jan 252008
 

A legjobb, amit egy szép, lilafejű radicchioval tehetünk, az az, ha olívaolajjal megöntözve megsütjük. Ezért még egy radicchio sem sértődött meg, ha ennyire mostohán bánunk vele. Olyan gazdag ugyanis az íze, hogy nincs is szüksége semmi másra, de ha nem túl kemény a levele, akkor dressinggel elvegyítve salátának is kiváló. Savas gyümölcsökkel szokták keverni, de harsogó lila színe szinte vonzza a narancs szintén nem unalmas párosítását, de érdemes körtével is kipróbálni. Nyáron grillrostra téve a legegyszerűbb, ilyenkor télen pedig pancettával és hagymával megsütve egy roppant egyszerű, de finom, téli köret.  

Külleméből ítélve én csak a leginkább elterjedt, sima, kerek, Rosso di Chioggia radicchiot szoktam kapni (ENENDEITIT), természetesen ennek is örülök, de ugyanúgy szeretném én is azt a híres, hosszúkás trevisoit kipróbálni, mint Rossamela.
A radicchio nálunk most jól beleillik a könnyű húsok és halak sorába, és egy-két másik zöldséggel együtt így nemcsak komplett vacsora, de vendégváró is.

További írások radicchioval:
Penne radicchioval
Risotto radicchioval és pármai sonkával
Risotto al radicchio (Rossamela)
Risotto con radicchio (Macikonyha)

Radicchio sütve

Radicchio sütve, grillezve vagy salátának
(Radicchio alla griglia)

2 ek olívaolaj
80-100 g pancetta (levegőn érlelt sonkaszalonna)
4 db salotta (vagy 2 fej lilahagyma)
1-2 gerezd fokhagyma
2 fej radicchio
2 ek fehérbor

bors, frissen őrölve
A dressinghez
4 ek olívaolaj
2 ek zöldcitromlé (vagy mangóbalzsam)
1 tk méz
1 mk só
feketebors, frissen őrölve

A radicchiot megmosom, megszárítom, a torzsát levágom. Negyedekbe, majd szeletekre vágom.
Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, beleteszem a csíkokra vágott pancettát, a szeletekre vágott hagymát és fokhagymát és kissé megpirítom. Beleteszem a felvágott radicchiot és néhány perc alatt, többször átforgatva hirtelen megsütöm. Egy kevés fehérbor mehet alá, de nem fontos. Sót és borsot tekerek rá.
Nyáron elég a fejet hat szeletre vágni, kevés olajat csöpögtetni rá és a rostra téve megsütni. Ha kész, lehet sót és borsot tekerni rá és a tányéron olívaolajjal meglocsolni.
4 személyre /

Ha salátát szeretnénk készíteni, keverjük el valamilyen dressinggel, de az ne legyen túl markáns! Nagyon jó hozzá a gerezdekre vágott narancs, körte, vagy édeskömény is, esetleg még pirított gombát is adhatunk hozzá. A zöldfűszerekkel a radicchio esetében csínján bánjunk, tolakodó íze miatt nem bír meg túl sokat maga mellett. Markáns sajttal is próbálkozhatunk, jó hozzá a morzsolt gorgonzola vagy a forgácsolt pecorino.

  2 hozzászólás to “Radicchio sütve, vagy salátának”

  1. Én is ezt sütöttem ma! És kaptam isteni trevisói (rosso tardivo) fajtát, meg rosát is meg variegato di Castelfrancót is. : ))) Hétfőn írok róluk. (és olyan articsókat, amilyet még életemben nem láttam…)

  2. Ne mondd, ilyen fennforgást!:-))
    Én csak sejtem, hogy chioggia, mert nem ismerik pontosan, bár kétfajta van, és ízben picit eltér. (Kiváncsi lennék, hol kaptad:-))
    Articsókát még koraősszel készítettem risottónak, nagy élmény volt szétszedni:-)), utána már felbátorodva párolva is csináltam, aiolival.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.