jan 102008
 

Ez a mártás úttörő pályafutást tudhat maga mögött, ugyanis elsőként készítettem fondüs karrierem alatt. Sosem maradhatott el, és noha egy kicsit változtattam rajta, az alap mégis maradt, az pedig roppant egyszerű.
Ezeket a mártásokat, dipeket, vagy nevezzük, ahogy akarjuk, bármihez lehet adni, nyári grillezésnél ugyanúgy megállja a helyét, mint enyhén pirított házi kenyeret tunkolva, vagy friss zöldsaláta mellé, vastagfalú jégsalátába halmozva, ez ugyanis elég darabos marad.
Az eredeti recept még crème fraîche-t írt (ez tejszín és tejföl keverékéből is előállítható), ezt azóta kiváltottam tejszín és gorgonzola keverékével, ami jóval markánsabb ízt ad neki. Fűszerezni lehet még zöldfűszerekkel is, sőt még a curry is jól illene hozzá, bár számomra ez inkább a hetvenes éveket idézi:-)
Nem kell csodálkozni, ha a botmixerrel pépesített kukorica még így is darabos marad – a kukorica héja olyan kemény, hogy az éles vágókések sem tudják szétroncsolni a szerkezetét. Ehhez viszont ez épp így jó, sőt sűrűbbre készítve akány kenyérre is kenhető szendvicsnek.
A kaliforniai paprikát elméletileg hagyományos zöldpaprikával is ki lehetne váltani, de a kaliforniai édesebb, lédúsabb, emiatt az íze és a konzisztenciája is más lesz. Hagyományossal még sosem próbáltam, ha valaki azt használ, akkor nem biztos, hogy az alábbi mennyiségek pontosak lesznek, de ezt tejszínnel (vagy esetleg a kukorica levével) lehet szabályozni. 

Paprikás kukoricamártás

Paprikás kukoricamártás

150 g kukorica (dobozos)
50 ml tejszín (esetleg több)
50 g gorgonzola
1 db sárga kaliforniai paprika
1 ek citromlé
2 szál újhagyma
1 mk só
bors, frissen őrölve

A mixelő pohárba teszem a levétől lecsorgatott kukoricát (nem kell az egész doboz), hozzáöntöm a tejszínt, a sajtot és a darabokra vágott paprikát. Botmixerrel pürésítem, majd ízesítem a citromlével, bőven sóval és borssal, és hozzáadom a késsel egészen apróra vágott újhagymát.
300 ml mártás /

  5 hozzászólás to “Paprikás kukoricamártás”

  1. az angoloknál amúgy ez az egyik standard-mártás steakekhez – legalábbis én onnét ismerem ;)
    nem túl domináns a gorgonzola benne? azaz nem nyomja el nagyon a kukorica / paprika ízt?

  2. Tényleg?? Nem is tudtam! Ezt a fondüs könyvből néztem ki még annak idején. Annak a pontos receptjét ismered? Amit a churrascariákban adnak mártásokat, az elég sima…

    Dehogynem, domináns, de amúgy elég *sima* az íze. Az egy deci creme fraiche mennyiséget – vagy amennyit felvesz – lehet variálni a tejszín és a sajt keverékével, ahogy jólesik.
    Én kedvelem az extrém ízeket, de lehet, hogy ez másnak sok:-))

  3. öh, azt hiszem kicsit pontatlanul fogalmaztam: az angoloknál a pikáns (ált chilivel fűszerezett) kukoricamártás az egyik jellemző.
    no ezt a churrascaria kifejezést sem hallottam még – wiki szerint brazil/portugál steakhouse? ;)

  4. értem, akkor az kicsit más.
    :-), igen, onnan ismerem, ill. Argentínából, nem értem, ez az elnevezés miért nem terjedt el a mi kontinensünkön is.

  5. Jajj, úgy köszönöm, ebbe most (megint) nagyon beletaláltál. Holnap már csinálom is.

Leave a Reply to zsuzska Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.