dec 072007
 

Nem múlik el hét, hogy grillezett kecskesajt ilyen-olyan fűszerezésű, serpenyőben vagy sütőben sült burgonyával ne lenne vendég nálunk, hisz gyors vacsora, ugyanakkor salátával hihetetlen módon lehet még ezt az egyszerű ételt is variálni. És nem utolsó sorban, imádjuk a kecskesajtot, amit többféle verzióban meg is tudok vásárolni.
Most azonban elcsábultam Zsófi fehérborban párolt, fokhagymás sajtjától. Ezt a sajtot nem tudtam most megszerezni, viszont szinte egyidőben megihletett Eszter sült camembert-je is (amit ő leveles tésztában sütött), így ezt a kettőt – vagyis már hármat – ötvöztem vacsorára.

Az eredményt sejteni lehetett, de egyszerűen kiváló is lett, még néhány javítanivaló akad ugyan rajta, de csiszolgatom! A camembert-be dugdosott és finoman szétomló fokhagymagerezdeket szinte érezni sem lehetett, de azt biztosan lehetett volna, ha nincsenek benne! (Kedvenc mondatom a Bella Martha-ból.) Többet is lehet, csak javára válik. A sült sajt alá Zsófi fehérbort öntött, én ezt megfejeltem még egy kanál nagyon jó, sűrűbb balzsamecettel is, de ezt is tovább lehet még gondolni. A készre sült sajtot felvágva ráhelyeztem a burgonya kupacra, látványnak ugyan nem esztétikus, de ahogy az olvadozó sajt finoman végigcsurog, az valami mennyei!
Legközelebb a sajtot keresztben kettévágom, felfokhagymázom és közé fektetek néhány aszalt szilva szemet, így teszem rá egy tűzálló tálban a sültkrumpli kupacra. A bor nem marad el teljesen, egy keveset rálöttyintek a sajthalmazra.
Vegyes téli salátával ettük, amiben volt szálasra vágott fehér káposzta is, ennek az egyszerű dressingjét olívaolajból és sherryecetből készítettem.
Zsófi és Eszter, köszönöm Nektek az ötletet!

Sült fokhagymás camembert

Sült fokhagymás camembert serpenyős burgonyával

A serpenyős burgonyához
2 ek olívaolaj
1 fej hagyma (nagyobb)
2 gerezd fokhagyma
500 g burgonya (feszes, nem szétfővő fajta)
8 ek / 120 ml folyadék (alaplé, fehérbor, víz, akár keverék is)
1 db citrom reszelt héja
1 tk só (ha szükséges)
bors, frissen tekerve
A camembert-hez
2 guriga francia camembert (á 125 g)
5-6 gerezd fokhagyma
200 ml száraz fehérbor (pl. Cabernet blanc)
1 ek balzsamecet (elhagyható)
1 tk fanyar méz (a savasság ellensúlyozására, szükség szerint)
A vegyes salátához
100 g fehér káposzta
100 g vegyes zöld saláta

3 ek olívaolaj
1 ek sherryecet
só, bors
csipet cukor

Először egy serpenyőben felhevítem az olajat és megpirítom benne a karikára vágott hagymát és a fokhagymát. Ezután beleteszem az egyenletesen félkarikára vágott burgonyát, kicsit pirítom benne és felöntöm pont 8 kanál folyadékkal. Ez lehet alaplé, vagy félig fehérbor is, víz esetén pedig sózzuk. Félig lefedve, néhányszor óvatosan átforgatva párolom, mire megpuhul (fajtától és igényünktől függően ez úgy 30-40 perc), a folyadékot is pont beissza, ekkor hozzáteszem a citromhéjat és kavarva-rázogatva kissé meg lehet sütni, hogy kérget kapjon. Ez ízlés kérdése, én nem szeretem, ha ropogósra sült, hanem az alján áll egy pici sűrű lé. 

Párhuzamosan a fokhagyma gerezdeket félbevágom, a sajtba késsel kis nyílást szúrok és belenyomkodom őket. (Többet is lehet.) Egy kisebb tűzálló tálra fektetem, köréöntöm a balzsamecettel elkevert fehérbort (balzsamecet elmaradhat, de kissé extravagáns és pikáns lesz tőle) és beteszem a 180 ºC-ra (alsó-felső) előmelegített sütőbe. Mire elpárolog alóla a bor, a sajt készen van, ez úgy 15-20 perc.
Közben a hozzávalókból összedobom a salátát.
A sült burgonyát tányérra halmozom és ráfektetem a félbevágott sajtot, de az sem baj, ha a sajt szétfolyt (ez magyar típusú camembert-nél jelentkezik), akkor rákanalazom. Így is, úgy is nagyon jó! 
2 személyre /

  8 hozzászólás to “Sült fokhagymás camembert serpenyős burgonyával”

  1. Nálunk is nagy kedvenc egy (eredetileg Stahl) camembert. Lyukakat gyártasz a sajtba, beletömködsz fokhagyma tüskéket és provenszi fűszert. A sajtokat alufóliába teszed úgy, hogy a sajt körül legyen buggyos, ebbe öntesz egy kanál fehérbort és egy kanál olivaolajat. Lefeded egy másik alufóliadarabbal, majd 15 percig sütöd az alufedővel, aztán leveszed róla és úgy még egy 5 percig. Nagyon finom az is:-)

  2. Orulok, hogy megihlettelek :)
    az aszaltszilvas megoldas nagyon jol hangzik.

  3. Úgy látszik, ez egy bevált dolog, csak én nem ismertem:-)) Köszi, Bolygó, ez megint egy újabb alternatíva, ezzel jobban megmarad az aroma a burokban!:-)
    Azt hiszem, legközelebb az egészből gyúrok egy negyediket:-)

  4. Hát, tegnap este én is megcsináltam, de nem lett jó :( Sütés közben szétrepedt a camembert, a sajt fele kifolyt a borba, és összeesett. Az íze pedig kesernyés lett a fokhagyma miatt… nem vagyok egy nagy szakácsnő, mit csináltam rosszul?

  5. Ha szétesik, az önmagában nem baj, a magyar camembert biztos szétolvad, de azóta már az eredetileg ajánlott Mont d’or sajttal is készítettem, azt úgy kell kikanalazni a fadobozból. A Président típusú egyben marad még 20 perc után is, persze ha felvágod, akkor szétfolyik. Ennek így is kell lennie, így lesz jó!:-) Egy széles falapáttal tányérra tudod csúsztatni.
    De keserűnek nem szabad lennie, abban talán a fokhagyma a ludas? A bortól meg pláne nem! Melyik sajtot használtad?
    Nem értem, mert ez egy olyan finom étel, mi már háromszor ettük azóta, de mindhárom alkalommal más sajttal, és mindegyik fantasztikus volt a maga módján! (A Mont d’or kimondottan ínyenc:-)))
    Tímea, én adnék neki még egy esélyt!:-))

  6. Szia, köszi a választ :) A Julius Meinlben vettem egy francia camembert sajtot, dupla akkora mint a magyarok, a neve sajnos így nem rémlik. Tokaji félédes hárslevelűt öntöttem alá, lehet az sem a legjobb ötlet? Pici balzsamecet is került bele. Kesernyés szerintem tényleg a fokhagyma volt, picit többet tettem bele, mint neked látszik a képen. No, nem adom fel, meg fogom még próbálni :) Köszi!

  7. Most már én is a fokhagymára gyanakszom:-). Borból egyébként is szárazat javasolnék, a balzsamecetet meg egyszerűen hagyd el. A sajt jónak tűnik, én egy guriga sajtba úgy 3 gerezd fokhagymát tettem, de kisebb hasábokra vágtam, talán azért látszik többnek. 15 perc múlva még egyben van, de 25-30 perc után beissza a bort és fokhagyma is szinte szétolvad.
    Remélem, most már sikerülni fog, drukkolok!

  8. Sziasztok!
    Megcsináltam én is! Isteni! :)
    Viszont a keserű ízhez annyit, hogy a sajt tehet róla. Már én is tapasztaltam ilyet. Szerintem az érési állapotával lehet összefüggésben. Az öregebb sajtok a sütés hatására kidobják keserű/penészes ízűket. (Rántott camembertnél tapasztaltam ilyet) Illatos sajtból is kifejezetten szörnyű az eredmény.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.