feb 262008
 

Ne is keresse senki, az efféle címbeli kifejezés nem létezik egyetlen szótárban sem. Talán ki lehet találni, hogy ez az öszvér szókapcsolat nem más, mint két szó összeolvasztása: madeleine és babapiskóta.
Mióta megvettem a madeleine-sütőformámat, néhányszor sütöttem csupán benne és mindig azon törtem a fejem, hogyan tudnám ezt a drága jószágot más célra is hasznosítani. Az ember, bármennyire is variálja, a madeleine-evést is megúnja egyszer, próbáltam hát vajat formázni benne (túl nagy), ricottát sütni (túl lapos), csokipralinét formázni (túl hosszú), a homoksüti-sütéshez már túl vén vagyok:-) (na, pedig arra pont jó lenne!), míg egyszer beugrott az a bizonyos szikra!
Tiramisùhoz eddig vagy megvettem az eredeti, olasz savoiardit (túl drága), vagy magam sütöttem egy kisméretű tepsiben, és lapokban tettem rá a krémre (túl macerás). A klasszikus formájú, habzsákkal kinyomott babapiskótának még nem álltam neki (túl körülményes), és akkor bekattant, hogy mire jó egy hosszúkás alakú babapiskóta? Úgyis összetörjük, elmorzsáljuk, a gyerek szétmajszolva dugja be a szájába, vagy betesszük a papijába, jó lesz hát az ezzel a medvetalpas mintázattal is!
Nekem legalábbis.  […..]

Összekevertem a tésztát. Nem vertem fel előtte külön a tojáshabot, hanem az egész tojásokat habosra és sápadtfehérre vertem fel a robotgéppel, így is duplájára nőtt a tojáskrém. A lisztet átszitáltam (ez nagyon fontos!), mert ez is lazít a tésztán. A sütőformát még ki sem vajaztam, úgy kanalaztam bele a tésztát és az első adagot 12 perc után kivettem. A többit már 15 percig hagytam bent, ez pont tökéletesnek bizonyult a sütőmben. Amikor kivettem a szilikonformát a sütőből és egy lapra fordítva kézzel könnyedén kinyomkodtam belőle a pici madleneket, na legkésőbb akkor adtam hálát magamnak, hogy mégis egy ilyen drága cuccba invesztáltam!:-)

Az eredeti kekszet egyébként a szavojai hercegség udvarában találták fel jó 500 évvel ezelőtt, amikor a francia király látogatása céljából süteményt kerestek. Az olaszok pedig átvették névként, hisz az ősprojekt szerintük viszont Piemonte tartományból származik…. Szóval a babapiskóta – talján.
Akit tiramisù készítése miatt esetleg érdekel, ebből az adagból 310 g babapiskóta lesz, nagyméretű tojás esetén. Már készítettem belőle, így tapasztalatból mondom, hogy a madlenek jól átitatódnak, de képtelen szétmállani:-) és 1 másodperc helyett ezeket akár 5 másodpercig is a folyadékban tarthatjuk. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a tojássárgáját IS habosra vertem.
Egyszerűsége ellenére nemcsak az íze fantasztikus, de ezt a formát nyugodtan adhatom fagylalthoz, krémekhez, vagy zabaglione, panna cotta, tea, kávé mellé is.

Update:
Férj este munkából elgyötörten hazatér, meglátja az asztalon a tálban lévő madlenpisit. Rámered, megkérdi: te mióta veszel kekszet?? (10 centit dagadtam.) Mire én: Kóstold csak meg! Férj belenyúl, hosszasan nézeget, beleharap. Szöveg: Hm, ez jó! De miért nem csokis? (Új projekt!) Hol vetted? Vegyél még!!
…. A következő projekt saját madlenpiskótás tiramisulesz, mégpedig önálló, szabadon álló kis formákban!

Másoké így:
Házi babapiskóta (Juc)
Babapiskóta (Domestic Goddess)

madlenpiskota1cr

Madlenpiskóta
(Babapiskóta madeleine-formában)

4 db tojás (nagyméretű)
100 g kristálycukor
100 g búzaliszt (BL-55)
25 g burgonyakeményítő
1 csipet só
1 tk vanília kivonat (opcionálisan)
1 tk citromhéj, reszelve (opcionálisan)
2 ek finomított kristálycukor (opcionálisan, a tetejére)

A sütőt légkeverésen 180 °C-ra előmelegítem.
Az egész tojásokat a sóval egy nagy keverőpohárba teszem és a kézi robotgép habverőjével, jó 10 perc alatt alaposan habosra keverem. Ezidő alatt a tojáshab is a belekevert levegő által a kétszeresére nő. Kanalanként hozzáadom az átszitált (fontos!) lisztet, a keményítőt és összedolgozom.
A tésztát háromnegyed részig belekanalazom a madelaine-formába (a formát nem kell kivajazni), és a középső rácson 15 percig sütöm. Ha kész egy menet, kiborítom a formát és kézzel kinyomkodom belőle a kész madleneket. A fenti tésztamennyiség négy menetben lett kész.
Hagyományosan finom kristálycukrot kellene a tetejére szórni, én ezt nem tettem. 30 db, össz. 310 g madlenpiskóta / 38 kcal / 0,86 g zsír / LF30 20,3%

  19 hozzászólás to “Madlenpiskóta”

 1. Túl vicces :-D
  Nagyon jót mulattam az írásodon!

 2. Szintúgy :)

 3. Zseni vagy! :-)

 4. Köszönöm :-))
  Eszter, ezt már akkor akartam neked ajánlani, mikor a joghurtkrém mellé babapiskótáért kiáltottál:-))

 5. Nagyon jól néz ki!

 6. Én is jól szórakoztam! (De okulva az egyszer használt betűkinyomós formád tapasztalatából, madlenformát nem veszek.) :)

 7. :-)) Arról nem tehetek, hogy csak egyszer használtad a betűkinyomós formádat, mert én két év alatt kétszer!:-DD

  No pont ezért találtam ki a madlenpiskótát (ugyanis már kerestem piskótaformát is), a betűkinyomóra még agyalok:-))

 8. Hahh, csak nem, diétás sütemény? :) Nekem még ez is tilos most :)
  Ha már itt járok, kördést is hoztam!
  http://lorien.blog.hu/2008/02/27/kordes_az_tavaszrul

 9. Uhh, ez a robotzsaru, nagyon kegyetlen.
  Kérdezi:
  – Mennyi huszonöt-huszonhárom
  – kettő

  nemjó, haladjál vissza. Hmmmm !@#$!~@$.
  a helyes válasz: 2
  :)

 10. Öt meg négy az kilenc. Ez a piskóta isteni!

 11. Én gondolom, hogy most már _nagyon_ türelmes voltam.
  Hol a madlenpiskótás tiramisu???

 12. Remek ez a madlenbabapiskóta, vagy babamadlenpiskóta :-) Lorienhez hasonlóan engem is elriaszt a bonyolult matematikapélda a hozzásszólástól :-)

 13. Amit a babák is megehetnek, azt szerintem Te is, Lorien:-)), miért lennél még ettől is eltiltva? A babapiskóta mindig diétás:-)

  Eszter, csak két egyszerű dolgot összeboronáltam:-)
  Na most nekem is számológép kell:-DD

  Zsuzska, az a helyzet, hogy egy tiramisu-körképet terveztem, de mire meglenne, már körpanoráma lesz, de lehet, hogy külön, egyedül is felteszem… csak zsarolj még egy kicsit!:-))

  Kata, valamilyen robotzsaru muszáj, úgy eláraszt a spam, mint tavaszi kertet a méhraj, de dönthettek, hogy a hét napját akarjátok kitalálni, vagy szemüveggel valami ákombákomot kisilabizálni:-)))

 14. Megváltoztattam a zsarut:-))

 15. A tiramisu körképet feltétlenül kérjük! A nép nevében! A magam nevében szubjektív tiramisú retrospektívet ígérhetek a papírgaluskán.

 16. Engem mindenféle tiramisú érdekel, kiváltképp a retrospektív és a futurális.
  Most egy nagyobb projekt következik, de ha nem jönne hamar össze, akkor külön lesz. Ennyivel tartozom az Olvasóimnak!!:-))

 17. Pont a babapiskóta madeleine-t kerestem a neten, és látom ám, hogy másnak is eszébe jutott, így nem kell sötétben tapogatózzak. :) A madeleine forma egyébknt brownie-nak tökéletes, mindenkinek melegen ajánlom! De langyosan mindenképp :) Még el tudok képzelni benne nagyszerű jégkockákat, ha szilikon a forma.

  • Kedves Sünemény, ezeket örömmel olvastam, majd hasznosítom is! Köszönöm!
   Azóta mást is sütöttem benne, olyan madeleine-féle, majd felteszem hamarosan.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.