Már 032008
 

A Zöld menüt egy friss, zöld salátával kezdem, de hogy ne legyen csupa, unalmas, halom zöld a tányéron, ezért megtörtem harsogó narancsszínnel. A hagyma lilája még jobban kiemeli a kontrasztot, de ebben az enyhén szicíliai ihletésű salátában nem is ez az újszerű: mivel tört dióval szórtam meg a tetejét, ezért az öntetbe is dióolajat tettem. De ez még mindig nem elég! Az ízek orgiájáért itt még a feketeribizli is ludas, ami az amúgy sem simulékony, hanem rendkivül markáns dióolajat még tovább kiemeli. Csak két kanálnyit tettem bele, mivel egy friss szüretelésű, eszméletlen finom, nagyon zöld, nagyon fűízű, nagyon nyers toszkán olívaolajra is szert tettem.

Első felvonásként egy igazi tavaszbeharangozó saláta kerekedett, ami az ízekben talán jobban tobzódik, mint a színeiben!

További zöld, friss saláták, előételek, dipek:
Cézár-saláta, petrezselymes krutonokkal (Dalla cucina)
Cézár saláta (Ízbolygó)
Guacamole (Étel, ital, kicsi Vú)
Guacamole tortillachips-sel (Gabojsza)
Kínai kel saláta (Étel, ital, kicsi Vú)
Langyos tavaszi zöldek ropogós morzsával (Chili&Vanília)
Lollo verde saláta camembert-rel (Gabojsza)
Madárbegysaláta szarvasgombás tojással (Gabojsza)
Medvehagyma-saláta medvehagymás sült ricottával (Rossamela)
Medvehagymás fűszervaj (Ízbolygó)
Meleg zöld saláta sonkaágyon (Dalla cucina)
Spenóttal töltött gombafejek (Étel, ital, kicsi Vú)
Vegyes zöld saláta mozzarellával (Chilii&csoki)
Zöldsaláta zöld istennő öntettel (Chili&Vanília)

salad_spinach_orange

Narancsos spenótsaláta dióval

125 g spenótlevél
1 db narancs (vagy 2 db mandarin, klementin)
1 fej lilahagyma
50 g dió (egy nagy maréknyi)
A dressinghez
2 ek dióolaj
2 ek olívaolaj (pl. friss szüretelésű, toszkán olaj)
1,5 ek mangóbalzsam
1 ek Crème de Cassis (francia feketeribizli-likőr)

bors

A spenótot megmosom és kicentrifugázom. A narancsot lehéjazom és gerezdekre szedve kifilézem, majd elvágom. A hagymát egész vékony karikára vágom. A diót durvára megtöröm.
Tányérokba fektetem a spenótot, ráteszem a narancsot és a hagymakarikákat, majd megszórom a dióval. Elkészítem a dressinget és kanállal rácsorgatom.
2 személyre /

  8 hozzászólás to “Zöld menü 1 – Narancsos spenótsaláta dióval”

  1. Mamma!
    Ez nagyon jó sali!
    Kicsit OFF:
    A hétvégén én is hasznosítottam a pénteki zsákmányból és nálam is szerepet kapott a dió!dióolaj kombó, de én málna balzsammal locsoltam meg:-) A napokban leposztolom!

  2. Hi, hi, most az egyszer MINDEN hozzávaló van itthon, még a nagyon zöld, nagyon friss toszkán oliva is:-)))
    Bár én spenót helyett madárbegy salátával fogom elkövetni. Szintén off: pirított mogyoróolajat meg nem vettem…na, majd pénteken!

  3. Gabojsza, nem mondod!:-)) Csak nem szintén zenész??
    A madárbegy volt sokáig salátában a numero uno, aztán a rucola, most a spenót szorosan követi – és mind zöld!!

    Az elmúlt három napban csak kétszer sütöttem wokban a mogyoróolajjal:-)))

  4. nálam még továbbra is a narancs az első hely birtokosa :p
    a salátákban főleg inkább azokat szeretem, amik hosszabb rágás után sem keserednek meg – a sima fejes salátát pl. ezért nem szeretem egyáltalán, mert az rögtön megkeseredik (nem értem mi olyan jó benne…) Ezért sem vagyok nagy salátarajongó, s tán emiatt sem próbáltam még spenóttal – bár most már lassan itt az ideje, hogy nekifussak, hisz itt a szezonja is ;)

  5. Ha nem szereted a kesernyés ízt, akkor a spenót sem lesz nyerő, sajnos:-)) egy kicsit mindegyik olyan. Sokak szerint (mint én) épp ez benne a pikáns, ami nagyon jól harmonizál gyümölcsökkel. (Akár a rucola a körtével:-)), de erőltetni nem érdemes.
    Egy próbát azért megér, ez a tavaszi zsenge meg sokkal lágyabb ízű!:-)

  6. Még csak a címet olvastam, de tudtam, hogy a Te recepted:)
    Istenien hangzik, ha kapok szombaton spenótot, kipróbálom, bár mangóbalzsam véletlenül nincs itthon:)

  7. Ejha, ilyen komoly személyiségjegyeket hordozok?? Köszi, Cserke:-)))

    Melegen tudom ajánlani (mármint hidegen:-)), annyi fajta dressinget készítettem már, de ez az egyik nagy kedvencem! (Nem is tudom, eddig miért nem került fel ide:-)) Mindegyik alkotórész a maga módján is különleges, de így egggyüttt:-)

  8. A narancs, ugye, az volt az áruló.
    Meg a szép kép:) Egyébként meg csak jó lehet, olyan isteni alkatrészeket tettél bel.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.