feb 022008
 

Beindult a farsangi időszak.
A híres velencei karnevál már múlt hétvégén elkezdődött és akinek kedve van, február 5-ig még álarcot ölthet és róhatja Velence utcáit. Velence hivatalos honlapján listát is találunk az eseményekről, sőt még videókat is nézhetünk az idei karneválról. (Magyarul pedig itt és itt.)

Hogy a velencei karnevál mikor vette kezdetét, azt már pontosan nem tudni, de egy 1268-ban kelt dokumentum már említést tesz az arcot elfedő, titokzatos maszkokról. A velenceiek ugyanis mindig is szerettek színes maskarákba bújni, színházasdit játszani. Gondoljunk csak Velence egyik szülöttjére, Carlo Goldonira! A lagúnákkal átszőtt, pitoreszk város meg önmagában is egy színház, és a városkép Goldoni, vagy Canaletto, Velence híres “házi festője” óta szinte alig változott. (Magyarul történet itt.)
Az amúgy szintén velencei születésű Casanovának is könnyebb dolga volt egy csinos maszk mögé rejtett hölgy kegyeit ostromolni, és biztos, hogy a női szívek meglágyítása céljából nem csak ő használta ki Velence tarka forgatagát! Egy idő után ugyanis minden várospolgár, ha csak tehette, díszes jelmezt, de legalábbis egy álarcot viselt. Olyannyira elharapózott az új módi, hogy a XVII. század elején rendkívül komoly büntetés terhe mellett betiltották a maszkok viselését, azt kizárólag karnevál idején lehetett használni.
És persze mondani sem kell, hogy az egyház sem nézte jó szemmel az efféle kicsapongásokat, hisz a velencei karnevál a maga testbeszédével mindig is a misztikum és az erotika jelképe volt. Így a velencei karneválnak jó másfél évszázadra búcsút kellett mondani. Azonban 1979-től kezdve a brazil Rio de Janeiro, Trinidad & Tobago, a kanadai Québec és a spanyolországi Cádiz mellett Velence újra helyett ad a világ egyik legpompásabb farsangi-karneváli programsorozatának. És nem utolsó sorban Velence nincs is olyan messze….

Az idei karnevál az oroszlán és a sárkány jegyében zajlik és talán még történelmet is ír: a karnevál művészeti vezetője ugyanis valódi újdonságokat vezetett be! Az angyal szerepét a híres nyitóaktus, az Angyal repülése (Vollo dell’Angelo) kapcsán az elmúlt idők “szoborgalamb”ja, a colombina után egy amerikai rapper alakította – csak feltételezem, hogy az egykori, halálos áldozatot is követelő, a Szent-Márk templom harangtoronya és a Doge-palota közt kifeszített kötélmutatványt nem akarták újra életre hívni!
Mivel a Carnevale álarcai mindig is szomorúak voltak (való igaz, a maszkok sosem mutatnak mosolygó arcot), ezért a hivatalos, nyitó program alatt betiltotta az álarc viseletét. Továbbá az egész karneváli programsorozat a hat érzékszerv égisze alatt áll: < Sensation – 6 sensi per 6 sestieri >, vagyis Velence hat városrésze hat érzékszervet jelöl. Én idén szívesen lettem volna Cannaregio-ban, ugyanis ez a kerület a kulináris élvezetek otthona a karnevál idején:-)). A hatodik érzék, ami nincs, az pedig maga a város szíve, a Szent-Márk tér.

Ennyi bevezető után a kulináris élvezeteket részemről a velencei farsangi fánk jelenti. Annyiban tér el a legtöbb farsangi fánktól, hogy általában grappában pácolt mazsolát tesznek a sűrű kelttésztába, amit könnyebb elkészíteni is. Nem kell formázni, csak kanállal kiszakítani a sűrű tésztát. Mivel csúszásban voltam, nem hagytam a tésztát újra megkelni (és lágyabbra is hagytam, ahogy kiderült a végén), ezért kissé laposak lettek a fánkok – ez az ízén nem változtatott semmit, hát küllemre olyan kis kerek labdáknak kellene lenniük:-) Ezek úgy néznek ki, mint a talkedli…. szóval ha talkedlitésztába egy kis grappás mazsolát teszünk, akkor ilyet kapunk….
A következőre azonban egy évet várni kell, mert idén nem lesz már több olajban való édes sütés!:-)

Még több fánk a blogon ITT.

frittole_veneziane1

Velencei farsangi fánk
(Fritole veneziane)

3-4 ek grappa (50-60 ml)
60-80 g mazsola
250 g liszt
12 g élesztő, friss (
¼ csomag, vagy 1 tk száraz élesztő)
125 ml tej
30 g cukor
1 db tojás
40 g vaj
1 csipet só
1 db citrom reszelt héja
Továbbá
olaj a sütéshez
porcukor
kristálycukor + fahéj, őrölve

1. A mazsolát félórára beáztatom a grappába. (De ha van idő, még tovább is.)
2. Elkészítem a tésztát. A langyos tejben feloldom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt elkeverem a liszttel. Sűrűn folyó tésztát kapok, amit letakarva meleg helyen 1 órát kelesztem.
3. Ezután a beáztatott mazsolát a grappával együtt hozzákeverem a tésztához. Újra hagyom egy kicsit kelni, hogy a tészta levegősebb legyen.
4. Egy serpenyőbe beleöntöm az olajat és felforrósítom. Ha már elég forró, egy evőkanalat belemártok az olajba és azzal nagyobb galuskákat szaggatok a tésztából. Ha az egyik oldala halványra sült, átforgatom, amíg minden oldalról kisülnek.
5. Ha kész, még forrón megszórom porcukorral, vagy fahéjjal elkevert kristálycukorral.
20 darab [1 db = 183 kcal / 8 g zsír ]  

  2 hozzászólás to “Velencei farsangi fánk”

  1. megsutottem ^_^ aranymazsolaval, grappa hijan rummal
    nem jott at nekem a receptbol, hogy ez deep fry (az magyarul sose vagom mi, a bo olajban sutesnel nincs ra egyszerubb kifejezes?) vagy nem, vegul vajon sutottem mint az amerikai palacsintakat
    [a deep fry sutest valoszinusitette, hogy a kanalat bele lehet martani .. legkozelebb majd ugy csinalom “ahogy kell”]
    szuper lett, vidaman be is toltam parat, hahaha, koszonom a receptet!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.