Már 012008
 

Azt kérdi tőlem Lorien, hogy mitől ismerszik meg nálam a tavasz a konyhámban. Nehér kérdés ez, nem is tudok rá egyértelmű, szabályos választ adni. Őszinte legyek? Nem is foglalkoztam eddig az ilyesfajta kérdésekkel. A tavasz csak jön, meg megy, amikor neki tetszik, teljesen függetlenül az én lelkiállapotomtól, vagy attól, hogy mikorra is lett elegem a télből.

Ezzel párhuzamosan ez az állapot is lassú és átmenetes, amiből nem látom, mely szabásvonalon lép át a zord télből az üde tavaszba. Megvallom, azért nem foglalkoztat annyira, mivel én a téli étkeket is szeretem. Egy normális ember nem eszik nyáron csülkös bablevest, mint ahogyan forralt bort sem iszik, de milyen jó is az, amikor a zimankós hidegből betoppanunk a meleg szobába és a kandalló mellett, a kedveshez bújva gőzölgő, forró, fűszeres csokoládét kortyolgatunk! (Ez ugyebár a nyári rekkenő hőségben egész máshogy néz ki:-))

                            

De szép lassan, osonva érkezik a tavasz, kizöldell a természet és a fák is elkezdenek rügyet vetni. Nálam ez az a pillanat, amikor elkezdődik a tavaszi visszaszámlálás: nem a piaci árukínálat bővülése, nem is a tarka jégkása utcai megjelenése, vagy a kutyák éjjeli vonyítása, mégkevésbé a naptár mutatja, hohó, jön a tavasz! Nem, a zöldellő fák, de azt hiszem, általánosságban is a ZÖLD jelenti számomra a természet megújhodását.

Lorien nem is sejthette, de a legjobbkor talált meg a kérdésével! Két nappal előtte terveztem egy Zöld menüt. Egy többfogásos ételsor csupa-csupa zöldből, zöld színekkel, még a desszert is egy fűszínű krémhalom. Ezt a menüt nem főztem így le, de egy hirtelen ötlettől vezérelve néhány üde, tavaszi fogást egy kulináris láncként egymáshoz illesztettem és virtuálisan egy menüvé komponáltam. Fogásonként be is mutatom itt őket, és lehet, hogy hamarosan valóban meg is főzöm őket újra, de már együtt.

Zöld menü 1     – Narancsos spenótsaláta dióval
Zöld menü 2     – Zöldborsós-rucolás krémleves fetakörökkel
Zöld menü 3     – Pappardelle citromos zöldbabbal
Zöld menü 4     – Sajtos polenta zöldfűszeres pürével és sült csirkemellel
Zöld menü 5     – Zöld panna cotta 
Zöld menü 5+1 – Pisztáciás kekszek sós vajjal és szecsuáni borssal

Hisz jön a tavasz és lassan beoson a konyhámba …  
Kicsi Vú, Doctorpepper és Beatbull, a Ti konyhátokban mikor tavaszodik??

 Posted by at 10:00

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.