feb 092008
 

Hetek óta mondogatja a férjem, hogy főzzek már valami egyszerűt, ne mindig ilyen flancosat. (Dunsztom sincs, mit ért flancos alatt, elég egyszerű dolgokat főzök pedig. Szerintem.) Ilyenkor elkezdi gyermekkori kulináris emlékeit mesélgetni, és hogy, hogy nem, véletlenül mindig a sültkrumpli – főtt cékla – főtt tojás hármasnál lyukadunk ki. Főleg annál, amit a nagymama csinált. Ilyenkor mindig vizualizálom az élményt, amiben nekem nem lehetett részem: tocsogó zsírban sült burgonya, sós vízben főtt cékla és tojás. Mindig is tudtam, hogy nehéz a férfiak igényeit maradéktalanul kielégíteni. De rajtam ne múljon…
Na jó, gondoltam, ő is megérdemel egyszer egy emlékezetes vacsorát:-), de azért nekem ez egy picinyet mégiscsak egyszerű, gondoltam, csak nem lesz ellenére, ha kicsit felturbózom és megmodernizálom. Na nem nagyon, nehogy má' flancos legyen!!

A borban párolt, rucolás sültburgonya mintájára készült, de agyon is lehet variálni lehetőség, ízlés és a hűtő beltartalma szerint. Itt most köretként szerepel, de mivel nem szívesen adok hús mellé keményítős dolgokat, ezért másik zöldség, vagy épp tojás megy hozzá. (Tényleg tudhatott valamit a nagymama:-) Jó lenne hozzá a sült, vagy még jobb, a posírozott tojás is. Itt csak arra vigyáztam, hogy ne főzzem túl őket, a belsejük még maradjon egy kissé lágy, 5 perc gyöngyözés után kivettem a vízből. A majonézbe rengeteg petrezselymet szabdaltam, ettől igazi tavaszias, friss íze lett.
Legközelebb cajun-fűszert teszek a céklás burgonyába és friss oregánót keverek bele. (A céklánál annyit csaltam csak, hogy a biztonság kedvéért 15 percig előfőztem, úgy tettem a burgonya mellé. Legközelebb nem teszem, megpuhul.)

Utóirat? "Hmm, ez még jobb, mint amit a nagymama csinált!" 

Sültburgonya, cékla, tojás, maionesa blanca (fehér majonéz)

Sültburgonya céklával, tojás és petrezselymes maionesa blanca

A céklás-burgonyás körethez
500 g burgonya (egyforma méretű, nem szétfővő fajta)
5 db cékla
2 ek olívaolaj
1 db citrom reszelt héja (elhagyható)
100 ml alaplé
50 ml fehérbor
1 mk só (szükség szerint)
½ mk bors, frissen tekerve
Továbbá
3-4 db tojás
½ adag maionesa blanca, úgymint
     tej (1,5%-os)
     olívaolaj
     napraforgó olaj
     só, bors
     fokhagyma
½ csokor petrezselyem

A sütőt előmelegítem légkeverésen 180 °C-ra.
A burgonyát meghámozom, hosszanti negyedekbe vágom és összekeverem az olajjal és a fűszerekkel. Az egészet belehalmozom egy tűzálló tálba, hozzáöntök valamennyi bor-alaplé keveréket és lefedve betolom a sütőbe. Közben meghámozom a céklát és szintén negyedekbe vágom. 15 perc múlva hozzákeverem a burgonyához és újra öntök hozzá egy kevés folyadékot.
45-50 perc múlva – mire nagyjából a teljes folyadékot ráöntöttem -, megsült, ne legyen száraz, épphogy maradjon alatta valami lé.
Közben a tojásokat lágy-keményre megfőzöm, lehéjazom és negyedekbe vágom. Elkészítem a fehér majonézt, és belekeverem a felvágott petrezselymet.
2 személyre / A céklás-burgonyás köret: 361 kcal / 1,05 g zsír / LF30 26,3% 

Sültburgonya, cékla, tojás, fehér majonéz

  3 hozzászólás to “Sültburgonya céklával, tojás és petrezselymes maionesa blanca”

  1. Ez nagyon jól hangzik!!!

  2. Ne haragudj, de most így a szemedbe írom, bele! Flancos lett megint:) (amennyiben a flancos dícséretnek számít, és azt jelenti, hogy akárhol fel lehetne tálalni)

  3. :-) Puff neki! Nehogy má’!
    (Azért köszönöm:-))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.