Már 222008
 

Az idei Húsvétunk nem úgy alakul, ahogy eddig megszoktuk. Ami a menüt illeti, idén nem lesz hagyományos értelemben vett sonka, emiatt nagy bánatomra most először sonkagombóc-leves sem vezeti föl az ünnepi ebédet. Még sonkát sem vettem az idén, mert Húsvét után egy bő hétre elutazunk és nem lesz, aki elfogyassza a maradékokat. A már-már családi hagyománynak számító húsvéti menünk felrúgásának egyetlen, profán indoka van: anyósomékat látjuk vendégül és az ő kulináris befogadóképességük ugyancsak véges.

Az ebédet ezért nagy gonddal kellett összeállítanunk, de nem úgy, ahogy ezt ebben az esetben mindenki gondolná! Azon a vékony mesgyén kell egyensúlyoznunk, ami egy könnyített, de mégis klasszikusnak mondható húsos menü és egy olaszos beütésű vacsora jelenthet. Nem könnyű feladat, ezt most le kell szögeznem.

A menüről esetleg később írok, most csak a süteményt mutatom be, amit már tegnap éjjel megsütöttem. Ezt a tojáslikőrrel készült kuglófot hosszú évekkel ezelőtt sütöttem, nagyjából hosszúkás formában, mert ahhoz van tálalókészletem is (ezért régebben tojáslikőrös sütemény névre hallgatott). Kissé feledésbe merült, de most, mivel nem tálalhatok túl “flancos”, krémes süteményt, sőt olyat sem, amit idegen íze miatt esetleg nem szívesen ennének meg, biztosra mentem és ez valóban kapóra jött. És lám, rá kellett jönnöm, hogy eddig méltatlanul bántam vele ennyire mostohán. Pedig egy teljesen egyszerű, klasszikus recept, a leírása apró finomításokkal szinte mindenhol megtalálható, nincs is rajta mit variálni. Próbáltam, de beláttam, ez úgy van jól, ahogy. Annyit azért változtattam, hogy a növényi olaj helyében repceolajat használtam, mert ez mindig van a konyhában. Semleges ízű, nagyon egészséges olaj, általában ezt használom az olíva mellett. A liszt mellett burgonyalisztet is tettem hozzá, mert csodásan lazítja a tésztát, de búzakeményítő is megteszi. A tojáslikőrt magam készítem, ez került bele is, a formát pedig nem zsemlemorzsával hintettem be, hanem őrölt mandulával. Ez valóban nagyon jót tett neki.

Bár ez valóban nem egy száraz sütemény és alufóliába csomagolva még napokig nedves is marad, egy finom öntet azért nem maradhat el. Sem gyümölcsmártás friss gyümölcsökből, sem az unalmas tejszínhab nem passzol hozzá igazán. Ezért némi találgatás után a még elfekvő készleteimből felhasználtam hozzá a juharszirupot, nem is keveset! Belekevertem egy kis próbányi mennyiségű mascarponéba és crème fraîche-be is (felvert tejszínnel és ricottával nem is kísérleteztem) és ez utóbbinál döntöttem. A crème fraîche enyhén savanykás íze nagyon jól kiegészíti az édes, finom juharszirupot. (Aki nem tudná beszerezni, az zsíros tejföl és tejszín keverékéből előállíthatja, lényeg, hogy sűrű legyen.) Ráforgácsoltam egy kevés narancshéjat, de elnyomta a szirup igen jellegzetes ízét, ezért maradt úgy, más már nem is kell az öntetbe. Akinek sűrű, tehet bele egy kevés tejszínt is, de akkor finom, ha még jól átsejlik a juharszirup.

Látszólagos puritánsága ellenére ez a sütemény mégsem egyszerű, hisz a tojáslikőr és a juharszirup gondoskodik egyfajta letisztult eleganciáról. Remélem, jól mutat majd az ünnepi asztalon.

Húsvéti tojáslikőrkuglóf juharszirupos öntettel

Húsvéti tojáslikőrös kuglóf juharszirupos öntettel

A kevert tésztához
200 g kristálycukor
5 db tojás (L, nagyméretű)
1 ek vaníliakivonat
1 csipet só
250 ml tojáslikőr (lehetőleg házi)
250 ml szőlőmagolaj (vagy más növényi olaj)
250 g liszt
125 g búzaliszt (BL 80)
125 g burgonyakeményítő (burgonyaliszt)
1 tk sütőpor
A forma kikenéséhez
1 ek vaj
1 ek mandula, őrölt
A juharszirupos öntethez
300 ml crème fraîche (esetleg mascarpone)
200 ml juharszirup

A sütőt 180ºC-ra (160 ºC/légkeverésen) előmelegítem.
Egy nagy keverőtálba felütöm az egész tojásokat, hozzáadom a cukrot, vaníliát és a sót, majd a kézi robot habverőjével jó 10 perc alatt habosra keverem, úgy, hogy a mennyisége megduplázódjon. Hozzákeverem a tojáslikőrt és az olajat és alacsonyabb fokozaton 1-2 percig tovább keverem. Beleteszem az átszitált búzalisztet, a keményítőt és a sütőport, motor nélkül beleforgatom a masszába, majd teljesen bedolgozom.
Egy hagyományos méretű kuglófformát (vagy egy 26 cm-es hosszúkás formát) kézmeleg vajjal alaposan kivajazok, körben megszórom az őrölt mandulával, beleöntöm a masszát és a középső sínen betolom a sütőbe. A formát nem kell letakarni.
50-55 perc alatt kész, akkor lekapcsolom a sütőt és kissé nyitott ajtó mellet benthagyom 15 percig. Akkor kiveszem a formát és egy deszkára borítom. Ha az alja nem sült át egyenletesen, hogy vízszintesen megálljon, akkor azt levágom.
A tetejét porcukoral megszórom.
Az öntethez egy tálkában simára keverem a crème fraîche-t, és annyi juharszirupot teszek bele, amennyitől sűrűn folyós lesz. Kevesebb juharsziruppal nem lesz túl édes, de akkor érdemes egy kevés friss tejszínt is beletenni. A tejszínhabbal ellentétben ez az öntet hűtőben sokáig eláll, érdemes az egész adagot egyszerre elkészíteni.
1 db hagyományos kuglóf / 12 szelet /

Húsvéti tojáslikőrkuglóf juharszirupos öntettel

  4 hozzászólás to “Húsvéti tojáslikőrkuglóf juharszirupos öntettel”

  1. Tiramisulikőrrel, napraforgóolajjal, és gluténmentes lisztkeverékkel helyettesítettem azt, ami nem volt otthon, de még így is nagyon finom lett. :)

  2. Örülök, ha ízlett:-))
    Tyttö, szerintem Te csak javítottál rajta, ezt a tiramisú-likőrt már kóstoltam a VF-nál, ha az, akkor ez is remek:-)))

  3. Hello!

    Eredeti jó minőségű juharszirupot nehéz beszerezni,
    ami tényleg juharszirup és nem cukorlé és sűrítőanyag.

    Én itt találtam, ami nekem nagyon jól bevált:
    http://www.biosziget.hu/juharszirup-kanadai-minoseg-500ml-p-136.html

    Gofrival is isteni

    Üdv

  4. Szerintem nem nehéz, csak elég drága, de köszönjük a tippet.

    Amiről írsz, a sűrített cukros lé, az angolszász konyhákban a breakfast syrup, szerintem sokan azzal tévesztik össze, pedig az nem átverés. A reggeli pancake-re, bundás pirítósra sem mindig juharszirupot öntenek, hanem ezt a ragacsos szószt:)
    Én egyébként azt is szeretem.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.