Már 232008
 

Sonka nélkül még nálam sem lehet Húsvét, és ha úgy hozta az élet, hogy idén nincs a mi hagyományaink szerinti sonkatál főtt tojással, főtt sonkával és sok-sok tormával, akkor legalább a sonkát csempésszem be minden egyes fogásba. (Kalács persze lesz narancsos-mascarpones colomba formájában.)  Így is történt, már a salátánál betekercseltem a sonkaszeleteket egy vastagabb palacsintába, vagyis inkább crespellébe, mert hogy sok tojást tettem bele. Főtt sonkát használtam, mivel nyers sonkával nem lehet olyan szépen vágni a szeleteket.  

Nyers formában meghagytam a sonkát a borjútekercseknek, és azt hiszem, remekül jártak vele. Finom San Daniele sonkába bújtattam őket, amiket nem tettem volna, ha sorsukra várva nem árválkodtak volna a hűtőm egyik szegletében. A borjúroládok egy részét májas-kolbászkás-parmezános, a másikat viszont diós-rucolapestos-aszalt paradicsomos töltelékkel tekertem fel, ez utóbbit Gabojsza kérésére külön pontosan fel is jegyeztem. (Ami egyébként mintha hasonlítana egy kicsit Ízbolygó farsumagru-jához, de ez igazán véletlen:-)

A rolnik a desszertnél is szóhoz jutottak. Élénk pinkszínű málnafagylalt készült, és a mandulás kosárkák tésztájából – egy kicsit más arányokkal – most hengereket sütöttem (a kisült, friss lapokat nem tálkára borítottam, hogy kosárkaformája legyen, hanem gyorsan, szivarszerűen feltekercseltem). Az egész kompozíciót tejszínes tojáslikőrrel locsoltam meg. (Kép nincs, és már a fotózni való objektumok is elfogytak.) 

De most térjünk rá a salátára. Már egy hete azon gondolkodtam, hogyan és mivel dobhatnám fel a salátát, úgy, hogy sonka és tojás is kerüljön bele. Fátyolszerű sonkatálat nem szerettem volna, de egyszer csak eszembe jutott a palacsintába bújtatott sonkaszelet. (Nem, nem azokon a K* reklámokon nevelkedtem…) Ezeket még a dressinggel is szépen bepemzliztem, így sokkal nedvesebb, ízesebb lett, mintha az öntetet csak úgy rálöttyintettem volna.
De az igazi adu ász maga a salátadressing lett! Óvatosságból persze kétfélét készítettem, de legnagyobb meglepetésemre mindenki ezt kérte! Szóval az öntet bőven tartalmaz tojáslikőrt, amit még elég régen a Verpoorten oldalán találtam. Már tavaly is írtam róla a tojáslikőr kapcsán, hogy érdemes ellátogatni ide, rengeteg tojáslikőrrel készült receptet találunk. Számomra zseniális felfedezés volt, mi mindenbe tehetünk tojáslikőrt! Például egy sima salátaöntetbe! Hát nem mókás?? Az eredeti arányokkal nem ízlett a dressing igazán (túl sima és kissé savanyú lett), egy kicsit változtattam rajta, de az alapötletért igen hálás vagyok. Csak azt fájlalom, de azt nagyon, hogy ez nem nekem jutott az eszembe!!

Zöldsaláta radicchioval, sonkás rolnival, fürjtojással és tojáslikőrös dressinggel
Borjútekercs májas-kolbászkás és diós-rucolapestos töltelékkel, zöldborsós leveles spenót, narancsos lencse, fehérboros marinált radicchio
Tejszínes-mascarponés málnafagylalt mandulás hengerekkel, tejszínes tojáslikőrrel
Tojáslikőrös kuglóf juharszirupos öntettel

Zöldsaláta sonkás rolnival és tojáslikőrös dressinggel

Zöldsaláta sonkás rolnival, fürjtojással és tojáslikőrös dressinggel

1 fej lollo biondo
50 g (1 nagy marék) rucola
½ fej radicchio
12 darab fürjtojás
A sonkás rolnikhoz
100 g liszt
2 db tojás
1 ek vaj (olvasztva)
½ mk só
1 tk cukor
150-200 ml tej
vaj a sütéshez
4-6 szelet olasz sonka (pl. prosciutto cotto)
A tojáslikőrös dressinghez
5 ek tojáslikőr
3 ek olívaolaj
2 ek zöldcitromlé
2 ek tejszín
1 tk méz
1 csipet só
1 mk bors, frissen őrölve

A lollot leveleire szedem, megmosom, a levelek végén lévő torzsát lecsippentem és salátacentrifugával leszárítom. A rucolával és a radicchioval ugyanígy teszek.
A crespellék sütéséhez egy tálban összekeverem a hozzávalókat és egy kisebb serpenyőben viszonylag vastag palacsintákat sütök. Tányérra fektetem, ráteszek egy szelet sonkát, hogy épp ráférjen, borsot tekerek rá, majd szorosan feltekerem. A két végét levágva 1 cm széles csigákat vágok belőlük.
A fürjtojásokat megfőzöm és lehéjazom, kettébe vágom.
A dressinghez elkeverek minden hozzávalót és salátashakerben vagy mini habverővel elkeverem.
Tálalásnál egy nagy tányérra szedem a lollot, ráfektetek néhány szál rucolát, majd körben melléteszek egy pár, egyenlő méretű radicchiolevelet. Ezekbe beleültetem a sonkás rolnikat és a tojásokat és az egészet leöntöm a dressinggel, úgy, hogy a csigákat bele is lehessen tunkolni.
4 személyre /  

Zöld vegyes saláta sonkás rolnival és tojáslikőrös dressinggel 

  4 hozzászólás to “Zöldsaláta sonkás rolnival és tojáslikőrös dressinggel”

  1. Verpoorten! Mindig Ausztriában veszem, csak egy a baja, nagyon gyorsan fogy! Még soha nem néztem az oldalukat, itt az idő!
    Fejedelmi fogásokat kínáltál Mamma!

  2. Nagyon köszönöm, Ízbolygó, Tőled ez különösen kedves bók:-)
    Hát, szerintem a Verpoorten-nek is van mellékíze, bár az egyik legjobbnak tartják, tényleg az ebben a műfajban. De kóstoltad már a VF-t?? Nekik is van….
    Ha tojáslikőrt keverek, abból a három deci egyestét betöltő adag:-))

  3. Ez nagyon pazar!!

  4. Köszi, Cserke!:-)))
    Bátorkodom javasolni, hogy ha mód van rá, próbáld ki, mert nagyon jó lett!!:-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.