dec 162007
 

Mivel elég tanácstalan voltam, milyen is egy élénkítő hatású étel, ami még a karácsonyi asztalon is megállja a helyét, ezért beírtam a keresőbe, és lestem, mit is ad ki. Persze túl későn tettem, mert a blogtársak bejegyzéseivel találtam magam szemben. Ezért tettem egy újabb kört. Bár gondolom, Lilahangya nem kimondottan a vágykeltő fűszerekre gondolt a VKF! legújabb kiírásánál, de ki tudja, karáncsonykor sokunk felkeltett vágya is teljesülhet, így tágabb értelemben számomra a szokásos kávé-tea duón túl a fűszerekből is meríthetünk. 

A csokoládé számomra egyértelműen élénkítő, a szemem ugyanis teljesen felélénkül, ha meglátok egy ínycsiklandozó darabkát, vagy akár egy egész táblát is. Az alkohol élénkítő hatásáról meg már előttem is ódákat zengtek, magam sem vagyok az ellensége:-), így gyúrtam össze ezt a mentás csokigolyót, amit feltétlenül hűteni kell. 

A menta ízéhez zöldszínű mentalikőrt használtam (Bols, Crème de Menthe (EN/HU)aminek a színe is élénkzöld -, amelyik már legalább tíz éve porosodik a szekrényben. Ritkán veszem elő, szerintem ilyen ütemben még ki is húzza vagy húsz évig, de amikor kell, akkor igazán jól jön. Akinek nincs ilyen kincse a sufni mélyén, annak a zsályalikőrnél leírt módszert ajánlom, nagyon pici mennyiségben, rummal vagy vodkával biztos nagyon jó mentalikőrt lehet gyártani, erre a célre pedig félóra alatt készen is van.

A csokimasszát szétválasztottam – ha már gyúrunk, ne aprózzuk el, a másik felét ezért narancsosra ízesítettem. Került bele narancslikőr (ez már jóval gyorsabban fogy), reszelt narancshéj és oranzsát is. A színénél – ezt be kell vallanom – kicsit bűnöztem. Igen, ételfestékkel megvadítottam egy kissé, mert olyan sápadt lett, hogy ráismerni nem lehetett. Tudom, tudom, igazából tíz évben egyszer használok pár cseppet, no ez most az volt. Rá se bírtam nézni a hozzávalók listájára, be is csuktam gyorsan a szemem, de hát a piros és a sárga kis tubus keveréke tényleg megteszi a magáét. És igazán 3 csepp volt, nem több. (Legközelebb piros csokigolyót csinálok, az biztos!)
Mikor kész lett, egy kekszkinyomó pisztollyal minimuffin formákba tett papírkapszlikba nyomtam egy kupacot (de sima habzsák is megteszi), így ment a fagyasztóba pár órára. Sajnos a férjem megtalálta őket, és amíg sportolni mentem, elég élénken eltűntette az egész rakományt. Viszont nekiállt, és vigaszdíjként a maradékot kézzel meggyúrta nekem, a képen láthatóak már az ő művei! (A csillagos kinyomott sokkal szebb volt, de sebaj.)
A tetejére épphogy langyosra olvasztott, kevés vajjal dúsított 70%-os csokoládéból egy mokkáskanál segítségével pettyeket tettem és cseppként felhúztam. (Így lehet csokicseppet is gyártani.) Ha kész, akkor is fagyasztóban kell tartani, nem fagy keményre, finoman krémes marad. 

Jeges-mentás fehércsokoládé praliné

Jeges-mentás fehércsokoládé-praliné

120 ml tejszín (30%-os)
250 g fehér csokoládé (35-40%-os)
100 g vaj (82%-os, nagyon friss)
A mentás pralinéhoz
2 ek Crème de Menthe (mentalikőr)
A narancsos pralinéhoz
2 ek Grand Marnier (narancslikőr)
1 db narancs reszelt héja
1 ek oranzsát (kandírozott narancshéj)

A tejszínt egy kisebb edényben, alacsony hőn (3/9) legfeljebb 80 ºC-ig megmelegítem, de ne forrjon! (Itt ugyan nem létszükséglet, de némely cukorszirup előállításánál fontos lehet, ehhez én a klasszikus húshőmérőt szoktam használni, mivel nincs cukorhőmérőm. A megdöntött lábosba egyszerűen belemerítem a hőmérőt, és kész.) A csokoládét darabkákra tördelem, beleteszem a tejszínbe és enyhén kavargatva felolvasztom. Leveszem a hőről és a vajat is beledolgozom, amíg fel nem olvad. Az egész folyamat nem tart tovább 5 percnél.
Ekkor annyi likőrt – esetleg még egyéb ízesítőt is – teszek bele, ahogy ízlik. Én a csokoládét két részre vettem, az egyikbe a mentalikőrt tettem, a másikba narancslikőrt, reszelt narancshéjat és oranzsátot is.
Legalább 2 órára – vagy egy éjszakára – beteszem a fagyasztóba (-24 ºC), csak úgy lehet vele tovább dolgozni.
A krémet kekszkinyomóba tettem és a csillagmintával minimuffin kapszlikba nyomtam egy keveset. De kézzel golyókat is lehet belőlük gyúrni, és olvasztott csokoládét csorgatni a tetejére.
35-40 db fehércsokoládés golyó / 

Jeges-mentás fehércsokoládé praliné

  One Response to “Jeges-mentás fehércsokoládé-praliné”

  1. Gyonyoru!!! OK, holnapig meg johettek nyugodtan, egy nap csusza belefer!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.