. Vagy alufóliába tekerve szalámit hengergetek belőle, vagy egyenként diónagyságú golyókat. Ezeket kakaóporba, vagy kókuszreszelékbe hempergetem és minikapszlikba ültetem.

  15 hozzászólás to “Csokoládészalámi (Salame di cioccolato)”

  1. Nyammmmmmmm!

  2. tavaly Firenzében vettünk egy nagyon finom ‘sütit’, ami szerintem sütés nélkül készült, és tortaszelet formában árulták elég borsos áron(9euro/db).volt benne aszalt gyümölcs meg talán marcipán, a teteje porcukros, maga a süti pedig kicsit barnás színű, de nem sütött, hanem olyan összepréselt valami. Nem tudod véletelnül a nevét? illetve,hogy hogyan készül?
    alika

  3. @alika, a leírásod alapján ez egyértelműen a sienai panforte lesz, ami egy nagyon híres karácsonyi sütemény Sienából, egyébként csak úgy néz ki, mintha *össze lenne préselve*, de ezt is sütik:-) És igen, a panforte egy tömör gyönyör:-))

    Sok tervem van még a karácsonyi sütés-főzést illetően, remélem, lesz erre idő, ha nem, akkor küldök Neked receptet! (Az itt megadott email-edre.)

  4. hammmm! én a kókuszszalámi elkészítésében jeleskedtem anno :) és ha már az olasz karácsonyi édességek felé kanyarodtunk, akkor megkérdezném, hogy mi a helyzet panettone fronton?

  5. @chilii, ezt a kókuszos receptet igazán megoszthatnád velünk/velem is, azt hiszem, ez egy nagy retro feltámadása és visszatérése lesz! Igen sokszor csináltam gyerekkoromban, anyukám nem nagy örömére, mert ő inkább sütött:-)

    Jaj, panettonet szerintem legkésőbb jövő héten megsütöm, tudom, mások is megfedtek már, hogy nagy elmaradásaim vannak:-) Mióta a konyha (cucina) mellett kicsi Vúval még vonatozunk is:-) (Orient Express), azóta egyesek szerint kevesebb jut ide:-(
    Hmm, ígérem, javulok!:-))

  6. :) ez nagyon jól hangzik! és a panforte-ra is benevezek, egyszer már én is készítettem, hasonló volt, de nem az igazi, úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok a Te receptedre! egy egyes:):):)

  7. nem csak jól hangzik, de olyan is volt:-) Azt már le se mertem írni, hogy a csokimassza felét, úgy ahogy volt, belapátoltuk, annyira eteti magát. (No kalória, persze!) Mások azt mondják rá, hogy addiktív, de én ezt a szót nem szeretem. Gondolom, az íz megtalálta az erre felelős receptoraimat, és kész, elvesztem!

    A célzást mintha érteném:-)), ha visszamegyek, bezárkózom a konyhába (nem lesz nehéz), csak adjon majd a férjemnek valaki enni!

  8. hát csúsztasd ki neki valahol:) elvégre valakinek meg is kell enni az alkotásaidat! vagy úgy tervezed, hogy bezárkózol, sütsz, főzöl és aztán jól meg is eszel mindent?:)

  9. :-DD nem szeretnék hazagurulni:-) a szomszédoknak át szoktam vinni, ők már néha kérdezik is a kapuban, van-e nálunk épp valami fölösleg:-)) Cserébe persze fotózni való edényeket kapok:-) nem rossz biznisz.

  10. Pont ma gondoltam, hogy alma-és csokoládészalámit csinálok hétvégén. És azon agyaltam, hogy nyers tojást én bele nem teszek, de mascarpone nem jutott volna eszembe. Jó ötlet.

  11. Aszalt almát tennél bele?
    A legtöbb recept nyers tojássárgáját ír, de ezt régen se tettem bele. A mascarpone jó (és érdekes) kompromisszum, csak be kell kalkulálni, hogy lágyabb lesz tőle a massza. Ebben az esetben a vajas keksz morzsa is jó, de én most direkt tettem bele babapiskótát.

  12. Nem aszaltból, főttből. Valahol van is képem róla, majd felteszem a recepttel. Az is olyan igazi régimódi édesség és jól tárolható.
    Nem kell bele tojás, nyersen amúgy sem használok semmihez, mert félek a szalmonellától.
    De a csokihoz a mascarpone igazi telitalálat lehet.

  13. Kiváncsi vagyok rá, tedd fel:-)) Szerintem amúgy is a nosztalgikus sütemények korát éljük, ez pedig az:-)
    A mascarpone tényleg remek választás ebben az esetben…:-)

  14. Megtaláltam nagy nehezen. Annyira pocsék képeket csináltam, hogy ezért nem tettem fel, amikor készült.

  15. Szia Mamma!
    Igazi karácsonyi hangulat uralkodik nálad, ami pedig a képek láttán még vonzóbbá és meghittebbé teszi oldalad. Szeretek hozzád bekukkantani, olyan csodás dolgokat alkotsz.
    Üdv elitkonyha

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.